...

–Wat zijn je opties na het afstuderen? Wat moet je voor jezelf vastleggen? Wat voor bedrijf zoek je en wat voor bedrijfscultuur vind jij prettig? Al deze vragen kunnen als starter door je hoofd spoken. Hoe krijg je hierop nu je antwoorden?

Je bent net afgestudeerd en klaar voor het begin van je carrière. Maar nu kom je erachter dat er best veel verschil zit tussen alle verschillende vacatures en organisaties. Waar moet je nu eigenlijk op letten al starter op de vacaturemarkt?

Klaar met studeren, startklaar voor een baan… maar wat nu?

Allereerst is het belangrijk voor jezelf vast te stellen wat jij zelf wilt. Vind jij het belangrijk om jezelf in alle richtingen te kunnen ontplooien en de meeste vrijheid te krijgen? Dan is misschien een start-up of een wat kleinere organisatie verstandiger dan een grote corporate. Een corporate kan weer erg geschikt zijn als jij een goede ondersteuning wil of extra mogelijkheden zoals cursussen volgen. Misschien gaat het jou er wel vooral om die grote naam op je cv.

Daarnaast zit er natuurlijk ook verschil in bedrijfscultuur tussen organisaties. Zo kunnen sommige organisaties van jou eisen dat je elke dag in pak op je werk verschijnt. Andere organisaties kunnen daar veel soepeler in zijn. Ook is het niveau tussen het management en de werknemers verschillend tussen organisaties. Wil jij een open werkvloer met ruimte voor jou meningen of wil jij duidelijke structuur in jouw werkzaamheden. Als je dit hebt vastgelegd voor jezelf is de volgende vraag: Hoe kom ik erachter welk bedrijf bij mij past?

 

Mogelijkheden voor een starter op de arbeidsmarkt

Er zijn diverse mogelijkheden om in aanraking te komen met een organisatie voor je hier solliciteert. Dit geeft je een beter intern beeld van de sfeer, de collega’s en de werkzaamheden. Zo kom je niet achteraf voor onverwachte verassingen te staan. Hieronder zal ik verschillende mogelijkheden toelichten.

 

Ervaringen van werknemers

Er bestaan diverse websites waar je ervaringen van werknemers kunt lezen. Deze testimonials geven jouw inzicht in de dagelijkse werkzaamheden en de collega’s waarmee jij in contact zal komen. Verder staan er nog verschillende tips die jou kunnen helpen tijdens je sollicitatieproces.

  • De website sollicitatieblog.nl is een goed voorbeeld van een website waar je ervaringen van werknemers kunt lezen.

Inhouse-dagen

Inhouse-dagen worden door vaak de grotere organisaties gegeven. Tijdens een inhousedag word jij uitgenodigd om langs te komen bij een bedrijf. In de meeste gevallen wordt je samen met andere potentiële kandidaten rondgeleid door de organisatie. Zo kan jij de sfeer beter proeven. Als afsluiting wordt er vaak een borrel gegeven. Op deze manier kun jij met je toekomstige collega’s een drankje doen en ze alvast beter leren kennen.

 

Business courses

Een business course is vergelijkbaar met een inhouse-dag. Het verschil is dat een business course meestal een werkopdracht bevat en in de meeste gevallen meerdere dagen is. Sommige business-courses zijn zelfs in een ander land! Door een business course krijg je een goed beeld van het werk wat jij gaat doen.

Nu heb je een beter beeld gekregen van de mogelijkheden om informatie over een bedrijf in te winnen. Misschien heb je al een idee van een bedrijf waar je graag zou willen werken. Nu kan het dat bedrijven vele verschillende termen gebruiken in vacatures. Maar wat betekenen deze nu precies? Hieronder de uitleg.

Bekijk deze link voor een overzicht van business courses.

 

Traineeships

Een traineeship is een starters-vacature met extra interne begeleiding. Het voordeel van een traineeship is dat door die begeleiding van een persoonlijke coach jij goed de organisatie leert kennen tijdens deze traineeship. Een traineeship duurt meestal één tot twee jaar. Aan het eind van het traineeship wordt gekeken welke richting jij op zou willen en welke functie bij jou het beste gaat passen.

Bekijk deze link voor een overzicht van traineeships.

 

Starters-vacatures

Een starters-vacature spreekt eigenlijk al voor zich. Dit is een vacature geschikt voor net afgestudeerde. Bij een starters-vacature krijg je meestal geen begeleidingstraject maar wordt je binnen een paar weken ingewerkt. Een starters-vacature is de reguliere manier waarop de meeste afgestudeerde beginnen aan hun carrière.

Bekijk deze link voor een overzicht van starters-vacatures.

 

Starters-vacatures, traineeships (young) professional vacatures en meer…

Dan nog even de benamingen. Een starters-vacature of traineeship is voor iemand met 0 t/m 1 jaar werkervaring. Een young professional vacature voor iemand met 1 t/m 3 jaar werkervaring en een professional vacature 3+ jaar. Hier zit soms wat overlap in maar dit is de gemiddelde regel. Verder heb je dan nog de junior, medior en senior functies. Hiervoor kun je dezelfde ervaringsjaren aanhouden als bij de hiervoor genoemde vacatures.

Bekijk deze link voor een overzicht van young professional vacatures.

Bekijk deze link voor een overzicht van professional vacatures.

 

Conclusie

Hopelijk heb jij op deze manier een beter beeld gekregen van alle mogelijkheden voor je. Het belangrijkste is dat jij echt goed voor jezelf weet wat jij graag wil doen en waar jouw krachten liggen. 

Wanneer jij toe bent om als starter je sollicitatiebrief en cv eens een goede boost te geven, dan raad ik je aan SollicitatieBOOSTER eens te bekijken. 

Wil je echt grote sprongen maken in jouw sollicitatieproces? Overweeg dan om Stralend Solliciteren in te schakelen.

Shares
Share This
× Stuur ons een whatsapp
Secured By miniOrange