...

Je bent wellicht bekend met het volgende. Je bent 50 plus en naarstig op zoek naar een nieuwe baan. Dan moet je waarschijnlijk heel wat extra moeite doen met solliciteren. Leeftijdsdiscriminatie is helaas aan de orde van de dag. Meestal gebeurt het in het geniep omdat het wettelijk is verboden om op leeftijd te selecteren. Kun je er wel je vinger achter steken, dan helpt het je nog niet echt verder.

Er zijn heel wat vooroordelen over 50-plussers die inspelen op het risicomijdend gedrag van werkgevers. Zo zou je als 50-plusser niet meer flexibel zijn, sneller last hebben van aandoeningen en duurder zijn. Onzin natuurlijk, want ook als 50-plusser ben jij uniek! Kun je die nieuwe baan dus wel vergeten? Nee!  Net als bij iedere andere sollicitatie is het belangrijk om jouw unieke kenmerken sterk voor het voetlicht te brengen.

 

Je bent in goed gezelschap: laat je niet ontmoedigen!

Laten we eerlijk zijn, ook met je 50 plus ben je niet de enige. De meeste mensen moeten heel veel moeite doen om een nieuwe baan te krijgen. Het stikt van de vooroordelen! Als je jong bent, dan heb je gebrek aan ervaring, kom je uit een andere cultuur dan begrijp je de Nederlandse waarschijnlijk niet, ben je een jonge vrouw dan wil je waarschijnlijk kinderen krijgen, als sportieve dertiger of veertiger heb je natuurlijk veelvuldig sportblessures, en heb je kinderen dan zit je jarenlang in de kinderziektes, et cetera. Als 50-plusser ben je zo in goed gezelschap.

Laat je dus nooit ontmoedigen! Ook als je denkt dat je een slachtoffer bent van leeftijdsdiscriminatie, richt je aandacht altijd op de toekomst. Blijven hangen in wat je wordt aangedaan, is verspilde energie die je veel beter anders kunt besteden. Dus draai die knop zo snel mogelijk om en richt je voor de volle 100% op de volgende sollicitatie.

 

Laat je (levens)ervaring zien

Het belangrijkste onderdeel van je sollicitatie is een goed cv. Zeker als je je hele carrière hebt opgesomd in je cv, kan het verstandig zijn om daar nog eens je kritische blik op te werpen. Komt alles goed uit de verf? Is duidelijk wat je precies gedaan hebt, ook voor mensen die niet uit het vak komen? Staan je mijlpalen en successen helder in je cv vermeld? Is er een link met de functie waarnaar je solliciteert? En komt dat goed uit de verf? Of moet je je cv voor die functie nog even vertalen?

Let op: een opsomming van je werkzaamheden is lang niet altijd voldoende. Eenieder die een cv bekijkt onthoudt slechts een beperkt deel. Zorg er daarom voor dat men de juiste zaken onthoudt! Hoe? Door die dingen te benadrukken die aansluiten bij de functie-eisen. Wanneer de beschrijving van jouw werkzaamheden bijvoorbeeld sterk intern gericht is (managementtaken) en de functie de nadruk legt op externe eisen (groot netwerk, PR, etc.) dan kom je niet uit de verf.

Heb je een erg lang cv, bekijk dan of je de niet relevante functies in het verleden kunt samenvatten of inkorten. De meeste werkgevers kijken naar de werkervaring van de laatste vijf jaar. Niemand gaat je hele cv tot op de laatste punt uitspitten. Het gaat erom dat die dingen die echt belangrijk zijn voor je functie er direct uit springen en blijven hangen.

 

Werk je nevenactiviteiten uit

Besteed diezelfde aandacht aan je nevenactiviteiten. Juist hierin kun je allerlei activiteiten kwijt waarmee je laat zien dat je heel actief en veelzijdig bent. Ben je coach voor het lokale volleybalteam? Zet het erbij! Doe je vrijwilligerswerk in de jongerenopvang? Zet het erbij! Collecteer je elk jaar voor het kankerfonds? Zet het erbij! Heb je via je nevenactiviteiten een heel groot netwerk opgebouwd? Maak dat dan duidelijk.

Belangrijk is dat je echt even goed gaat nadenken over jouw kennis en ervaring. Staat alles op je cv? Komt het goed uit de verf? Ook voor mensen die niet uit jouw vakgebied komen? Kun je het sterker opschrijven? Kun je je cv inkorten? Ga ermee aan de slag en laat het vervolgens aan wat mensen zien. Als anderen eruit kunnen halen wat jij belangrijk vindt om voor het voetlicht te brengen, dan is het goed.

Let op: solliciteer je naar verschillende functies, dan zul je je cv voor die functie moeten aanpassen. Het is immers de bedoeling dat een werkgever meteen ziet dat jij voldoet aan alle functie-eisen en meer.

