Je bent op gesprek. Alles gaat goed. Er is een klik! Je weet het zeker! En dan komt het… De “wat-is-jouw-grootste-valkuil”-vraag. Wat kún je daar nou op antwoorden? Je schuift wat ongemakkelijk op je stoel, neemt nog een slokje lauwwarme koffie en herhaalt de vraag om even wat tijd te rekken voor het juiste antwoord…. Is dat er wel?
1 – Je weet dat de vraag wordt gesteld…
Iedere recruiter en werkgever verwacht dat je eerlijke antwoorden geeft tijdens een sollicitatiegesprek. Ook op deze vraag. Dat maakt het er niet gemakkelijker op want een eerlijk antwoord kan je soms die droombaan kosten. Gelukkig hoeft dat niet! Want je wéét dat je deze vraag kunt verwachten. Dat is een voordeel want je kunt je erop voorbereiden. Hoe? Door de vacature nog eens goed vanuit deze invalshoek te bekijken. Wat wordt er voor deze baan verwacht? Waar zitten wat jou betreft de adders onder het gras? Maak een lijstje van mogelijke valkuilen die voor jou zouden gelden. Heb je de lijst? Kruip dan in de huid van de werkgever! Waarom stelt hij of zij deze vraag?
Wat wil de werkgever weten?
Werkgevers (en recruiters) stellen deze vraag niet voor niets. Ze willen graag weten wat voor vlees ze in de kuip hebben. Ze zijn er niet op uit om je psyche te fileren. Je privé-valkuilen zijn hier niet van belang. Het gaat om zaken waar je in je werk tegenaan loopt. Laat privé dus lekker privé. Wat wil de werkgever of recruiter echt van je weten? Meestal gaat het om de volgende dingen:
2 – Hoe reageer je op de vraag?
Hoe ga je met de valkuil-vraag om? Hoe reageer je in het algemeen op lastige vragen? Wijd je uit over allerlei zaken die niet van belang zijn voor deze functie? Barst je uit in emotie? Wat er ook gebeurt, laat je nooit van je stuk brengen. Een werkgever wil een professioneel antwoord van je horen en geen klaagzang! Spreek ook nooit slecht over je vorige baan of werkgever. Dit zaait meteen ook twijfel over jou.
Hoe dan wel? Blijf dicht bij jezelf, maar beperk je tot één enkele werkgerelateerde valkuil. Zorg ervoor dat je géén valkuil benoemt die jouw succes in het uitoefenen van de functie kan belemmeren. Heb je een lijstje gemaakt met jouw mogelijke valkuilen? Streep die dan gelijk door! Mooi, je lijst wordt al korter.
3 – Hoe authentiek ben je?
Een werkgever wil ook graag weten hoe authentiek je bent. Met de valkuil-vraag bekijkt je gesprekspartner of je ook je zwaktes durft te laten zien. Daarom is het belangrijk dat je nooit om de vraag heen draait. Geef een eerlijk en direct antwoord. Laat zien dat je stáát voor je zwaktes! Geen mens is perfect. Een werkgever weet dat. Het gaat om de juiste match. Niet om de perfecte werknemer.
Geef ook geen cliché antwoorden. Ook niet als ze kloppen als een bus. Ga er maar van uit dat een werkgever al duizenden keren gehoord heeft dat iemand perfectionistisch is. Of een workaholic. Zelfs als het klopt, dan nog komt het gemaakt over. Dat is het laatste dat je wil. Dit soort valkuilen kun je dus ook meteen van je lijstje schrappen. Hou je zo niets meer over? Omschrijf de valkuil dan met andere termen. Lees in dit artikel 5 tips over hoe je jezelf blijven makkelijker kunt maken.
4 – Hoeveel zelfkennis heb je?
Het kunnen benoemen van een oprechte valkuil vraagt om zelfkennis en zelfreflectie. Beiden zijn nodig voor empathie. En dat is weer een noodzakelijk ingrediënt voor het goed kunnen werken in teamverband. Ben je bewust van je eigen valkuilen, dan ben je sneller geneigd om anderen ook hun valkuil te gunnen en te kijken hoe je elkaar kunt versterken. Oprecht is hierin wel een sleutelwoord. Een geoefende recruiter of werkgever heeft de meeste van je mogelijke valkuilen al lang uit je brief, je cv en het gesprek kunnen halen. Vertel dus geen onzin!
5 – Hoe ga je met je valkuil om?
Essentieel voor de werkgever is ook om te weten hoe je met je valkuilen omgaat. Een valkuil is een uitdaging. Laat zien hoe je die uitdaging aanpakt. Dat je initiatief toont. En hoe je bijvoorbeeld omgaat met kritiek vanuit het team. Dat is belangrijk dus dat wil de werkgever van je weten. Het helpt om er voorafgaand aan een gesprek bij stil te staan.
Ben je bijvoorbeeld een verlegen type, dan kun je een workshop Presenteren volgen om beter met je verlegenheid om te gaan. Je kunt aan teamsport doen om je team skills te versterken of om aan je concentratievermogen te sleutelen in hectische situaties. Misschien heb je ook een coach in de arm genomen? Wat het ook is, benoem het! Laat zien dat je eraan werkt en vooral hoe. Laat de werkgever ook weten hoe je eraan denkt te blijven werken. Hoe draai je jouw zwakte om in een kracht?
Werk je (nog) niet aan je valkuilen? Bedenk dan wat je met die uitdaging zou kunnen en willen doen en vertel dat!
Heb je nog steeds een lijstje met meerdere mogelijke valkuilen? Kijk dan welke valkuil je het beste kunt verbeteren en werk deze uit.
6 – Schrijf het op!
Van het lijstje valkuilen dat je hebt gemaakt, is er eentje over. Dat is de valkuil die je gaat benoemen en bespreken. Om het gesprek op dat punt een beetje soepel te laten verlopen, kun je de valkuil en hoe je ermee omgaat het best een keer helemaal opschrijven. Op die manier kun je je goed voorbereiden op deze vraag en weet je zeker dat je niets vergeet.
7 – Een beetje huiverig om jouw valkuil te benoemen?
Bedenk dat valkuilen altijd relationeel zijn. Je grootste valkuil in je huidige baan of vorige banen, hoeft in deze nieuwe baan helemaal geen rol te spelen. Het kan zelfs in je voordeel werken! Loop je bijvoorbeeld vaker tegen de muur omdat je nogal direct van aard bent? Realiseer je dan dat je directheid in een volgende baan juist heel erg gewaardeerd kan worden. Het is een kwestie van de bedrijfscultuur. Die moet bij je passen.
Vind je het toch echt heel lastig om over jouw mogelijke valkuilen te spreken? Bekijk dan hier wat Stralend Solliciteren voor jou kan betekenen.
Goed artikel, het is inderdaad moeilijk om een antwoord op deze vraag te geven. Je zelf kennen en weten wat in vorige functies een probleempunt is geweest, en daar bewust mee om te gaan is belangrijk. Je moet wel van te voren bedenken hoe je dit verpakt in een goed antwoord.
Hi Iris, klopt. Naast dat veel mensen zich in het moment te druk maken over het juiste antwoord, kan het ook al veel helpen om even een paar keer rustig te ademen, tijd te nemen, en dan pas te antwoorden.
Dank je wel, Remi!