...

Tegenwoordig zie je ze vaker wel dan niet op een cv verschijnen: een profielfoto van de sollicitant. Veel mensen houden er niet zo van om zichzelf te laten zien en vinden het niet prettig om op de foto te gaan. Toch kan een goede profielfoto er voor zorgen dat je jezelf op een positieve manier onderscheidt van andere sollicitanten. Als jij een goed verzorgde profielfoto op je cv hebt staan, waarmee je een prettige indruk maakt, val je meteen op en heb je een streepje voor. Tijd dus om aan de slag te gaan met je profielfoto. In deze blog geven je maar liefst 11 tips voor een goede profielfoto voor op je cv (die je natuurlijk ook op je social media accounts kunt gebruiken). 

1. Kies een recente profielfoto

Gebruik een recente foto van jezelf om op je cv te plaatsen, en niet een mooie foto van twee jaar geleden, omdat je daar toevallig zo mooi op staat. De kans bestaat dat jij toch meer veranderd bent dan je denkt, en dat degene die jou heeft uitgenodigd voor een gesprek je niet meer herkent als hij je in levende lijve ontmoet. Je wilt geen verwarring scheppen toch? Heb je geen passende foto waar je tevreden over bent, neem dan nieuwe foto’s of laat nieuwe maken.

 

2. Gebruik een portretfoto

Zorg dat je een portretfoto gebruikt voor je cv. Een portretfoto houdt in dat niet je hele lichaam in beeld is, maar de bovenste deel daarvan (hoofd plus schouderpartij). Sta je in zijn geheel op de foto, dan creëer je letterlijk en figuurlijk afstand naar de lezer en dat wil je natuurlijk niet. Gebruik liever geen pasfoto, deze komen vanwege de strengere eisen vaak wat minder toegankelijk over.

 

3. Hoge kwaliteit

Een no-brainer misschien, maar gebruik voor op je cv een foto van goede kwaliteit. De resolutie moet hoog genoeg zijn en wanneer je een uitsnede gebruikt moet de foto nog steeds haarscherp zijn. Maak je een uitsnede van een bepaalde foto of zoom je in? Zorg dat de verhoudingen intact blijven (en voorkom zo een lang hoofd of dat je er extra breed uitziet).

4. Open uitstraling

Zorg voor een open uitstraling op de foto. Een natuurlijke, lichte glimlach komt het beste over. Kijk vooral in de camera! Dan maak je contact met de lezer van je cv. Moeite om ontspannen over te komen op de foto? Ga even 10 minuten iets ontspannends doen, of iets waar je erg om moet lachen. Dan zit de ontspanning meteen in je systeem, dat maakt leuke foto’s.

 

5. Pas je (kleding)stijl aan

Solliciteer je met name in de zakelijke branche of juist in de creatieve sector? Zorg dat de kleding die je draagt op de foto past bij de baan waar je naar solliciteert. Misschien is het een open deur voor je, maar als je solliciteert naar een baan bij de bank, kies dan voor een kostuum of een net jasje.  Wil je juist werken bij die net geopende kunstgalerie? Dan mag je je neuspiercing laten zitten en je kledingstijl mag ook wat flamboyanter. Klik hier voor een uitgebreid artikel over sollicitatiekleding (alleen voor mannen).

 

6. Rustgevende achtergrond

Ga voor een rustige achtergrond staan als je de foto maakt of laat maken. Geen drukke patronen dus, geen felle kleuren, en probeer ook te vermijden dat je schaduw zichtbaar is op de foto. Is een wat drukkere achtergrond onvermijdbaar? Probeer de foto dan zo te nemen dat de achtergrond wat onscherp is.

 

7. Belichting

Vermijd het gebruik van een flitser. Dat kun je natuurlijk al doen door in eerste instantie je foto’s overdag te laten maken (buiten bijvoorbeeld), maar als dat niet mogelijk is, zet je flitser dan uit en gebruik eventueel een statief voor een scherpe foto. Hard licht maakt je bleek en je ziet er onnatuurlijk uit.

Een donkere foto komt niet alleen somber maar ook onduidelijk over. Zorg dus voor een lichte foto, met genoeg contrast.

 

8. Laat je vrienden thuis

Zal ik deze nog toelichten of weet je al waar ik naartoe wil? Het is absoluut een no-go om vakantiefoto’s, foto’s van jou en je best buddy’s, foto’s van jou op een festival of in een andere feestelijke state of being te gebruiken. Nee, ook niet als je je BFF er af hebt geknipt. Dat komt niet zakelijk over en zorgt ervoor dat je cv meteen op de Nee-stapel belandt.

 

9. Wees consistent

Waarschijnlijk maak je gebruik van meerdere social media: Facebook, LinkedIn, misschien Twitter of Instagram. Wist je dat meer dan 85% van de recruiters je LinkedIn profiel checkt als je naar een baan bij zijn of haar bedrijf solliciteert? Gebruik daarom op al je social media kanalen dezelfde foto, of een foto uit dezelfde serie (als je professionele foto’s laat maken). Dat geeft een betrouwbare en consistente indruk.

 

10. Let op je houding

Laatste tip; let op je houding. Draai met je lichaam een beetje weg van de camera, maar kijk wel in de lens  Omdat dit voor je lichaam een comfortabelere positie is, geeft dit een meer naturel indruk. Schouders wel recht, niet ineengedoken. Go for it!

Gebruik jij al een foto op je cv? Voldoet die al aan bovenstaande tips of is er nog werk aan de winkel?

Wil je je hele cv door ons laten maken, bekijk dan op onze cv-dienstpagina wat wij voor je kunnen doen.

Shares
Share This
× Stuur ons een whatsapp
Secured By miniOrange