Je hebt je ingezet voor het updaten van je cv, je hebt een sterke sollicitatiebrief verstuurd en dan komt het goede nieuws: Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek! Fantastisch nieuws natuurlijk, dit is jouw moment to shine! Maar hoe moet je je sollicitatiegesprek nu voorbereiden? Ik help je aan de beste tips en tricks, zodat jij je van je beste kant kunt laten zien!

Stralend Solliciteren Stappenplan

Je sollicitatie voorbereiden kun je het beste doen middels een goed stappenplan, ik loop daarom een voorbeeld van een stappenplan met je door, zodat jij je op de beste manier kunt voorbereiden op je sollicitatie!

  • Stap 1 – De vacaturetekst doornemen
  • Stap 2 – Vacaturetekst vertalen naar jezelf
  • Stap 3 – Voorbeelden bedenken
  • Stap 4 – Inlezen over het bedrijf en de werknemers
  • Stap 5 – Veel voorkomende vragen voorbereiden

Hieronder zullen de stappen uit het Stralend Solliciteren Stappenplan worden toegelicht, zodat jij je op de best mogelijke manier kunt voorbereiden op je sollicitatie.

 

Stappenplan Voorbereiden Sollicitatiegesprek

Stap 1: De vacaturetekst doornemen

Als je begint met het voorbereiden op je sollicitatiegesprek, kun je het beste beginnen met het doornemen van de vacaturetekst. Let hierbij goed op welke kwaliteiten gevraagd worden, wat de precieze functie-omschrijving is en welke persoonseigenschappen passen bij het profiel dat hier geschetst wordt. Maak van alle kwaliteiten die je hierbij vind passen en alle functie-eisen die je uit de vacaturetekst kunt halen een lijstje. Let ook goed op de contactinformatie die bij de vacature geplaatst wordt, als hier de naam van een persoon staat, onthoud deze dan goed.

 

Stap 2: De vacaturetekst vertalen naar jezelf

Nu je de vacaturetekst hebt doorgenomen en een lijst hebt van welke zaken het bedrijf belangrijk vindt dat jij eraan voldoet om de functie goed te kunnen vervullen, kun je na gaan denken over welke kwaliteiten en eisen goed bij jou passen. Denk ook na welke kwaliteiten en eisen je wellicht niet bezit, maar wel zou kunnen leren. Probeer ook te concretiseren welke stappen je zou kunnen nemen om deze zaken te leren, of hoe je kunt aantonen dat je, ondanks dat een bepaalde vaardigheid je ontbreekt, de werkzaamheden die hierbij horen toch goed zou kunnen uitvoeren. Schrijf dit voor jezelf op en neem dit door bij als je de sollicitatie gaat voorbereiden.

 

Stap 3: Voorbeelden bedenken

Wellicht één van de belangrijkste zaken om te doen bij je voorbereiding op het sollicitatiegesprek; voorbeelden verzinnen! Probeer van alle eisen en kwaliteiten die bij jou passen, voorbeelden te bedenken die je gedurende het sollicitatiegesprek kunt aanhalen. De voorbeelden kun je het beste vormgeven volgens de STARR-methode. De STARR-methode is een manier om door middel van het schetsen van een Situatie jouw gedrag dat past bij een bepaalde kwaliteit of eis te beschrijven. Na het schetsen van de Situatie (S), geef je aan wat jouw Taak (T) in deze situatie was, welke Acties (A) je hebt ondernomen, wat het Resultaat (R1) hiervan was. Na deze beschrijving Reflecteer (R2) je op deze handeling; wat ging goed, wat had je eventueel beter of anders kunnen doen en op welke manier? De STARR-methode is een goede manier om gedurende het sollicitatiegesprek concreet te maken welke kwaliteiten en/of kennis je bezit, te laten zien dat je dit kunt toepassen en dat je kunt reflecteren op je eigen gedrag.

 

Stap 4: Inlezen over het bedrijf en de werknemers

Probeer je goed in te lezen over het bedrijf; hoe lang bestaat het bedrijf al, welke afdelingen zijn er, wat zijn de kernwaarden van het bedrijf, wat voor mensen werken er bij dit bedrijf? Stel op basis van deze informatie een aantal vragen op die je kunt stellen als voorbereiding op het sollicitatiegesprek. Zo kun je laten zien dat je geïnteresseerd bent in het bedrijf en dat je je goed voorbereid hebt op het gesprek.

 

Stap 5: Veelvoorkomende vragen voorbereiden

Gedurende ieder sollicitatiegesprek zijn er een aantal vragen die vaak terugkomen, zoals:

– Wat zijn je sterke kwaliteiten?

– Wat zijn je mindere kwaliteiten?

– Kun je iets over jezelf vertellen?

– Etc.

Probeer als je het sollicitatiegesprek gaat voorbereiden deze vragen op te lijsten en hier wat antwoorden voor jezelf voor te repeteren. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Dit was het Stralend Solliciteren Stappenplan, wat je kunt gebruiken bij het voorbereiden op je sollicitatiegesprek. Middels deze voorbereiding kom je goed beslagen ten ijs bij ieder sollicitatiegesprek. Een goede voorbereiding is het halve werk en neemt vaak ook een deel van de spanning weg voorafgaand aan het gesprek. Veel succes met de sollicitatie!

Benieuwd naar wat Stralend Solliciteren voor jou kan betekenen? Bekijk hier het aanbod.

 

Shares
Share This
× Stuur ons een whatsapp
Secured By miniOrange