Je zult een van de weinigen zijn die vanaf het allereerste sollicitatiegesprek zijn sollicitatiekleding voor de rest van zijn leven op orde heeft. Je hebt je dan ook vast weleens in de volgende situatie bevonden. Je komt er op de dag van het sollicitatiegesprek achter dat je kledingkast niet datgene heeft waarnaar je op zoek bent? Noodgedwongen moet je gaan improviseren over welke sollicitatiekleding je nou aan moet gaan trekken. En dat alles zorgt ervoor dat je met een onrustig gevoel door het huis stormt, nadat je je had voorgenomen om de dag van je sollicitatiegesprek goed te beginnen na al die goede voorbereidingen.
Sollicitatiekleding: De juiste voorbereiding van een sollicitatiegesprek
Een sollicitatiegesprek is altijd spannend, en je wilt jezelf tijdens een sollicitatiegesprek natuurlijk van jouw beste kant laten zien. Hierbij speelt de keuze van de sollicitatiekleding en kleuren die je draagt tijdens het sollicitatiegesprek een cruciale rol.
Maar hoe weet je nou welke sollicitatiekleding aansluit bij het bedrijf?
En hoe weet je of je kleding de juiste boodschap overbrengt?
Antwoorden op dergelijke vragen vind je allemaal in dit artikel. Hier kom je te weten welk soort kleding past bij verschillende soorten bedrijven en wat je precies kunt doen om achter deze waardevolle informatie te komen.
Ook vind je meer informatie over kleurassociaties wat betreft sollicitatiekledij die iedereen onbewust maakt. Aan het eind van het artikel vind je een handige kleurenkaart die je kunt gebruiken om je positieve eigenschapen te kenmerken en te benadrukken.
Stap 1: Het bepalen van de juiste ‘dresscode’
De eerste stap is het vinden van passende sollicitatiekleding, die past bij het bedrijf waarbij je gaat solliciteren. Om passende kleding te vinden, dien je eerst te bepalen welke welke kledingstijl past bij het betreffende bedrijf. En als je dit bepaald hebt, kijk je naar welke kleuren je wilt dragen.
Onderzoek het bedrijf
Onderzoek doen naar het bedrijf is de eerste stap in het proces van het bepalen van de juiste dresscode. Kijk eens hoe het bedrijf waarbij je solliciteert zichzelf online positioneert. Heb jij de indruk dat het bedrijf zich juist conservatief of progressief positioneert? En hoe komt dit op jou over? Hier kun je al verschillende kanten uit:
Als het bedrijf een conservatieve indruk op jou achterlaat, kun je kiezen voor een klassieke kledingstijl. Denk hierbij aan een kostuum, zakelijk overhemd, nette schoenen en natuurlijk een stropdas. Hier wordt meestal gebruik gemaakt van rustige kleuren, zoals donkerblauw en donkergrijs.
Als het bedrijf zich progressief positioneert wil dit ‘modern’ en ‘vlot’ overkomen. Pas je sollicitatiekleding dan ook hierop aan als je bij dit bedrijf wilt gaan solliciteren. Kies in dit geval bijvoorbeeld voor een katoenen broek, een zakelijk overhemd, een colbert en nette schoenen (eventueel een nette sneaker). Ook kun je hier meer uitgesproken kleuren dragen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kleuren groen en rood. Over deze kleuren vind je later meer in de kleurenkaart.
Zoek het bedrijf op Social Media
Twijfel je nog over de dresscode? Kijk dan eens naar de uitingen van het bedrijf op social media. Kan je hier ook foto’s van het personeel (of de directeur) vinden? Mocht je hierna nog steeds twijfelen, dan kun je jezelf beter iets te net kleden dan andersom.
Sollicitatiekleding mag nooit een afleidende factor zijn bij een sollicitatiegesprek. Je wilt ook niet dat je sollicitatiekleding het gespreksonderwerp is als je zelf de deur uitloopt. Zorg daarom voor een verzorgd uiterlijk en kleed je netjes.
Vergeet tot slot niet om na te denken over het juiste kleurgebruik. Het matchen van de juiste kleuren is een belangrijk onderdeel van je sollicitatie-outfit.
Stap 2: Het vinden van de juiste kleuren
Zakelijke sollicitatiekleding komt pas echt goed tot zijn recht wanneer je op het juiste kleurgebruik let. Daarom is het verstandig om op tijd te beginnen met het nadenken over je sollicitatiekleding. De eerste vraag die je dan kunt stellen is de volgende:
Wat wil je uitstralen?
Begin met nadenken over welke persoonlijke eigenschappen je wilt uitstralen. Iedereen maakt onbewust namelijk associaties met kleuren. Om die reden zijn kleuren grotendeels verantwoordelijk voor hoe anderen jou inschatten. Zo associëren mensen de kleur rood bijvoorbeeld met agressie. Zo maakt de kleur bruin vaak een ouderwetse associatie.
Denk daarom goed na over je persoonlijke eigenschappen die je wilt uitlichten. Wil je laten zien dat je betrouwbaar bent? Laat dit dat zien door het dragen van de juiste kleur (donkerblauw).
Stap 3: Gebruik de kleurenkaart
Op de kleurenkaart hieronder is kort en bondig weergegeven wat de algemene effect zijn van kleuren. De onderstaande kleurenkaart zorgt voor overzicht in kleurassociaties bij zakelijke sollicitatiekleding. Neem deze eens door en laat deze op je inwerken.
Wil je jezelf verdiepen in de associaties rondom kleuren? Hieronder staan meerdere kleuren (per kleurgroep) uitgewerkt. Zo kun je eenvoudig en snel zien welke associaties jouw favoriete kleuren maken.
