De tijden dat alle vacatures gewoon in de krant staan, zijn voorbij. Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende manieren waarop werkgevers laten weten dat er een vacature vacant is, dat het lastig is om door de bomen het bos te blijven zien. Vooral via internet zijn er talrijke mogelijkheden. Hoe vind je nou die vacatures die bij je passen zonder dat je er een complete dagtaak aan hebt?
1 – Laat je netwerk weten dat je op zoek bent
Verreweg de meest effectieve manier om een functie te vinden die bij je past is via je eigen netwerk: je familie, vrienden, bekenden en (ex-)collega’s. Daarvoor moet je deze mensen wel precies laten weten wát je van ze vraagt. Doe je dat niet, is de kans groot dat je netwerk je allerhande vacatures gaat mailen, die je zelf ook had kunnen vinden. Laat je netwerk dus altijd weten:
- Welke baan/soort werk je zoekt. Probeer hierin zo specifiek mogelijk te zijn.
- Hoeveel uur je wil werken en op welke manier (vast werk/freelance/detachering)
- In welke regio je werk zoekt.
- Per wanneer je zou kunnen beginnen.
- Wat je wil dat ze voor je doen. Bijvoorbeeld bij hun eigen werkgever of hun directe netwerk navragen of er passende vacatures zijn.
Zo hou je het concreet en vraag je ook niet teveel. Een te algemene oproep om te helpen, werkt vaak averechts omdat mensen dan niet weten wat je van ze verwacht. Mensen voelen zich zo al snel overdonderd en het resultaat valt tegen. Let wel, lang niet iedereen vindt het prettig om voor een ander te gaan lopen leuren. Geef mensen dus de kans om nee te zeggen als ze niet willen.
Groot voordeel van het zoeken van werk via je directe netwerk is, dat mensen je ook kunnen introduceren. De drempel bij een sollicitatie is zo een stuk lager en de kans dat je daadwerkelijk op gesprek mag groter.
2 – Zoeken via internet
Verreweg de meeste werkgevers verspreiden hun openstaande vacatures via internet. Internet is een woud aan informatie. Waar beginnen?
Heb je een lijstje met bedrijven waar je graag wil werken? Dan ligt het voor de hand om wekelijks even een rondje langs de bedrijfswebsites te doen. Het helpt om zo’n lijst letterlijk te maken. Dan kun je het eenvoudiger in je agenda inplannen en vergeet je ook geen bedrijfspagina te bezoeken.
Weet je niet precies waar je wil werken? Ook dan is het handig om een lijst te maken die je wekelijks kunt langs surfen. Maar dan niet van websites van bedrijven, maar van vacaturesites. Er zijn een groot aantal algemene vacaturesites online, waar je op functiesoort, branche en dergelijke kunt zoeken:
- Monsterboard
- Stepstone (voor hoger opgeleiden)
- Indeed
- Nationale Vacaturebank
- Intermediair
Veel algemene vacaturesites bieden de mogelijkheid om een e-mail-alert in te stellen. Op die manier krijg je de vacatures die bij jou passen via email.
Er zijn ook sector-specifieke websites zoals villamedia.nl voor alle vacatures in de media (krant, radio, tv, online publicaties, etc). Dit soort websites zijn via Google relatief eenvoudig te vinden.
Google Alerts
Als je weinig tot geen zin hebt om wekelijks allemaal verschillende websites te bezoeken, dan kan Google Alerts een uitkomst zijn. Google Alerts biedt de mogelijkheid om je zoekwoorden vast te leggen. Wanneer er een nieuw bericht online wordt geplaatst met deze zoekwoorden, krijg je een e-mailbericht. Je kunt ook hier gebruik maken van de zogenoemde Boolean Search Methode. Dat wil zeggen dat je bijvoorbeeld gebruik kunt maken van aanhalingstekens als je wil dat de zoekopdracht precies die woorden gebruikt die jij opgeeft. Bijvoorbeeld “vacature projectmanager”.
Heb je de zoekwoorden ingegeven? Dan kun je een aantal keuzes maken voordat je de zoeksleutel definitief vastlegt.
- Hoe vaak wil je een email ontvangen?
- In welke regio moet Google zoeken?
- Welke bronnen moet Google raadplegen?
Onder deze keuzemogelijkheden geeft Google voorbeelden van meldingen die boven water komen bij de zoeksleutel die je gekozen hebt. Hier kun je controleren of dit overeenkomt met wat je zoekt. Klopt het niet, stel je zoekwoorden dan bij. Om Google Alerts goed te kunnen inzetten, moet je dus precies weten waarnaar je op zoek bent. Hiernaast kun je ook de frequentie van email-notificaties naar wens instellen. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven of je dagelijks of wekelijks berichten wilt ontvangen.
Let op: om een alert aan te maken heb je een Google account nodig. Ook al lijkt het er in eerste instantie op dat je zo een alert aan kunt maken, om de zoekwoorden te kunnen vastleggen, vraagt Google altijd om in te loggen. Heb je geen Google account zoals bijvoorbeeld Gmail? Maak er dan eerst een aan.
