Solliciteren is in de eerste plaats opvallen. Dat weten we ondertussen allemaal wel. Je bent meestal maar 1 van de honderden tegelijkertijd. Nou kun je natuurlijk heel creatief gaan lopen doen door bijvoorbeeld een taartje met je sollicitatiebrief mee te sturen of een grote doos met allemaal kleinere doosjes erin waarvan de kleinste jouw brief en cv bevat. Maar dat kost veel tijd, energie en vaak ook nogal wat geld. En als het dan niets oplevert, dan is de teleurstelling des te groter.
Verreweg de goedkoopste manier om op te vallen is de videosollicitatie. Eventjes een minuutje met je mobiel een leuk filmpje in elkaar knutselen, uploaden en delen maar. Recruiters en bedrijven zien je meteen in levende lijve en weten gelijk of je zou kunnen passen. Geen wonder dat de videosollicitatie heel populair aan het worden is. Kleine moeite, groot plezier…. Of toch niet? Hoe efficiënt is de videosollicitatie werkelijk?
Je bent nog steeds 1 van de 200 sollicitanten
Voor recruiters en bedrijven lijkt de videosollicitatie in eerste instantie een uitkomst. Het is minder bureaucratisch, de video’s zijn snel bekeken en je hebt meteen een indruk van de kandidaat. Leuk. Maar of je er nog vrolijk van wordt als iedereen een videosollicitatie stuurt? Als je 200 video’s moet bekijken? En dat dan ook nog een paar keer omdat je toch een goede vergelijking wil maken. Het gaat immers om het selecteren van de beste kandidaten. Video is een vluchtig medium. Het is behoorlijk lastig om belangrijke details te onthouden als je veel moet bekijken.
Gevolg is dat jij als sollicitant opnieuw in de vijver van 200 anderen verdwijnt. Dan val je dus niet meer op. Dus die video dan maar helemaal vergeten? Nee, zeker niet. Maar het is wel handig om er goed bij stil te staan wanneer een videosollicitatie het verschil kan maken. Even los daarvan is het belangrijk om vooraf goed na te denken over jouw video. Wil je met je video echt impact hebben, dan komt er wel wat meer bij kijken dan simpelweg een filmpje schieten met je mobiel.
Wanneer is de videosollicitatie zinvol?
Daar kunnen we kort over zijn. Een videosollicitatie is zinvol wanneer persoonlijke kwaliteiten en vaardigheden (zoals je expressie, je lichaamstaal e.d.) ook goed dienen te zijn bij de functie die je uitoefent. Wanneer je een kantoorfunctie uitoefent en vooral back-office werk doet, is dit van minder belang dan wanneer je het visitekaartje van het bedrijf in levende lijve vertegenwoordigt.
Je kunt een videosollicitatie op verschillende manieren inzetten:
- Om aandacht te trekken van potentiële werkgevers door je video te delen via social media.
- Als een werkgever vraagt om een videosollicitatie.
- Bij een gewone sollicitatie als aanvulling op je motivatie en je cv.
Er is wel een grote MAAR… Het medium moet wél bij je passen en je kwaliteiten onderstrepen. Het moet aankomen! Kom je niet goed over op video? Bijvoorbeeld omdat je een verlegen type bent of omdat je niet zo goed kunt presenteren? Laat het dan lekker achterwege! Behalve als een werkgever er specifiek om vraagt natuurlijk. Maar dan kun je altijd nog een professional inschakelen om die video met je te maken.
Een videosollicitatie is géén cv
Op welke manier je een videosollicitatie ook wil inzetten, weet dat een videosollicitatie geen cv is. Het is weinig zinvol om je hele lijst met opleidingen en werkervaring op video op te dreunen! Je hebt maximaal 1 minuut om jezelf op video te presenteren. En zo’n minuut wordt vaak al als lang ervaren. Dan wil je de kijkers niet vervelen met jouw feiten-lijstje. Dat werkt niet! Beperk je tot die kwaliteiten die je wil laten zien en die je niet kwijt kunt in een cv. Laat je persoonlijkheid zien. Wat houdt je bezig? Waar draai je warm voor? Waar ben je goed in? En vooral hoe sluit dat aan bij de functie waarop je solliciteert? Pas dan voegt een video echt iets toe.
Tip: Wil je inspiratie opdoen voor jouw sollicitatievideo? Op Youtube kun je veel voorbeelden van videosollicitaties vinden.
Schrijf vooraf een sollicitatiescript
Je hebt dus hooguit 1 minuut voor een sollicitatievideo. Daarom is het handig om vooraf even een kort script te schrijven. Wat wil je in je video laten zien? En vooral wat spreekt jouw doelgroep aan? Wat wil je over jezelf kwijt? En hoe? Welke omgeving past daar het beste bij? Wat ga je concreet vertellen? Schrijf het op!
