...

Opbouw Succesvolle Sollicitatiebrief: Alle 8 Essentiële Onderdelen Met Uitstekende Voorbeelden

door | sep 7, 2015 | Sollicitatiebrief | 0 Reacties

Elke goede sollicitatiebrief wordt geschreven aan de hand van een logische opbouw en bevat de onderdelen die er in horen te staan. Wij hebben de artikelen van IntermediairJobNet en Nationale Vacaturebank gelezen maar die vonden wij niet bijzonder sterk en volledig, omdat deze artikelen naar ons idee te beknopt zijn en alsnog erg veel over laten aan je creatieve geest. Mede hierdoor is er besloten dit artikel toe te wijden aan een goede opbouw voor een succesvolle sollicitatiebrief.

Opbouw Succesvolle Sollicitatiebrief

In dit artikel zal ik alle onderdelen van een sollicitatiebrief duidelijk beschrijven en je per onderdeel een of meerdere concrete voorbeelden geven, zodat je deze snel en gemakkelijk kunt toepassen in je eigen motivatiebrief.

Je hebt hier de analyse van mijn eigen motivatiebrief die mij en mijn vriend een baan opleverde al kunnen lezen, maar dit artikel geeft je meerdere voorbeelden in tegenstelling tot dit eerdere artikel.

Samen met het artikel over de analyse zou je alles in handen moeten hebben om aan de slag te gaan met het opstellen van een een goede sollicitatiebrief.

Ik behandel achtereenvolgens de 8 essentiële onderdelen van een motivatiebrief.

Adresgegevens, dagtekening, onderwerp en aanhef (Onderdeel 1)

De sollicitatiebrief start altijd met de adresgegevens; eerst die van jou daarna die van het bedrijf. Tegenwoordig volstaat een mailadres ook prima wanneer je de sollicitatiebrief digitaal indient. Vervolgens noem je jouw woonplaats en de dagdatum waarop jij de sollicitatiebrief gaat versturen.

Daarna komt de regel met het onderwerp die begint met ‘Betreft:’ waarin je uitleg wat de inhoud van jouw sollicitatiebrief is. ‘Sollicitatie voor’ en de functietitel volstaat.

Vervolgens kies je voor de aanhef. Aanhef: Kies uit ‘Geachte’ of uit ‘Beste’. ‘Geachte’ is veel formeler en daarmee geschikter dan ‘Beste’. Wanneer je aanhef ‘Geachte’ betreft, sluit de brief dan af met ‘Hoogachtend’. Wanneer je aanhef ‘Beste’ betreft, sluit de brief dan af met ‘Met vriendelijke groet’. Noem de naam van de contactpersoon als deze wordt gegeven. Anders is meneer/mevrouw prima, gevolgd door een komma. Dit zit er als volgt uit:

Jouw voor- en achternaam
Straat en huisnummer

Postcode en woonplaats
*
Bedrijfsnaam
T.a.v. de heer / mevr. Voorletter Achternaam
Adresgegevens bedrijf
*
Woonplaats, dd maand jjjj**
*
*
Betreft: Sollicitatie voor schrijver van sollicitatiebrieven
*
Geachte meneer/mevrouw,

Gemakkelijk toch? Dit alles kun jij zo kopiëren en zelf invullen met jouw persoonlijke gegevens. Let hierbij wel even op dat je het aantal witregels niet verandert.

** = In Microsoft Word is er een handig data-veldje dat je snel kunt invoegen dat er voor zorgt dat je automatisch de datum van vandaag hier invoegt. Schrijf zowel de dag, maand als jaar zo volledig mogelijk uit.

Sterke opening van de sollicitatiebrief (Onderdeel 2)

Het tweede onderdeel van de brief is de opening. Een aantal zaken komt hier aan bod:

> Hoe ben je de vacature tegengekomen?
> Heb je contact gehad met het bedrijf of een werknemer? Zo ja, neem dit dan ook hier op.
> Waarom solliciteer je?

Ik geef je hieronder een 2-tal voorbeelden voor een goede opening van de sollicitatiebrief

Via Klaas Klaassen, een goede relatie van mij die sinds kort werkzaam is als schrijver van sollicitatiebrieven bij StralendSolliciteren, is mijn interesse in een carrière bij StralendSolliciteren sterk gegroeid. Aangezien het functieprofiel volledig in de lijn van mijn ervaring en voorkeur ligt, en de doorgroeimogelijkheden in lijn zijn met datgene dat ik ambieer, stel ik mij graag kandidaat.