3 – Zoeken via Social Media
Verreweg de meest voor de hand liggende manier om tegenwoordig naar een nieuwe uitdaging te zoeken is via LinkedIn. Er zijn verschillende manieren om een nieuwe baan op dit sociale medium te zoeken:
- Door zelf een bericht te posten. Je moet dan wel voldoende contacten hebben om je bericht echt zichtbaar te laten zijn. Dit geldt voor alle social media. Bijna allemaal hebben het zo ingeregeld dat ongeveer 10% van jouw connecties jouw bericht ziet.
- Door te linken met een zogenoemde verbinder die jouw oproep kan verspreiden. Verbinders zijn mensen die hun netwerk inzetten om andere mensen aan nieuwe carrièrekansen te helpen.
- Zoeken via de optie “Vacatures”. Je kunt hier ook een alert voor recruiters instellen. Op deze manier weten recruiters dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging.
- Via de LinkedIn vacature app kun je een zoeksleutel ingeven. Je krijgt dan elke dag een email met passende vacatures
- Door mee te doen aan een van de vele sociale carrousels. Dit zijn groepen mensen die elkaars oproepen verspreiden om elkaar zo te helpen bij het vinden van een nieuwe baan.
Een extra opties is om binnen LinkedIn lid te worden van vacatures. Verschillende mensen die ik heb geholpen gaven aan dat dit uitstekend werkt voor het vinden van geschikte vacatures.
Twitter en Facebook
Ook via Twitter en Facebook kun je vacatures vinden. Op Twitter kun je via de zoekfunctie gericht zoeken op bepaalde vacatures of jouw favoriete bedrijven of kanalen volgen. Er zijn ook pagina’s die vacature-tweets streamen, zoals Twiba.
Via Facebook is het zoeken op vacatures niet echt eenvoudig. Je kunt ook hier al je favoriete bedrijvenpagina’s opzoeken en gaan volgen. Verder kun je ook aansluiten bij speciale vacaturepagina’s. Deze vind je via de zoekfunctie. In principe is Facebook op dit moment niet echt handig ingericht voor vacatures, maar Facebook is wel bezig met het uitbreiden van de mogelijkheden. Het is even afwachten hoe dit verder uitpakt.
4 – Bemiddelingsbureaus
Er zijn veel verschillende soorten bemiddelingsbureaus actief op de vacaturemarkt. Denk aan uitzendbureaus en werving- en selectiebureaus. Bemiddelingsbureaus hebben meestal ook een website waarop ze vacatures publiceren. Je kunt je bij alle bureaus inschrijven en de vacatures via email ontvangen. Veel handiger is het om eerst even te kijken welk bureau in de voor jou passende vacatures en/of branches bemiddelt en je alleen daar in te schrijven. Op die manier loopt je mailbox niet eindeloos vol met e-mails die je toch niet leest.
Tip: in plaats van je overal in te schrijven, kun je beter kijken of je een relatie aan kunt gaan met een recruiter. De meeste recruiters zijn via LinkedIn te vinden en vaak graag bereid om met je te linken. Laat regelmatig van je horen via LinkedIn maar ook door even te bellen, zodat je on top of mind bent wanneer een passende vacature voorbijkomt.
5 – Vergeet de traditionele manieren niet
Hoewel het steeds zeldzamer wordt, zijn er nog steeds bedrijven die advertenties in dagbladen en lokale sufferdjes zetten. Heb je zelf geen abonnement? Vraag dan aan iemand die er wel een heeft, om dat voor je in de gaten te houden.
Live netwerken is ook nog steeds erg populair. In bijna alle grote steden zijn er netwerkclubs waar je bij kunt aansluiten. Bij de meeste netwerken kun je een keertje op bezoek komen om te kijken of het iets voor je is. Let wel dat het meestal de kleinere bedrijven zijn die aan dit soort netwerken meedoen. Hierdoor is de kans klein dat je hier meteen je droombaan vindt. Maar je leert wel weer mensen kennen die je misschien verder kunnen helpen.
Het bezoeken van een beurs kan ook handig zijn om bepaalde werkgevers te ontmoeten. Zorg er dan wel voor dat het een beurs is gericht op vacatures, anders kom je weliswaar in contact met mensen die werken bij het bedrijf, maar die je meestal niet verder kunnen helpen. Via Google kun je verschillende jaarlijks terugkerende vacaturebeurzen vinden.
6 – Je weet niet waarop je moet zoeken
Als je niet precies weet waarop je moet zoeken, dan wordt het wel wat lastiger. Weet je niet precies in welke soort baan je wil werken? Browse dan eens op beroepen. Er zijn verschillende overzichten van beroepen via Google te vinden. Kijk bijvoorbeeld ter inspiratie eens op de nationale beroepengids. Hier vind je informatie over een groot aantal beroepen.
Je kunt ook een lijst maken van de werkzaamheden waaraan je plezier beleeft en daarop googlen om te kijken wat er boven water komt.
Hoe je het ook aanpakt, een lijst maken helpt. Niet alleen bij de oriëntatie van het soort werk dat je wil doen. Ook als je weet waarop je wil zoeken is een lijst handig. Een lijst helpt om systematisch jouw bronselectie na te lopen, zonder dat je elke keer opnieuw moet bedenken welke websites ook weer interessant waren. Zo bespaar je tijd.
Als je er nog steeds niet uitkomt, dan kan je ons advies en onze diensten inschakelen en helpen wij jou naar het krijgen van de geschikte baan.
Het is lang geleden dat ik zo’n interessant artikel heb gelezen.