Meest veilige keuzes
Allereerst de meest gangbare kleuren. Deze associaties passen over het algemeen het beste bij de zakelijke markt.
Grijs: Grijs is een veelvoorkomende en veilige kleur. De kleur komt vrij neutraal over en staat voor wijsheid, luxe en geborgenheid. Ook kan deze worden geassocieerd met ouderdom en saai.
Donkergrijs: Een andere veelvoorkomende grijstint is donkergrijs. Met deze kleur maak je een zakelijke en autoritaire uitstraling. Deze kleur is een geliefde keuze voor kostuums en colberts.
Blauw: Als je loyaliteit wilt uitstralen en oprecht wilt overkomen is blauw een zeer geschikte kleur. Daarnaast zorg je met deze kleur voor een stabiele, rustige en ietwat conservatieve indruk.
Donkerblauw: Met donkerblauw leg je nóg meer nadruk op geloofwaardigheid en betrouwbaarheid. Daarnaast maak je met deze kleur een autoritaire en conservatieve indruk.
Lichtblauw: Lichtblauw staat voor tolerant, toegankelijk, vriendelijk, kalmte en rust. Het dragen van te veel lichtblauwe kleding kan overweldigend overkomen. Daarom laten veel mensen deze kleuren terugkomen in het overhemd.
Redelijk veilige keuzes
Als je meer wilt opvallen kun je kiezen voor meer opvallende kleuren. Deze kleuren brengen positieve associaties met zich mee, maar zijn niet zonder risico. Deze kleuren worden namelijk ook met minder prettige eigenschappen geassocieerd.
Zwart: De kleur zwart bevindt zich aan de rand van het veilige kleurenspectrum. Zwart is een zakelijke kleur die in verband wordt gebracht met stijl, klasse, autoriteit en elegantie. Je maakt met zwart een koele en mysterieuze indruk. Zwart kan ook ongevoelig, rusteloos en afstandelijk overkomen. Kies bij sollicitatiegesprekken daarom voor de kleur donkergrijs. Deze kleur heeft dezelfde positieve associaties als zwart, zonder de negatieve bijkomende associaties.
Wit: De kleur wit is een veelvoorkomende kleur, die je vaak ziet op zakelijke overhemden. Buiten overhemden om is de kleur wit minder gangbaar. Je ziet namelijk zelden witte pakken, broeken en colberts op kantoor. Deze kleur staat voor betrouwbaar, oprecht, eenvoud en reinheid. Echter zorgt het dragen van te veel wit voor een overweldigend effect.
Groen: Wil je een jeugdige indruk maken? Kies dan voor de kleur groen. Daarnaast roept groen associaties op zoals betrouwbaarheid, eerlijkheid, stabiliteit, diplomatie en tact. Het voordeel van deze kleur is dat deze geen negatieve associaties oproept.
Bruin: Als je voor een (neutrale) stabiele en degelijke indruk gaat is bruin de kleur voor jou. Bruin is een veel gekozen kleur in zakelijk omgeving. Door het dragen van bruin maak je ook een mannelijke en geborgen indruk. Het is echter verstandig om bij deze kleur ook rekening te houden met mogelijk ongewenste associaties, omdat bruin ook kan worden gezien als passief en ouderwets.
Rood: Als je indruk wil maken, kan de kleur rood een goede bijdrage leveren. Deze kleur wordt namelijk in verband gebracht met kracht, energie, assertiviteit en passie. Houdt echter wel rekening met het feit dat deze kleur ook negatieve associaties zoals agressie, dominantie en ongeduld met zich meebrengt. Loop daarom niet te hard van stapel met deze kleur.
Donkerrood: Draag je graag rood, maar wil je geen agressieve indruk maken? Ga dan voor donkerrood. Met deze kleur maak je een klassieke en elegante indruk. Ook wordt deze kleur in verband gebracht met smaakvol, luxe, tevreden en luxe. Het nadeel van deze kleur (en eigenschappen) is dat ze ook kunnen worden geassocieerd met negativiteit.
Minder veilige kleuren
Tot slot de kleuren waarin je jezelf maar beter niet kunt vertonen tijdens een sollicitatiegesprek. Deze kleuren worden vooral met negatieve eigenschappen geassocieerd.
Paars: De kleur staat voor inspirerend en creatief. Toch wordt deze kleur in zakelijke opzicht vooral geassocieerd met shockerend. Paars is een kleur die (zakelijk gezien) maar weinig wordt gedragen, daarom ziet men het dragen van paars als een shockerend mode statement.
Oranje: Als je in een vrolijke bui bent, neig je misschien naar oranje kleding. Het is in dit geval verstandig om goed na te denken over je keuze. De kleur oranje komt weliswaar warm, stimulerend, enthousiast, doelgericht en avontuurlijk over. Toch associeert men deze kleur ook met opdringerig, impulsief en egoïstisch
Geel: Net als oranje associeert men de kleur geel ook als stimulerend. Daarnaast kom je met geel intelligent, energiek en communicatief over. Toch associeert met deze kleur doorgaans met onbetrouwbaar, sarcasme en nervositeit. Geen gewenste associaties bij een sollicitatiegesprek.
Roze: De kleur roze wordt geassocieerd met vrouwelijkheid, blijdschap, zachtaardigheid en humor. Te veel humor en blijdschap worden echter niet op elke werkplek gewaardeerd. Pas daarom op met deze kleur.
Klaar voor de volgende stap?
Heb je een nieuw maatpak in de kast hangen maar stromen de uitnodigingen nog niet binnen? Bekijk dan hier hoe Stralend Solliciteren jou kan helpen.