Met veel belangstelling heb ik vernomen dat u op zoek bent naar een schrijver voor sollicitatiebrieven. Ik heb u gesproken op 24 april jongstleden. U heeft de werkzaamheden helder toegelicht. De energie die ik had als gevolg van het gesprek kwam erg overeen met het enthousiasme dat ik al had voor het gesprek. Dit samen heeft mij doen besluiten om te solliciteren.

Jouw motivatie waarom jij specifiek voor dit bedrijf wilt werken (Onderdeel 3)

Een van de belangrijkste onderdelen van een goede sollicitatiebrief is jouw motivatie. Jouw motivatie dient specifiek te zijn voor het bedrijf waarvoor jij solliciteert. Je geeft dus antwoorden op de volgende vragen:

> Waarom solliciteer jij op deze functie?
> Waarom wil jij zo graag voor dit bedrijf werken?

Je dient je goed in te lezen via social media, de website van het bedrijf of je te informeren via vrienden, kennissen of andere contacten die momenteel werken bij dit bedrijf of dit bedrijf goed kennen. Geef duidelijk aan welke aspecten van het bedrijf jou zo aanspreken (en die dus lastig terug te vinden zijn in andere bedrijven).

Ik geef een voorbeeld van een goede motivatie.

Mijn interesse en enthousiasme voor een baan als schrijver van sollicitatiebrieven bij StralendSolliciteren komen voort uit het feit dat ik mijn kwaliteiten flexibel kan inzetten en mij veelzijdig kan ontwikkelen. StralendSolliciteren is op zoek naar ambitieuze personen die zich willen ontwikkelen en daarnaast over een uit het oog springend CV beschikken. Ik leg u graag uit waarom ik voldoe aan al deze criteria.

Argumentatie waarom jij geschikt bent voor de functie (Onderdeel 4)

In dit onderdeel ga jij de lezer overtuigen dat jij de in de vacature gestelde eisen en kwaliteiten bezit en dat jij geschikt bent voor de functie. Dit dient een goede onderbouwing te zijn. Ga hier geen smoesjes verzinnen, want de kans is daarbij dat je door de mand valt. Stel je vooral ook zelf deze vraag:

Zou jij, wanneer je de lezer bent van deze sollicitatiebrief, jezelf aannemen?

Je gaat hier goede links leggen tussen:

> De vacature: de functie-eisen, vereiste kwaliteiten en competenties, en
> Jouw CV: dus jouw werkervaringen, studies en opleidingen, minoren, cursussen, werkervaringen en stages.

Noem echter alleen de relevante werkervaringen en de mate waarin deze overeenkomstig zijn met de functie waarop jij solliciteert. Noem bijvoorbeeld dat je een dergelijke functie al eens hebt vervuld of dat je een traineeship hebt gedaan dat een zeer logische stap is alvorens deze startersfunctie te gaan beginnen waarop je gaat solliciteren. Snap je? Ik geef je een voorbeeld om vanuit hier door te gaan:

Ik heb de Master ‘Goede sollicitatiebrief schrijven’ van de studie ‘Sollicitatiebrief schrijven’ aan de Universiteit te Amsterdam succesvol afgerond en heb daarmee mijn master diploma behaald. Deze master maakt het mogelijk om deze vaardigheden en overige opgedane kennis toe te passen in het vakgebied tekstschrijven. Creatieve en kwalitatief goede teksten schrijven en op een positief kritisch niveau literatuur analyseren, zijn voorbeelden van waardevolle vaardigheden die ik beschikbaar wil stellen voor StralendSolliciteren.

Dit is een aanzet om vanuit je opleiding toe te werken naar een complete argumentatie die ook je eerste en volgende werkervaringen aanstipt en samen een argumentatie geeft over waarom jij zo geschikt bent voor de functie. Dit is voor eenieder helemaal anders en ik ga hier dan ook niet te diep in detail over dit onderdeel.

Afsluiting en sollicitatiebrief (Onderdeel 5)

In de afsluiting van een goede sollicitatiebrief schrijf je dat jij graag uitgenodigd wilt worden voor een sollicitatiegesprek. Het is van belang dat je in dit onderdeel jouw sollicitatiebrief op een krachtige manier afsluit. Ik geef je weer twee voorbeelden van hoe je dit kunt doen.

