...

Netwerken tips om gemakkelijk een gesprek te starten. In dit artikel geef ik je 3 concrete en makkelijk toepasbare tips om te netwerken. Netwerken wordt vaak geassocieerd met zenuwachtig zijn, je niet op je gemak voelen en ligt voor veel mensen net buiten hun comfort-zone. Gesprekken tijdens netwerkevenementen zijn dan ook vaak ongemakkelijk en niet oprecht. Wellicht ervaar je gesprekken als ontmoedigend en stressvol en kan het zijn dat je niet weet hoe je je authentiek en echt kunt presenteren op dergelijke bijeenkomsten.

Erg jammer, want je laat hiermee mogelijkheden liggen. Echter, met de onderstaande drie tips om effectiever te netwerken, met dank aan Charisma on Demand oprichter Charlie Houpert, kunnen beginnende gesprekken niet alleen soepel en stressvrij zijn, maar ook best aangenaam. Ik wijd met alle plezier een blog toe met credits naar Charlie en hopelijk ervaar je het ook als waardevol. Laat het even weten in de comments!

Netwerken tips #1 – Menselijke Google

Volgens Houpert is het aspect van een mindset vele malen belangrijker dan een specifieke zinnetje om een ​​gesprek te beginnen. Wat ‘Menselijke Google’ hier betekent, is het volgende: denk aan alle dingen waar je normaal gesproken op Google naar zoekt, en in plaats van ernaar te zoeken via je telefoon of laptop, vraag je iemand anders om het antwoord. Dat wil zeggen, je stelt je vraag aan ​​iemand op een ​​netwerkevenement. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen vragen naar wat de beste plekken zijn om te eten in een bepaalde stad, hoe je van A naar B kunt komen, wat een bepaald accent is (waar iemand vandaan komt), etc. De eerste vraag zelf doet er niet zo veel toe: Het gaat om de follow-up. En voor de follow-up wil je altijd leiden naar ‘voelende’ vragen, benadrukt Houpert. Dat wil zeggen, je wilt het gesprek leiden naar hoe iemand ergens over denkt, welke emoties daarbij horen en hoe iemand zich daarbij voelt. Dus, vragen als:

  • Waarom hou je van dat restaurant?
  • Wat zijn je favoriete dingen daar?
  • Hoe voelde je je toen je er de eerste keer was en een goede ervaring had?

Als je eenmaal vragen hebt gekregen, dan heb je een echt gesprek gaande.

Netwerken tips #2 – Menselijke Twitter

Houpert legt uit dat Google het platform is waar we naartoe gaan om iets te vinden, Twitter en Facebook zijn er voor ons om iets te zeggen, uitspraken te doen. LinkedIn is er om ons te profileren en een baan te vinden.

Dus gebruik dit als een een opener voor gesprekken door simpelweg iets aan te wijzen dat interessant is voor iemand anders. Het kan iets op het grensvlak van verwachte overeenkomstige interesses zijn tussen jou en je gesprekspartner, of iets over de temperatuur in de kamer of buiten, of iets over de event-locatie zelf, het eten of drinken, de muziek of de algemene sfeer. Nogmaals, het punt hier is niet wat je in eerste instantie zegt, maar hoe je het antwoord ontvangt en dit aanzwengelt tot een boeiend en interessant gesprek.

Je wil het gesprek verplaatsen naar hoe een persoon zich voelt. Merk op dat een eenvoudige en stressvrije manier om na te denken over dit advies, is om eenvoudig aandacht te schenken aan wat er tijdens je evenement door je hoofd gaat; je hoeft geen voorbereide lijn of onderwerp te hebben.

Netwerken tips #3 – De waterdichte lijn

In tegenstelling tot de eerste twee tips, is dit een specifiek iets om te zeggen dat u kunt onthouden en gebruiken op elk evenement. En het werkt buitengewoon goed bij netwerkevenementen en feestjes waarbij er van je verwacht wordt dat je je met mensen vermengt en nieuwe mensen ontmoet. Het volgende zinnetje werkt hierbij uitstekend:

“Hallo, volgens mij heb ik je nog niet ontmoet. Hi, ik ben [Je voornaam].”

En dan steek je je hand uit om jezelf voor te stellen. Nogmaals, als je eenmaal je handen schudt en begint te praten, is het ijs gebroken, begint het sneeuwballetje te rollen en kun je het gesprek in de richting gaan sturen naar hoe een persoon zich voelt.

Voor meer informatie over de bovenstaande tips, bekijk de geweldige zeven minuten durende video van Houpert over de onderstaande conversaties. Zijn tips om een gesprek te starten kun je ook prima toepassen tijdens het netwerken voor een baan.

 

Conclusie

Mocht je na het zien van onderstaande video nog steeds vastlopen op bepaalde zaken, bekijk dan op de tarieven-pagina wat wij voor jou kunnen betekenen.

 

Shares
Share This
× Stuur ons een whatsapp
Secured By miniOrange