Dit is tevens ook de eerste keer wanneer jullie mij voor een camera zien :).
Veel kijkplezier, ik deel behoorlijk wat waardevolle tips in een relatief kort tijdsbestek (22 minuten) in dit interview!
Interview Highlights
1. Zorg dat je ‘top of mind’ wordt
De vacatures die openbaar staan, zijn maar een 1/4 van de functies die daadwerkelijk in een bedrijf beschikbaar zijn. Al die andere functies die er dus zijn, worden op andere manieren ingevuld. Vaak wordt er eerst intern gevraagd of iemand nog iemand kent om de functie die vrij komt in te vullen. Zorg dat je dus mensen kent die in het bedrijf werken waar jij wil werken.
2. Zie elk contact als waardevol
Ga actief in gesprek met mensen. Vertel zoveel mogelijk wat jouw passie is en waar jij graag terecht wilt komen. Zorg dat iedereen in jouw omgeving het weet. Veel mensen hebben namelijk geen of een oud beeld van je. Hoe helderder en hoe specifieker jij kunt zeggen waar je naar op zoek bent, hoe beter ze jou kunnen helpen. Wees zo concreet mogelijk.
3. Bedenk een creatieve ‘Call to Action’
Zoek een creatieve manier waardoor mensen jou gaan helpen in jouw zoektocht. Verzin een leuke beloning op het moment dat ze iets voor je gevonden hebben.
Een andere manier is om sommige bemiddelaars op social media te benaderen met de vraag of ze iets voor jou willen delen (bijv. Rob Mes op Linked In; een gepensioneerd die een gigantisch netwerk heeft opgebouwd en zichzelf beschikbaar heeft gesteld om werkgever en werknemer met elkaar te laten verbinden).
4. Laat jezelf fysiek zien
Blijf niet hangen in de digitale wereld. Mensen willen je live zien. Op die manier kun je ook het beste de energie van jouw passie overbrengen. Ga dus naar relevante beurzen of andere bijeenkomsten. Misschien kunnen mensen je daar wel weer doorverwijzen.
5. Wees nooit ‘needy’
Zorg dat je altijd meer brengt dan haalt. Luister goed naar de ander en lever waarde voor die persoon.
6. Maak een goed Linked in profiel
Op deze blog onder de blogcategorie vind je een flink aantal artikelen die ervoor kunnen zorgen dat je LinkedIn profiel op orde gaat komen.
7. Leg het bedrijf in de watten
Voor sommige vacatures komen 300-500 aanmeldingen voor binnen. Daar gaan ze niet voor alle aanmeldingen het cv en de brief van A-Z van lezen. De eerste screening gebeurt op het cv; heeft iemand de skills in huis om de functie te vervullen. Hierna wordt er naar de brief gekeken. Is iemand echt gemotiveerd om hier te komen werken?
Tip voor je brief (goudentip!): Leg het bedrijf in de watten, zo snel mogelijk. 1e alinea is een korte beschrijving hoe je bij de vacature bent gekomen en dat het je aanspreekt. In je 2e alinea begin je met de titel van het bedrijf en leg je ze in de watten. Ga vertellen over wat ze hebben bereikt, gedaan, dat je ze bewondert. Laat merken dat je deze informatie kent, want dit geeft de lezer gelijk het gevoel dat jij het bedrijf begrijpt. Dat jij tegen hem/haar praat. Dat gevoel blijft namelijk hangen en zorgt ervoor dat ze de brief verder gaan lezen. Elke brief die je dus schrijft is uniek en moet gekleurd zijn door de onderneming zelf.
8. Vakexpert met cv
Tip voor je cv: Zorg ervoor dat je je in 5-6 sec als vak expert presenteert, zodat je blijft hangen in het hoofd van degene die de selectie maakt.
9. Doel van de brief.
Het doel van de brief is niet om een baan te scoren. Het doel van de brief is om op gesprek te mogen komen. De diepe motivatie die jij binnen in je hebt, dié wil je overbrengen in de brief zodat zij een reden hebben om jou op gesprek uit te nodigen. Dan wanneer je op gesprek mag komen, je presentatie, de indruk die je achter laat etc, al die elementen bij elkaar (cv, brief, gesprek) dát zal de doorslag geven of je de baan krijgt of niet.
10. Focus op non-verbale communicatie
Als je kijkt naar onderzoeken die gedaan zijn, is het zo dat de woorden die je gebruikt in het gesprek, maar een klein deel zijn van de algehele communicatie tijdens zo’n gesprek. Namelijk maar 3%. Dus focus je vooral op die andere 97% in je voorbereiding; de non-verbale communicatie. Denk hierbij aan stemgebruik, variatie in je stem, gebruik van rust, enthousiasme, etc. Dit is allemaal uit te drukken met je stem, dus probeer voordat je het gesprek hebt hier in te oefenen met de mensen om je heen.
11. Ga het gesprek in alsof je de baan al hebt
Klinkt heel simpel, maar ga het gesprek in alsof je de baan al hebt. Laat dit goed tot je doordringen. Die gedachte, houd die vast en neem die bijvoorbeeld mee op het moment dat je aan het wachten bent totdat je aan de beurt bent, of al in de ochtend als je je bed uitstapt. Als je dat meeneemt naar je gesprek en in je non-verbale communicatie, dan zorg dat er automatisch voor dat je zelfvertrouwen gaat uitstralen.
Conclusie
Vond je de inhoud van het interview en het artikel waardevol? Raad je Stralend Solliciteren aan vaker in dergelijke media te verschijnen?
Laat het hieronder weten in de comments!