Tip: als je bepaalde hobby’s hebt, bijvoorbeeld verre reizen maken, dan kun je ook deze kwijt onder de nevenactiviteiten. Zeker als je in een groot internationaal bedrijf wil werken, kan het reizen – en dus je kunnen aanpassen aan andere culturen – in je voordeel werken. Laat dus zien dat je de wereld kent!

 

Weglaten van je geboortedatum of niet?

Hoe zit dat met je geboortedatum? Wanneer je vermoed dat je op leeftijd gediscrimineerd wordt, kun je je geboortedatum natuurlijk ook gewoon weglaten. Dat mag want er is geen enkele wettelijke regel die stelt dat een geboortedatum op je cv thuishoort (evenmin als je nationaliteit of huwelijkse staat). Sterker nog, een geboortedatum mag wettelijk gezien geen selectiecriterium zijn, dus je zou zeggen dat het er niet op thuishoort. Er zijn wel gewoonten en verwachtingen die daaruit voortkomen. Laat je je geboortedatum weg dan is de kans groot dat je daar toch naar gevraagd wordt, bijvoorbeeld door de recruiter die je cv nog moet doorsturen. Bedenk vooraf hoe je hiermee om wilt gaan.

Kies je ervoor om je geboortedatum weg te laten, dan kan een werkgever natuurlijk ook uit je opleiding en ervaring ongeveer afleiden in welke leeftijdscategorie je zit. Maar het is maar de vraag of ze die rekensom willen maken. Ook tijdens een sollicitatiegesprek ziet een werkgever wel hoe oud je ongeveer bent. Maar dan ben je wel al op gesprek en kun je jouw voordelen voor het voetlicht brengen. Dit zul je dan goed moeten voorbereiden zodat je dit tijdens het gesprek op een natuurlijke manier aan de orde kunt brengen.

Let op dat je nooit onnodig de nadruk legt op leeftijd. Een cv is bedoeld om jouw kracht naar voren te brengen zodat je op gesprek mag komen. Het is niet de bedoeling dat je de aandacht gaat vestigen op dingen die mogelijk negatief voor je kunnen uitpakken.

 

Solliciteer alleen op functies die aansluiten

Eigenlijk is dit een open deur die voor elke leeftijd geldt. Als je solliciteert op een functie die niet echt aansluit bij je werkervaring, dan is de kans erg groot dat je de functie niet krijgt. Tenzij je via een kruiwagen een voet tussen de deur kunt krijgen natuurlijk.

Kijk ook goed naar de advertentietekst. Staat er in een vacature dat de organisatie op zoek is naar jonge aanwas, dan kun je je tijd en energie beter in een andere vacature steken.

 

De sollicitatiebrief

Je hebt een vacature gevonden die echt aansluit op jouw kennis en ervaring? Mooi! Je bent je cv nagelopen en hebt dat waar nodig aangepast? Perfect! Dan is het nu zaak om in de sollicitatiebrief de juiste dingen te benadrukken. De kracht zit ‘m in de herhaling. Dus benadruk in je motivatiebrief nog eens goed je belangrijkste competenties en successen.

Let op: ook in je sollicitatiebrief wil je niet onnodig de nadruk leggen op dingen die mogelijk nadelig kunnen uitpakken, zoals je leeftijd. Als 50-plusser heb je natuurlijk heel veel voordelen ten opzichte van jongere concurrenten. Zo heb je waarschijnlijk geen jonge kinderen meer waardoor je vaker afwezig bent, je weet precies wie je bent en wat je kunt en je bent waarschijnlijk minder snel geneigd om te jobhoppen of om voor een flitsende carrière naar het buitenland te vertrekken. Dit soort voordelen kun je natuurlijk in je motivatie verwerken, maar probeer daarbij niet de nadruk te leggen op leeftijd, maar bijvoorbeeld op ervaring en je competenties.

 

De juiste mindset

Misschien wel het allerbelangrijkste is om de juiste mindset te houden. Als je je laat leiden door de gedachte dat je waarschijnlijk te oud bent voor een bepaalde functie, dan werkt dat door in de dingen die je doet en dus ook in je brief en cv. Je krijgt dan een zogenoemde self fulfilling prophecy. Je denkt dan dat iets zo is en máákt het waar door je gedachten en je gedrag. Dat is het laatste wat je wilt. Dus probeer je sollicitaties allemaal positief in te steken. Verdoe geen tijd met negatieve gedachten, want dat levert zeker niets op. Probeer te denken in kansen en mogelijkheden en ga daarvoor.

 

Eindeloos rondcirkelen

Merk je dat je toch in een negatieve gedachten-cirkel terecht bent gekomen? Dan kunnen wij je helpen om jouw zelfvertrouwen weer helemaal op te bouwen zodat je met de juiste mindset een succes kunt maken van je sollicitaties. Bekijk hier alle mogelijkheden.

Shares
Share This
× Stuur ons een whatsapp
Secured By miniOrange