...

LinkedIn Netwerk laten groeien als kool

door | jul 31, 2017 | LinkedIn

Online een baan vinden is nog steeds niet eenvoudig en dat hoef ik je vast niet te vertellen: dit weet je namelijk al. Maar wat kun je allemaal doen om je kansen te verhogen? Een mogelijkheid is maximaal gebruik maken van LinkedIn.

Dit artikel wil ik wijden aan LinkedIn: de profilering en het vergroten van je netwerk op dit grootste zakelijke netwerk.

Ik wil hier echter niet te diep ingaan op zaken als ‘het aanmaken van een profiel’, ‘het toevoegen van bekende contacten’ en ‘het plaatsen van updates’. Alles wat betreft dergelijke zaken heb ik uitvoerig in dit artikel besproken [insert link]. Ik veronderstel dat dit bij je bekend is, en zo niet, dan kun je er ook eenvoudig voor kiezen om je LinkedIn-profiel en online strategie door mij laten verzorgen.

Dit artikel is bedoeld voor mensen die al een LinkedIn-profiel online hebben staan en interesse hebben in een paar eenvoudige tips om het net iets beter en effectiever te gebruiken. Voor jou daarom een aantal tips of suggesties vanuit mijn ervaringen:

De voordelen van een groot netwerk

Het heeft voor mij even geduurd om het netwerk groot te krijgen (nu 12k+). Wat ik nu echt zelf merk is dat ik wekelijks een fors aantal verzoeken krijg van voor mij relevante (!) 2e-graads connecties: mensen die werkloos zijn, mensen die het niet meer zien zitten, mensen die ontslag overwegen, mensen die op zoek zijn naar hun passie, etc.
Door dit grote directe netwerk, ben ik zichtbaar geworden bij een nog veel groter aantal 2e-graads connecties. En hierin zit voor mij de kracht. En ook voor jou!

Als ieder contact 500 connecties heeft, betekent dat, wanneer ik 10 extra contacten heb in een week, ik de potentie heb om 5000 (10×500) extra mensen te bereiken.

Mijn vraag aan jou:

Stel je eens voor dat jouw huidig netwerk wordt vergroot met een factor 5. Is het dan niet zo dat jouw updates door 5 maal zoveel directe contacten worden gelezen? Is het dan niet zo dat jouw vraag naar een baan door 5 maal zoveel 2e-graads connecties wordt gelezen? En is het dan ook niet zo dat je al 5x meer kans hebt om een grote stap te zetten naar een nieuwe baan?

Tot zo ver de tips en inzichten voor het krijgen van een groot a-specifiek netwerk: de kwantiteit.

Het opbouwen van het aantal kwalitatieve connecties

Ga eens na welke mensen voor jou waardevol kunnen zijn. Denk eens aan recruiters, werkgevers, werknemers die bij bedrijven werken die voor jou interessant zijn. Pak een vel papier en ga eens zaken opschrijven. De volgende stap na deze brede inventarisatie, is het bepalen van zoekwoorden hieruit die je kunt gaan toepassen in de zoekfunctie van LinkedIn. Zoekwoorden kunnen bijvoorbeeld zijn: recruiter, it-consultant, kruiwagen, netwerk, beschikbaar.

Vervolgens kun je in LinkedIn mensen specifiek gaan toevoegen. Ik raad je aan om hiervoor de filters goed te gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld een filter instellen voor ‘alleen 2e-graads connecties’, die er voor zorgt dat de mensen waarmee je al een connectie hebt niet meer verschijnen in je zoekresultaten. Ook kun je zoeken op ‘alleen Nederland’ (zowel locatie als taal van het profiel). Het beste werkt een persoonlijke tekst waarbij je kort uitlegt wie je bent, waarom je de persoon toevoegt en waarbij je laat merken dat je het persoonlijk profiel hebt doorgenomen.

Het a-specifiek vergroten van je netwerk

Een andere strategie is het a-specifiek vergroten van je netwerk. En hier zijn voorstanders van, maar ook felle tegenstanders. Dit laat ik aan jou over om hier wel of geen gebruik van te maken.

Ik zelf heb er een tijd terug voor gekozen om mijn aantal contacten enorm te vergroten door het toevoegen van mensen die ik niet kende. Deze strategie heeft mij in de ruimste zin het woord het volgende opgeleverd en het is ongetwijfeld zo dat dit ook jou resultaat gaat zijn:

  • Potentiële partners waar ik ooit misschien nog wel eens iets aan heb (tekstschrijvers, website bouwers, fotografen, etc).
  • Connecties met vakgenoten, mensen met een soortgelijke business en gelijkgestemden. Dit geeft mij inspiratie, ik kan van hen leren en zij wellicht van mij. Ik deel zo nu en dan updates van hen (bijv. webinars) zodat mijn connecties die ook onder ogen krijgen en hiervan gebruik kunnen maken. Ik geloof er in dat deze vrijgegeven waarde ‘ooit terug komt’.
  • Onze netwerken worden met elkaar verbonden. Wanneer ik met iemand een nieuwe connectie maak wordt mijn netwerk zichtbaar voor deze persoon, maar ook voor alle 1e-graads connecties van deze persoon. Door met een nieuw persoon te connecten voeg ik dus direct waarde toe aan zijn netwerk. Omdat ik duidelijk heb omschreven in mijn samenvatting en headline wat ik doe, waar ik voor sta en dat mijn visie is om te connecten en van daaruit verder te werken, kunnen de mensen die dit aanspreekt besluiten hierop in te gaan.
  • Reacties: Een aantal zeer positieve reacties, een groot aantal nieuwe connecties, een aantal stille afwijzingen en een zeer beperkt aantal negatieve reacties.

Al met al een behoorlijk resultaat waar ik nu zo nu en dan een vruchtje van pluk.

Inmiddels heb ik bepaalde connecties uitgebouwd en:

  • Heb ik Skype gesprekken gehad met mensen die ik anders niet zou kennen
  • Heb ik via LinkedIn mensen blij kunnen maken met een sollicitatiebrief of die mij anders niet hadden gevonden
  • Heb ik mogelijkheden aangeboden gekregen om workshops te geven die ik anders niet had gehad.
  • En nog veel meer…

Het belang van een professioneel LinkedIn-profiel en een groot zakelijk netwerk

Wanneer je bezit over een professioneel LinkedIn-profiel, met een duidelijk geformuleerde profieltitel, voorzien van de juiste zoekwoorden (keywords) én je met enige regelmaat actief bent in groepen, discussies en eventueel zelfs updates of artikelen maakt en deelt, ga je na een tijdje in zeer positieve zin opvallen.

Je komt regelmatig voorbij, mensen gaan je herkennen, en je “blijft hangen” in hun hoofd. Dit kan voor jou als werkzoekende heel erg interessant zijn.

Je kunt vacatures toegespeeld krijgen, andere voorstellen, en zeker wanneer je ook zelf de rol inneemt om anderen (aan een baan) te helpen, willen deze mensen bijzonder graag iets voor je terug doen. Vooral dit laatste heb ik zelf ervaren.

Mocht je mijn hulp in willen schakelen voor:

  1. Het opstellen en aanmaken van een compleet professioneel LinkedIn-profiel
  2. Een online strategie om je krachtig online te positioneren, zodat recruiters en werkgevers jou écht gaan benaderen

Neem dan eens een kijkje op mijn service-pagina LinkedIn-profiel om te zien wat ik voor jou kan betekenen. Ook op zoek naar een cv en sollicitatiebrief?

Shares
Share This
× Stuur ons een whatsapp
Secured By miniOrange