De antwoorden op deze vragen zijn afhankelijk van het doel van je video. Wanneer je deze wil maken om aandacht te trekken, zul je een stuk creatiever aan de slag moeten dan wanneer het onderdeel is van een sollicitatieprocedure. In dat laatste geval bepaalt de werkgever en de vacature de inhoud van je verhaal. Ook als je de video meestuurt als aanvulling wordt de inhoud in eerste instantie door de vacature bepaald. De dingen die je vertelt en laat zien, moeten dan echt aansluiten op de vraag. En dat betekent dat je je eerst in die vraag zult moeten verdiepen!
Tip: ben je een sportief type en is bijvoorbeeld doorzettingsvermogen een pré voor je sollicitatie? Kijk dan of je dat kunt verwerken in je video. Doe je vrijwilligerswerk waarin je creativiteit of teamspirit tot uiting komt? Gebruik dat dan als het aansluit op de vacature of functie!
Maak eerst een paar oefenfilmpjes
Je hebt je script klaar, je weet wat je aan wil doen, en op welke locatie je gaat filmen. Dan is het toch verstandig om eerst een paar oefenfilmpjes te maken. Op die manier kun je eerst bekijken hoe je overkomt op video en waar nodig bijschaven. Video is altijd nét even anders dan droog-oefenen in de spiegel. Je kunt jezelf niet zien en het perspectief is altijd net even anders. Check dus eerst even goed hoe je overkomt voordat je echt aan de slag gaat op locatie.
- Oefen je tekst zodat het niet lijkt alsof je het zit op te dreunen of voor te lezen. Is je tekst langer dan die ene minuut? Kort het dan in!
- Hoe is je uitstraling? Kom je naturel over of toch nog te verkrampt? Let ook even op je lichaamstaal! Waar laat je je handen?
- Ben je te verstaan? De meeste mensen spreken met een accent. Dat is niet erg, zolang je te verstaan bent. Let er verder op dat je rustig spreekt en niet te gejaagd. En dat je niet te hard of te zacht praat.
- Is je taalgebruik professioneel? Dat lijkt een inkoppertje, maar we hebben allemaal stopwoordjes waar we ons lang niet altijd van bewust zijn. En die komen niet altijd professioneel over. Probeer dat eruit te filteren.
- Klopt het perspectief? Het licht? De kwaliteit van de video? Stel bij waar dat nodig is!
- Kijk of de locatie ook daadwerkelijk werkt en toevoegt. Geen irritante geluiden in de achtergrond?
- Klopt de opbouw van je verhaal? Komt het allemaal goed over? Is het kort en krachtig of kan het beter?
- Lukt het je om jezelf te blijven? Herken je jezelf? Blijf authentiek!
Alles gelukt? Mooi! Dan kun je nu echt aan de slag!
Video afronden en verzenden
Als het goed is, heb je nu verschillende korte video’s van jezelf. Je kunt nu de video’s editen om tot het beste resultaat te komen. Er zijn verschillende programma’s waarmee dat kan, bijvoorbeeld Movie Maker van Windows. Met dit soort programma’s kun je de beste stukjes video knippen en samenvoegen, er een muziekje onder zetten en bijvoorbeeld een pagina toevoegen met je e-mailadres of website.
Klaar? Laat je video dan eerst zien aan mensen die je kent en vraag of ze hun ongezouten mening willen geven! Met de nadruk op ongezouten, want daar kun je alleen maar van leren! Vraag ook of ze een samenvatting willen geven van wat je in je video presenteert. Doe dat mondeling, zodat ze de video niet nog een keer kunnen bekijken. Op die manier kun je nog even checken of ook daadwerkelijk blijft hangen wat je probeert over te brengen op de kijker.
Verstuur de video pas als je echt blij bent met het resultaat. Je kunt hem uploaden op Youtube en dan verspreiden via social media of email. Gaat het om een gerichte sollicitatie naar een specifieke functie? Vergeet dan niet om je motivatiebrief en cv mee te sturen!
Lukt het allemaal niet? Vraag dan om hulp. Er zijn genoeg professionals die je uit de brand kunnen helpen. Voel je er weinig voor om een professional in te schakelen? Bedenk dan dat een video aanvullend is (voorzover het niet wordt gevraagd door een werkgever). Een goede opvallende motivatiebrief en een knaller van een cv zijn het allerbelangrijkste.
Een extra zetje nodig voor je videosollicitatie?
Is een videosollicitatie uiteindelijk toch niet zo jouw ding? Wil je hier wat extra ondersteuning in om je mentaal dusdanig voor te bereiden dat je energiek voor de camera staat, enthousiast en vol zelfvertrouwen je elevator pitch kunt opnemen en een buitengewoon goed video-cv kunt maken? Bekijk hier alle mogelijkheden en ontdek hoe Stralend Solliciteren jou kan helpen naar je nieuwe baan.