Het is van cruciaal belang om je cv te optimaliseren voor ATS (Applicant Tracking System). Waarom? ATS is een krachtig systeem waarmee recruiters en werkgevers snel geschikte kandidaten kunnen vinden. Wil jij opvallen en in die selectie van geschikte kandidaten belanden? Hier zijn enkele tips om je kansen te vergroten en geselecteerd te worden voor die droombaan.

ATS: Wat is dat eigenlijk?

Een Applicant Tracking System, ook wel een recruitmentsysteem genoemd, is een softwaretoepassing waarmee recruiters en werkgevers de gegevens van kandidaten kunnen beheren, doorzoeken en beoordelen. Het bevat een database met cv-gegevens, een zoekmachine voor het vinden van geschikte kandidaten en vaak een tool voor het efficiënt afhandelen van sollicitaties.

Dit systeem kan verschillende benamingen hebben, zoals recruitment software, werving & selectie software, kandidaat volgsysteem, sollicitantenvolgsysteem (SVS), of Talent Management Systems (TMS). Het kan zelfs deel uitmaken van een Customer Relationship Management-systeem (CRM).

Hoe Werkt een ATS?

Hoewel er talloze ATS-softwarepakketten zijn, hebben ze over het algemeen hetzelfde doel: recruiters en werkgevers op een efficiënte en geautomatiseerde manier helpen bij het vinden van de juiste kandidaten. Deze systemen maken gebruik van trefwoorden of sleutelwoorden om geschikte cv’s te filteren. Filters zoals opleidingsniveau, ervaring en specifieke vaardigheden spelen ook een rol bij het selectieproces.

Voordelen en Nadelen van een ATS

Het gebruik van een ATS biedt aanzienlijke voordelen, waaronder efficiënter sollicitatiebeheer en snellere reactietijden op vacatures. Echter, er zijn ook nadelen, zoals het risico om over het hoofd te worden gezien als de juiste trefwoorden ontbreken op je cv. Ook kan het systeem moeite hebben met het correct verwerken van alle informatie, vooral afbeeldingen en tabellen.

Tips voor het Optimaliseren van je cv voor ATS

Relevante Trefwoorden Gebruiken

Integreer belangrijke termen uit de vacaturetekst in je cv om aan de zoekcriteria te voldoen. Denk na over verschillende benamingen voor vergelijkbare functies.

Standaard Documentformaat en Lettertype

Gebruik gangbare documentformaten zoals PDF of Word en kies voor veelgebruikte lettertypes zoals Arial of Calibri.

Competenties Toevoegen

Verhoog de waarde van je cv door relevante competenties toe te voegen. Zorg ervoor dat deze aansluiten bij de functie waarop je solliciteert.

Meer Tekst is Beter

Voor een ATS geldt: hoe meer tekst, hoe beter. Overdrijf niet, maar vul je cv aan met relevante informatie.

Opsommingstekens Gebruiken

Maak je cv overzichtelijk door opsommingstekens te gebruiken. De meeste ATS-systemen herkennen deze beter dan kopteksten of paragrafen.

Vermijd Afbeeldingen en Tabellen

ATS-systemen hebben moeite met het lezen van afbeeldingen en tabellen, dus laat deze achterwege.

Conclusie

Door deze tips te volgen, vergroot je de kans om opgemerkt te worden door ATS en uiteindelijk door recruiters en werkgevers. Een goed geoptimaliseerd cv is de sleutel tot een succesvolle sollicitatie in de moderne wereld van recruitment.

Shares
Share This
× Stuur ons een whatsapp
Secured By miniOrange