...

Wanneer je gaat solliciteren is het heel belangrijk dat je je goed voorbereid op het gesprek. De vraag die zonder uitzondering gesteld zal worden is ‘Stel je je even voor?’. Op het eerste gezicht is die vraag heel eenvoudig te beantwoorden maar is dat wel zo? De ‘elevator pitch’ dankt zijn naam aan de tijd die je nodig hebt om met een lift van het ene verdiep naar het andere te gaan en duurt hooguit twee minuten.

De ideale elevator pitch – Hoe begin je er aan?

Wanneer je gevraagd wordt je voor te stellen is het heel belangrijk dat je de nodige informatie geeft waarin je duidelijk zegt wat van belang is en je de zinnetjes niet te lang maakt. Mensen die zich niet voorbereiden gaan vaak te lang praten en ratelen gegevens af die er eigenlijk niet toe doen. Ga daarom vooraf rustig zitten en noteer voor jezelf eerst de nuttige informatie die je wil gaan geven.

 

Beantwoord voor jezelf de volgende vragen

Wie ben jij?

Geef je naam, jouw leeftijd, het dorp of stad waar je woont en de samenstelling van je gezin. Dit geeft een persoonlijke toets aan jouw voorstelling, het spreekt aan en toch geef je niet meer informatie dan nodig is.

Voorbeeld Elevator pitch: ‘Ik ben Maria en ik ben 32 jaar. Samen met mijn man en twee dochtertjes woon ik in Deurne.’

 

Wat zijn jouw vaardigheden?

Waarschijnlijk heb je wel meerdere vaardigheden maar het is niet nodig om die allemaal op te sommen. Kies er eentje uit en bekrachtig deze met één fundamentele werkervaring. Wanneer de potentiële werkgever meer informatie wil zal hij of zij er zeker op terugkomen tijdens het verloop van jullie gesprek.

Voorbeeld Elevator pitch: ‘Ik ben perfect drietalig in Nederlands, Engels en Frans. Voor Engels heb ik drie jaren les gevolgd in avondonderwijs en om mij te vervolmaken heb twee jaar in Engeland gewoond waar ik werkte als onthaalbediende bij Harrods in Londen. ‘

Net als in het eerste elevator pitch voorbeeld geef je enkel de informatie die echt van belang is voor de baan waarvoor je solliciteert.

 

Waar ben je naar op zoek?

Bij deze laatste vraag verklaar je je nader waarom je naar deze baan dingt. Wees vooral zo positief mogelijk en zeg vooral niet dat je bijvoorbeeld verplicht werd door het arbeidsbureau om op sollicitatiegesprek te gaan.

Voorbeeld Elevator pitch: Omdat ik de drie talen spreek als mijn moedertaal en ik een aantal jaren werkervaring heb, wil ik bewijzen dat ik de geschikte onthaalbediende ben voor uw bedrijf. Ik leg ook heel makkelijk contacten en ik ben er zeker van dat dit een goede eigenschap is voor deze baan.’

Met deze drie Elevator pitch voorbeelden moet je er zeker in slagen om een goede beurt te maken.

 

Blijf bij de tijd in jouw Elevator pitch voorbeelden

Indien je jouw antwoorden op deze drie vragen van het elevator pitch voorbeeld genoteerd hebt kun je gaan oefenen. Misschien is het handig om hier iemand uit jouw omgeving bij te betrekken zodat je het samen kunt repeteren als rollenspel. Let er wel op dat je per minuut niet meer dan 150 woorden duidelijk kunt articuleren. Beperk dus je voorbeeld elevator pitch voor werkzoekenden tot 300 woorden, zo ben je zeker dat je niet langer dan twee minuten spreekt. Hoe meer je oefent hoe spontaner jouw woorden naar buiten komen én hoe meer kans je maakt op een goede indruk.

Overwin je schroom met een goed geoefend voorbeeld van de Elevator pitch voor werkzoekenden.

Spreek helder over wie je bent en wat je kunt, dat is heel belangrijk om die droomjob binnen te halen.

 

Conclusie

In dit artikel heb ik je kennis laten maken met de belangrijkste ingrediënten om tot een ideale elevator pitch te komen.

Lukt het niet zoals je wil, schakel onze expertise in voor de juiste ondersteuning.

Shares
Share This
× Stuur ons een whatsapp
Secured By miniOrange