Solliciteren is een kwestie van communiceren. Jij wilt weten waaraan je toe bent en de werkgever wil weten wat hij van jou kan verwachten. Dat doe je door elkaar vragen te stellen, zodat er geen onduidelijkheid kan bestaan. Om optimaal voorbereid te zijn op een sollicitatie geven wij jou hier een overzicht van mogelijke sollicitatievragen. Je krijgt van ons tips voor sollicitatiegesprek vragen en antwoorden en een overzicht van de meest gestelde sollicitatievragen, zodat je een optimale indruk weet te wekken met je sollicitatie vragen.

 

Proactief

In de eerste plaats gaat het erom dat jij de indruk kan wekken dingen te initiëren. De lijst van tips voor sollicitatiegesprek die wij jou hier geven, begint dan ook met het een gesprekje op lichte toon. Waarschijnlijk komt degene met wie je het gesprek hebt jou ophalen en loop je samen met hem op. Laat in de tijd voordat het formele gedeelte is gestart al zien dat je geïnteresseerd bent in de omgeving, het bedrijf en de persoon met wie jij een gesprek hebt. Het kan zijn dat de werkgever jou iets vraagt, waar je vandaan komt bijvoorbeeld, dat zijn veelgestelde vragen sollicitatiegesprek. Valt het stil, of dreigt het dat te doen, houd een aantal casual vraagjes in de aanslag (‘mooi gebouw, hoelang zitten jullie hier al?’)

 

Sollicitatiegesprek tips

De meest gestelde sollicitatievragen zijn open vragen en dat is ook een van onze belangrijkste sollicitatiegesprek tips. Zorg dat jouw sollicitatie vragen zo zijn gesteld dat de werkgever er een verhaal over kan vertellen. Vragen hoeveel werknemers het bedrijf heeft, dat kan, maar bent bij dergelijke sollicitatievragen al snel uitgepraat. Vraag je waar het bedrijf voor staat of wat haar doelen voor de toekomst zijn, krijg je meestal een uitgebreid verhaal te horen. Veelgestelde vragen sollicitatiegesprek zijn verder gericht op de persoon die tegenover jou zit. Hij moet jou immers aannemen, dus zonder hem al te opzichtig te vleien kun je hem of haar vragen naar zijn of haar geschiedenis bij het bedrijf. Verder is het natuurlijk belangrijk dat jij niet alleen wordt aangenomen, maar dat je ook daadwerkelijk het gevoel hebt in het bedrijf te passen. Stel daarom vragen die zich op het bedrijf richten. Wat is de sfeer op de werkvloer, hoe omschrijft het zichzelf, et cetera? Vragen over arbeidsvoorwaarden raden wij aan pas na het eerste sollicitatiegesprek te stellen, tenzij je het echt nodig vindt. Het eerste sollicitatiegesprek is vooral een kennismaking, de contractbespreking komt later.

 

Sollicitatiegesprek vragen en antwoorden

Vragen van de werkgever aan jou vormen daarnaast een belangrijk onderdeel van ieder sollicitatiegesprek. Als jij alle vragen goed kan beantwoorden, ziet de werkgever dat jij je goed hebt voorbereid en krijgt hij bovendien niet de indruk dat je onzeker bent. Voor tips voor sollicitatiegesprek met lastige vragen, zie ook alle diensten. Veelgestelde vragen tijdens sollicitatiegesprek zijn vragen naar je verleden. Ieder verleden heeft een zwarte bladzijde en kom hier vooral eerlijk voor uit, bedenk van te voren hoe je een gat in je cv of vroegtijdig beëindigen van een dienstverband aan je mogelijke nieuwe werkgever uitlegt. Natuurlijk moet je daarbij niet meteen heel je ziel uitstorten, maar juist een tikkeltje nonchalant proberen te antwoorden, bijvoorbeeld ‘ja, het klikte gewoon niet’. Als je dat als de normaalste zaak van de wereld brengt, is de werkgever ook sneller bereid zo te zien. Wie is immers een allemansvriend? Houd ook rekening met een aantal persoonlijke vragen.

 

Je volgende stap

Wees dus vooral goed voorbereid, in alle aspecten die een sollicitatiegesprek mogelijkerwijs met zich meebrengt. Stel vragen vanuit een oprechte interesse, dan lijkt het minder of je de vragen opdreunt. Bekijk hier het actuele aanbod van Stralend Solliciteren en betrek ons in jouw sollicitatieproces. 

 

Shares
Share This
× Stuur ons een whatsapp
Secured By miniOrange