Solliciteren en de werkgever verleiden
Ik wil je graag even mee op reis nemen. Mee op reis naar, of beter gezegd, in het hoofd van een moderne romanticus, genaamd Zan Perrion. Hij staat bekend om zijn ijzersterke set aan overtuigingen en hoe hij dit op een natuurlijke manier aan de wereld uitdraagt. Wat dat betreft zal alleen dit al een voorbeeld voor velen kunnen zijn. En ja, ook voor jou als werkzoekende.
De kracht van overtuigingen
Hij schrijft in zijn boek “The Alabaster Girl” dat een van zijn kernovertuigingen is dat ‘alle vrouwen van hem houden’.
Is dit waar? Nee, absoluut niet. Weet hij zelf dat het niet waar is; absoluut.
En toch kiest hij er bewust voor om deze overtuiging te houden. Waarom, vraag je je misschien af. Het antwoord is eenvoudig: Omdat het voor een groot deel bepaalt hoe hij zich presenteert in de wereld:
Open, positief en benaderbaar; open for everything.
Overtuigingen en solliciteren
Vaak houden we ons onbewust zelf tegen in het vinden naar nieuw werk. We gaan geloven in een bepaald verhaal en nemen overtuigingen onbedoeld als waarheid aan. Er hoeft maar een aantal keren iets te gebeuren, een aantal afwijzingen van hetzelfde kaliber vinden plaats, en we hebben een beperkende overtuiging erbij. Een overtuiging die onze rooskleurige toekomst met tal van mogelijkheden wat vertroebelt.
Zo zijn er mensen die denken dat ze geen baan hebben omdat zij te oud zijn. Mensen zijn twee keer afgewezen en een jonger persoon is aangenomen. De kranten staan vol met verhalen dat de kansen voor het vinden van werk nihil zijn. Na twee afwijzingen en het lezen van 3 enge krantenkoppen ontstaat de overtuiging:
Ik ben te oud en ik vind geen werk meer.
En voor een deel klopt dit natuurlijk ook. Van een kant is het ook waar.
Het gevaar hiervan is echter, dat het een zeer beperkend effect heeft voor de huidige situatie en een negatieve toekomstvoorspelling maakt gebaseerd op ervaringen uit het verleden. Simpel gezegd: de overtuiging zelf brengt ons weinig goeds.
Waarom zouden we ervoor kiezen om deze overtuiging in ons brein te installeren? Helpt dit ons om maximaal voor de dag te komen? Maakt dit ons beter? Verbetert dit onze kansen?
Er is ook een andere kant. Een andere kant die voor jou belangrijker is. Een kant die ook belicht dient te worden.
Een andere kant die ook “waar is”. Waar een negatieve generalisatie “ik vind geen werk” nooit kan kloppen, klopt ook de positieve generalisatie “ik vind heel gemakkelijk nieuw werk” misschien niet helemaal.
Waar het mij hier om gaat en het punt dat ik wil maken, is dat we de vrijheid hebben om een overtuiging te accepteren / in ons systeem te hebben / als waarheid aan te nemen, die ons bekrachtigt.
Creëer je eigen waarheid die een positieve blik op het vinden van werk ondersteunt
Zeker bij solliciteren is het uiterst belangrijk dat we een waarheid gaan maken, en gaan leven, die ons maximaal steunt in deze periode. We kunnen ervoor kiezen om alles uit het nieuws klakkeloos aan te nemen en te gaan geloven, alleen daar halen we weinig profijt uit in ons eigen zakelijke werkleven.
Het is belangrijk dat je in deze metaforische zin ook je eigen brein kunt verleiden. Leer hier hoe jij je werkgever kunt verleiden tot een nieuwe baan!