...

Ben jij, net als zovelen, de wanhoop nabij als het gaat om solliciteren? Wellicht zit je al een tijdje thuis, of voel je je vastgeroest in je huidige baan die geen enkele uitdaging meer biedt en weet je dat je méér kunt dan dit. In beide gevallen is niets zo frustrerend dan wanneer jouw talenten verloren gaan, simpelweg omdat je sollicitatiebrief je volledige potentie niet reflecteert.

Tips voor het opstellen van een professionele sollicitatiebrief

Met de tips in dit artikel wil ik je graag helpen je sollicitatiebrief datgene te laten uitstralen waar JIJ voor staat, zodat je professionaliteit en specifieke vakkennis, maar óók jijzelf als persoon, dusdanig naar voren komen dat een werkgever jou sowieso wil zien.

Niet slechts omdat hij jou die kans gunt, maar omdat hij begrijpt dat hij zichzelf tekort doet als hij jou niet te spreken krijgt. Daarmee win jij niet alleen die uitnodiging, maar ook een sollicitatiegesprek waarin jullie als gelijkwaardige partners kunnen communiceren over wat jullie elkáár te bieden hebben.

Onderstaande tips kunnen je helpen dat te bewerkstelligen.

 

Benadruk jouw resultaten bij eerdere werkgevers

In je curriculum vitae, dat je meestuurt met je motivatiebrief, staat alle informatie over jouw genoten opleidingen en je werkervaring. Je hoeft dus niet al deze informatie ook in je brief op te sommen.

Focus je op wat je werkgever specifiek vraagt en leg hier de nadruk op. Kijk daarbij niet alleen naar hoe jouw opleiding aansluit en wat een eerdere baan jou geleerd heeft, maar ook naar competenties.

Is de baan waarop je solliciteert heel anders dan wat je tot nu toe hebt gedaan? Geen nood! Met een beetje creativiteit kun je toch die aansluiting vinden. Heb je bijvoorbeeld psychologie gestudeerd, maar wil je een sales functie in?

Geef dan aan hoe jouw mensenkennis een positieve bijdrage kan leveren in de communicatie met klanten.

 

Wees zowel zakelijk alsook persoonlijk

Een professionele sollicitatiebrief bevat niet alleen jouw zakelijke kwaliteiten en competenties, maar benadrukt ook wie jij bent als persoon.

Struin het internet af voor informatie over het bedrijf en de mensen die er werken. Waar staan ze voor? Welke eigenschappen staan bij hen hoog in het vaandel?

Koppel jouw eigen persoonlijke kwaliteiten daaraan. Wat maakt jou geschikt voor hun team? Hoe sluit je aan bij de andere medewerkers en op welke wijze kun je daar nog iets unieks van jezelf aan toevoegen?

Dit maakt niet alleen je brief beter, maar gaat je straks ook helpen als je eindelijk tegenover de werkgever zit om het gesprek aan te gaan.

 

Gebruik je cv als extra eye-catcher

Naast je brief, is ook je cv een zeer belangrijk onderdeel van je sollicitatie. Met een unieke uitstraling kan jouw resume dat laatste zetje geven, mocht er na jouw bijzondere brief nog enige twijfel bestaan bij de werkgever.

Probeer creatief te zijn in de layout van je cv, maar overdrijf niet. In dit artikel lees je alles over de juiste mate van creativiteit wat betreft je cv. Werk bijvoorbeeld met een smalle kolom aan de linkerkant, waar je je personalia vermeldt. Plaats er een geschikte, nette foto bij. Onderschat de kracht hiervan niet! In de brede rechterkolom werk je dan je opleidingen/cursussen, werkervaring, competenties en belangrijkste vrijetijdsbesteding uit. De mogelijkheden hierin zijn eindeloos.

 

Moeite met het integreren van de tips in jouw brief?

Soms blijft het lastig op papier te zetten wat ongetwijfeld wel levendig in je hoofd zit. Neem eens een kijkje bij onze professionele sollicitatiediensten en bekijk wat Stralend Solliciteren voor jou kan betekenen. Het is immers onze missie om gemotiveerde werkzoekenden zoals jij te ondersteunen met het opzetten van een professionele sollicitatiebrief die optimaal weerspiegelt wat jij als professional én als persoon te bieden hebt!

Shares
Share This
× Stuur ons een whatsapp
Secured By miniOrange