De STARR-methode is een belangrijke methode in meerdere fases van het solliciteren, denk hierbij aan het sollicitatiegesprek zelf, de sollicitatiebrief maar ook het cv.
Tegenwoordig kennen we de STARR-methode, die ooit ontstaan is als de STAR-methode.
In dit artikel zal ik uitleggen waarvoor je de STARR-methode kunt inzetten, wat de toegevoegde waarde ervan is en waar jij dit kunt toepassen in jouw sollicitatieproces.
Waarvoor wordt de STARR-methode gebruikt
Ze wordt in sollicitatieland toegepast om iemands werkervaring en persoonlijk gedrag hierbij nauwkeurig en compleet te beschrijven. Dit kan gedaan worden in een sollicitatiebrief, cv en in een sollicitatiegesprek. Wanneer een bepaalde gebeurtenis omschreven wordt aan de hand van de STARR-methode, wordt die compleet en vanuit alle belangrijke perspectieven gecommuniceerd. Dit zorgt voor heldere, beknopte en complete communicatie naar de gesprekspartner.
Uitleg STARR-methode
STARR staat voor:
Situatie
Taak
Aanpak
Resultaat
Reflectie.
Het onderdeel ‘Reflectie’ is in de loop van de laatste jaren aan dit model toegevoegd.
1. Situatie
De activerings-vragen om de situatie helder boven water te krijgen zijn:
- Wat was de situatie?
- Wie waren hierbij betrokken?
Een korte schets van de situatie is noodzakelijk om de context direct helder te krijgen voor de ontvanger. Zonder deze omschrijving is het lastig om het verhaal ’te plaatsen’. De personen die hierbij waren betrokken zijn ook bepalend en dienen meegenomen te worden.
2. Taak
De activerings-vragen om jouw taak / rol op te helderen zijn:
- Waar speelde dit zich af?
- Wat was je taak?
- Welke rol speelde jij?
Welke taak en welke rol je in die situatie had is het tweede aspect van de beschrijving. De Taak benadrukt “wat”. Wat was jij aan het doen? Waar hield je je mee bezig? Dit dient hier naar voren te komen.
3. Aanpak / Actie
De activeringsvragen om jouw actie, aanpak of gedrag in beeld te brengen zijn:
- Hoe heb je dit toen aangepakt
- Hoe reageerde je?
Waar de Taak zich bezighoudt met het “wat”, houdt de Aanpak zich bezig met het “hoe”. Merk deze nuance goed op.
4. Resultaat
De activerings-vragen om het behaalde resultaat en het effect hiervan op anderen op tafel te leggen zijn:
- Wat was het resultaat van je handelen?
- Hoe werd hier op gereageerd door anderen?
Het resultaat van jouw gedrag of jouw handelen wordt hier besproken. Je kunt hier ingaan op details (bijvoorbeeld het noemen van een bepaalde omzet die je hebt weten te genereren voor het bedrijf) of op een prestatie, bijvoorbeeld het goed kunnen omgaan met een werknemer die op de werkvloer in jouw nabijzijn helemaal uit zijn slof schoot.
5. Reflectie
De activerings-vragen om inzicht te krijgen in het reflecteren op het behaalde resultaat, met het perspectief op een grotere context, zijn:
- Was je tevreden met het resultaat?
- Zou je het de volgende keer anders aanpakken?
Wanneer je bovenstaande vragen op je in laat werken, stuur je je brein de richting op van het reflecteren op deze situatie. Je komt erachter welke voordelen jouw handelen heeft gehad, welke (onverwachte) nadelen jouw gedrag heeft gehad. Hierdoor worden jouw leerpunten duidelijker zichtbaar. Voor werkgevers is dit een uiterst belangrijk onderdeel:
Ben jij in staat om goed te reflecteren op jouw eigen handelen, ben je bewust van je eigen handelen en ben je daarmee in staat om jezelf te verbeteren en van je fouten te leren.
Wanneer de STARR-methode toepassen?
Zoals gezegd kun je de STARR-methode toepassen in het sollicitatiegesprek zelf, bijvoorbeeld om een persoonlijke kwaliteit die je hebt goed en degelijk te onderbouwen. Een werkgever kan je tijdens het sollicitatiegesprek vragen uit te leggen waarom je een bepaalde bewering maakt in je cv, bijvoorbeeld dat je ‘pro-actief’ bent of ‘secuur werkt’. Je hebt dan in het sollicitatiegesprek de kans om kort en bondig antwoord te geven aan de hand van de STARR-methode.
Ook kun je deze STARR-methode toepassen in je sollicitatiebrief. Je kunt een resultaat, persoonlijke kwaliteit of vereiste competentie in detail beschrijven. Hetzelfde geldt voor je cv.
Oefening: Zelf de STARR-methode toepassen
Hieronder staat een eenvoudige oefening om zelf aan de slag te gaan met de STARR-methode:
- Neem een vacature die je aanspreekt en bekijk het lijstje aan competenties en kwaliteiten die vereist of gewenst zijn. (Vergeet niet het belang van een zorgvuldige vacature-analyse).
- Kies er vervolgens een uit om deze volgens de STARR-methode te beschrijven en te verantwoorden.
- Loop de verschillende onderdelen achtereenvolgens door en vat het uiteindelijk samen in een kort en bondig stukje tekst, dat je kunt gebruiken voor je sollicitatiegesprek. Wellicht kun je het ook verwerken in je cv of implementeren in je sollicitatiebrief.
- Leg het eindresultaat voor aan iemand en laat die feedback geven. Zijn er onderdelen in je verhaal overbelicht dan wel onderbelicht?
Als je dit een aantal keren doet zul je merken dat je steeds meer grip krijgt op deze methodiek.
De volgende stap
Ben je klaar voor de volgende stap en wil je echt je droombaan scoren? Bekijk hier alle mogelijkheden.