...

Niets is zo zenuwslopend als een sollicitatiegesprek, maar vooraleer het zover komt, heb je wellicht al je curriculum vitae of cv ingediend. Dat cv is misschien wel nog belangrijker, want deze samenvatting van je persoonlijkheid en ervaring zorgt ervoor dat een werkgever interesse in je krijgt. Hiermee verkoop je jezelf als het ware. En hier loopt het voor de meeste sollicitanten vaak al fout. In deze blog geven we je mee welke goedbedoelde maar slechte eigenschappen je beter niet in je cv, sollicitatiebrief of sollicitatiegesprek kunt opnemen.

 

1. Benoemen van vaardigheden die je niet hebt

Liegen is not done in een sollicitatiebrief en cv. En geloof me maar dat een werkgever er vrij snel achter komt als je aan het liegen bent. Het lijkt een vanzelfsprekend iets, maar toch bezondigen heel wat sollicitanten zich hier aan. Velen overdrijven graag wat hun capaciteiten betreft of verzinnen zaken omdat ze vrezen anders niet goed genoeg te zijn voor de job. Alleen werkt dit vaak averechts. Wanneer je vaardigheden en eigenschappen op je cv zet, wees selectief. Plaats alleen eigenschappen die ook relevant zijn voor de job waarvoor je solliciteert. 

 

2. Indruk willen maken middels verouderde vaardigheden

Pochen dat je goed met Windows 3.11 of MS-Dos kan werken of weet hoe je een back up op een floppydisk maakt, zijn zaken die je beter voor jezelf houdt. Je kunt vroeger misschien een pro zijn geweest wat computers betreft, maar als je niet de vaardigheden hebt van de laatste nieuwe updates, dan is je werkgever er niets mee opgeschoten.

 

3. Uitweiden over vaardigheden die niet relevant zijn

Misschien maak je wel lekkere desserts, maar zolang je niet solliciteert voor kok of patissier, zal dat wellicht niet relevant zijn voor de job. Hetzelfde geldt voor je hobby’s. Lange strandwandelingen maken kan erg leuk zijn, maar niet meteen de vaardigheid waar je werkgever naar zoekt. Tenzij je als outdoor begeleider aan de slag gaat natuurlijk.

 

4. Benoemen van te algemene eigenschappen

Ervaren, leiderfiguur, creatief, gemotiveerd. Het zijn van die eigenschappen die alles en niets vertellen. Wil je ze toch in je cv zetten, dan vertel je er beter bij in waar je ervaring in hebt. Hoe uit je die creativiteit en waarin is je leiderschap gebleken?

 

5. Eigenschappen die iedereen bezit

Sommige van die algemene eigenschappen zijn trouwens eigenschappen waarvan de werkgever al verwacht dat je die sowieso hebt. Solliciteer je voor een leidinggevende functie, dan is over leiderschap beschikken vanzelfsprekend. Gemotiveerd? Wat als je het niet was? Hetzelfde geldt voor ervaring. Iedere werkgever verwacht wel wat relevante werkervaring als je solliciteert voor een bepaalde functie. Ook wat skills betreft is het kunnen werken met Microsoft word of kunnen e-mailen tegenwoordig een minimumvereiste.

Vermijd dus dat je teveel zaken op je cv plaatst die eigenlijk niets over je vertellen. In de plaats daarvan richt je je beter op eigenschappen en vaardigheden die relevant zijn voor de jobaanbieding en waarmee je je onderscheidt van de rest van de kandidaten.

 

Extra Hulp nodig?

Weet je niet meteen hoe je een cv opstelt waarmee jij je direct en professioneel onderscheidt? Schakel dan de hulp in van onze professionals. Zo helpt het team van stralendsolliciteren.nl je met het opstellen van een professioneel cv, een goedgeschreven motivatiebrief of het aanmaken of significant boosten van jouw Linkedn-profiel.

Shares
Share This
× Stuur ons een whatsapp
Secured By miniOrange