Ik hoop dat ik mijn enthousiasme heb over kunnen brengen via deze brief en dat mijn toevoeging van waarde, gezien en erkend wordt.

Met veel belangstelling zie ik een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek tegemoet, waarin ik mijn geschiktheid en interesse voor deze functie nader kan toelichten.

Hiermee ben ik ervan overtuigd dat ik de capaciteiten en persoonlijke kwaliteiten bezit waarnaar jullie op zoek zijn. 

In een gesprek licht ik graag mijn motivatie en curriculum vitae nader toe.

Belangrijk in de afsluiting is ook dat je de lezer een duidelijke ‘Call to Action’ meegeeft. Welke actie zou hij/zij graag moeten maken? Een uitnodiging voor een gesprek is hier gebruikelijk.

Je kunt er in bepaalde gevallen ook voor kiezen om hem/haar jou te laten opbellen of een datum door te geven voor een niet-fysieke afspraak (in geval wanneer je solliciteert voor een baan in het buitenland of wanneer je om bepaalde redenen niet mobiel bent). Kies voor een laatste afsluitende zin die in lijn is met jouw doel van de sollicitatiebrief.

Ondertekening sollicitatiebrief (Onderdeel 6)

De ondertekening van jouw sollicitatiebrief is ‘Hoogachtend’, wanneer je als aanhef voor ‘Geachte’ hebt gekozen. Dit is erg formeel. Je kunt ook voor de aanhef ‘Beste’ kiezen en je brief ondertekenen met ‘Met vriendelijke groet’. Een stuk informeler en daarmee minder gebruikelijk.

Vervolgens geef je jouw brief 3 tot 5 regels witruimte waarin jij je (digitale) handtekening plaatst. Hierna typ je nogmaals jouw voor- en achternaam. Dit ziet er uiteindelijk dan als volgt uit:

*
*
Hoogachtend,
*

[digitale handtekening]

*
Jouw Naam

Referenties en bijlagen (Onderdeel 7)

Het verwijzen naar bijlagen (natuurlijk het CV) en mogelijke referenties zijn de laatste stap van het schrijven van een goede sollicitatiebrief. Deze wordt echter nogal eens vergeten. Een verwijzing naar het CV is simpel en ziet er als volgt uit:

*
Bijlage: curriculum vitae

Plaatst dit na twee witregels achter jouw naam van de ondertekening.


Voorwaarden voor online solliciteren (Onderdeel 8)

Inhoudelijk gezien is het geen onderdeel van de motivatiebrief zelf, vandaar dat ik het ook niet in dit artikel opneem.

In dit artikel heb ik alle voorwaarden voor online solliciteren uitvoerig beschreven.

Dit was het laatste onderdeel van jouw sollicitatiebrief en hiermee is deze dan ook af.

Conclusie

Ik heb je in dit artikel laten kennismaken met de 8 essentiële onderdelen van een goede en succesvolle sollicitatiebrief, aan de hand van vele voorbeelden zodat jij dit makkelijk toe kunt passen in jouw brief. Ook heb ik je laten zien waaraan zo’n onderdeel moet voldoen en hoe je deze onderdelen samen kunt gebruiken als zeer sterke basis voor een motivatiebrief. Ik hoop hiermee dat ik je een stap dichter bij je sollicitatiegesprek heb kunnen brengen!

Mocht je tijdens het lezen van dit artikel waardevolle tips en inzichten verkregen, deel dit artikel dan alsjeblieft via sociale media, zodat meer mensen gebruik kunnen maken van dit artikel. Je kunt ook een reactie hieronder achterlaten, ik zal deze persoonlijk beantwoorden.

Wil jij nou ook een sollicitatiebrief versturen waarmee je écht uitgenodigd wordt?

Ben je na het lezen van dit artikel er nog niet helemaal zeker van dat je alles op de juiste manier kunt overzetten naar jouw sollicitatiebrief? Wil je echt overal alle puntjes op de i zetten en met een gerust gevoel je sollicitatiebrief versturen, zodat je zonder zorgen kunt wachten op de uitnodiging voor het sollicitatiegesprek? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn wanneer je onze hulp inschakelt voor het schrijven van een motivatiebrief.

 

Shares
Share This
× Stuur ons een whatsapp
Secured By miniOrange