De kracht van de mind en overtuigingen is enorm sterk en bepalend voor ons gedrag en is hiermee en kompas voor ons leven. Wanneer we gedachtes hebben dat iets niet mogelijk is en dat wij het niet kunnen, gaan we dit geloven, en wordt dit onze werkelijkheid. Aan de andere kant, wanneer we gedachtes hebben dat ditzelfde wél mogelijk is en dat we het kunnen, natuurlijk door de benodigde hoeveelheid werk te verrichten, gaan geloven dat wij dit kunnen behalen, dan kunnen we deze werkelijkheid zelf gaan creëren. Kortom: Geloof dat je succes gaat behalen en je zult succes gaan behalen. Dit artikel gaat precies hierover.
Geloven versus ‘wishful thinking’
Ergens in geloven en het zogeheten wishful thinking wordt vaak door elkaar gehaald.
Ergens in geloven, is geloven dat iets tot een mogelijkheid gaat behoren met een behoorlijke waarschijnlijkheid. Als je ergens sterk in gelooft, is het resultaat dat je er helemaal voor zult gaan omdat je het als een reële mogelijkheid beschouwt. Je zult acties gaan ondernemen omdat je een doel hebt dat haalbaar is.
Wishful thinking daarentegen is iets anders. Je kunt jezelf geen baan verdienen door een baan te ‘positief-denken’. Thuis zitten en wachten tot de telefoon gaat met de boodschap: “Hey, vergeet je laptop-oplader niet mee te nemen morgen wanneer je eerste werkdag begint he. Zie je snel.”
Maar je kunt wel een baan krijgen door te geloven dat je er een gaat krijgen. En een krachtige overtuiging ligt hieraan ten grondslag.
Een dergelijke overtuiging werkt als volgt:
De overtuiging “Ik ben positief, ik kan het”-attitude, genereert kracht, de vaardigheid en energie die nodig is om dit voor elkaar te krijgen. Wanneer je de overtuiging “ik kan het” hebt, zal de “hoe het te doen” zich vanzelf ontwikkelen.
Er zijn veel werknemers die aan het werk zijn in bedrijven. En veel van hen “wensen” dat ze op een dag aan de top staan. Maar de meesten van hen hebben niet de overtuiging dat ze aan de top gaan staan. En dus bereiken ze deze top niet. Door te geloven dat ze de top niet gaan bereiken, zullen ze niet de traptreetjes gaan ontdekken die hen naar die hoogte leidt. Ze ontwikkelen zich dan ook dat gedrag van een “gemiddeld persoon”.
Succesvolle mensen zijn grote denkers
Maar een klein aantal werknemers heeft wel die wil om succes te behalen. Zij hebben die “Ik ga het doel bereiken”-mentaliteit. En zo’n enkele overtuiging zet vele volgende mechanismes in gang:
- Ze gaan succesvolle mensen benaderen en hen bestuderen en modelleren
- Ze gaan automatisch spannende situaties opzoeken
- Ze maken besluiten die hen sturen en leiden naar dit succes.
- Ze observeren het gedrag van hun rolmodellen.
Hier zijn tal van voorbeelden van, welke ik in dit artikel niet ga behandelen. Het gaat mij om de achterliggende principes.
Een sterke overtuiging in je brein, is de aanzet voor je systeem om op zoek te gaan naar manieren om het te realiseren. En door te geloven dat je dit succes gaat behalen, gaat je lichaam dit ‘uitstralen’, waardoor mensen ook gaan geloven dat je dit succes gaat behalen, jouw hierop gaan aanmoedigen en dit bevestigen, waardoor jouw overtuiging weer bevestiging krijgt en wordt aangesterkt. Op een dergelijke manier ontstaat er een positieve opwaartse spiraal die er voor zorgt dat jouw overtuiging wordt gevoed.
Zo kan ik me een voorbeeld herinneren van een Amerikaanse coach, volgens mij Tony Robbins, maar dat weet ik niet meer zeker. Hij werkte op dat moment voor iemand anders en kreeg als opdracht om in een andere staat in de US een seminar te regelen. “Ja maar ik heb niet eens geld om daar te komen”, was het eerste antwoord. “Maakt niet uit”, kreeg hij te horen, “als je me echt wilt helpen en het seminar wilt regelen, ga je wel een weg vinden”.
En uiteindelijk lukte dat ook.
Diegenen die geloven dat zij bergen kunnen verzetten, kunnen dat ook en krijgen gelijk
Diegenen die geloven dat zij geen bergen kunnen verzetten, krijgen ook gelijk.
Een overtuiging ontketent de kracht om iets te realiseren.
- Zou een vliegtuig gebouwd kunnen worden zonder de overtuiging dat het mogelijk is dit te realiseren?
- Zouden de diepzeeboten vroeger gebouwd kunnen worden zonder de overtuiging dat het zou kunnen?
- Zou zelfs reizen in de ruimte mogelijk zijn, zonder de overtuiging van iemand dat het zou kunnen?
Nee, alles is gestart met een idee dat het mogelijk is. Stephen Covey zegt ook wel eens, alles wordt 2x geschapen: eerst in het hoofd, en daarna in de wereld.
Klein denken
En als je met mensen praat die succesvolle bedrijven hadden, maar op een gegeven moment toch failliet gingen. Ze zeggen stuk voor stuk dingen als:
“Om heel eerlijk te zijn, dacht ik niet dat het zou slagen”
“Ik had al mijn bedenkingen voordat ik eraan begon”
De “Oké, laten we eens zien hoe het gaat lopen”-attitude zorgt ervoor dat het mislukt.
Een overtuiging meedragen dat iets niet lukt, ongeloof, is negatieve energie. Dit zorgt er voor dat datgene wat je aantrekt, je overtuiging bevestigt. Je creëert als het ware de reden om je overtuiging te laten kloppen, zodat je kunt zeggen “ik zei het toch”. Zo creëer je je eigen realiteit.
Groot denken met behulp van krachtige overtuigingen
Een overtuiging is als een kompas dat ons leven stuurt. Denk maar eens aan de mensen die zich bevinden in de middenmoot. Ze geloven dat ze niet zo veel waard zijn. Dat ze niet alle middelen en de juiste condities hadden. Dat ze de factor ‘geluk’ in hun nadeel hadden. Hun overtuigingen matchen exact met het leventje dat ze leiden. Anderen zien in ons datgene wat wij van onszelf denken. En een beperkte mindset lijkt tot een beperkter leven met een beperking qua mogelijkheden.
En kijk maar eens naar de persoon die het wel allemaal maakt en grote stappen vooruitzet. Diegene gelooft dat hij veel waard is, en veel verdient, en hierdoor ook veel krijgt. Hij gelooft dat hij grote dingen aan kan, kan om gaan met grote tegenslagen en zich overeind weet te houden of na het vallen des te sterker weer kan opstaan.
Alles wat zo’n dergelijk persoon gelooft, laat zich zien in zijn karakter. In zijn karakter, in zijn gedachtes en in zijn visie, in zijn hele perspectief op de wereld.
En dit zijn de personen waarvan mensen zeggen: “Hier hebben we te maken met een professional. Hij is een belangrijk persoon.”
En wees je er van bewust dat jij je overtuigingen laat zien, in de manier hoe je praat, loopt, en handelt. Mensen om je heen hebben het door. Mensen voelen dit. Dit is de zogeheten sub-communicatie die niet te verbergen is.
Ben jij een groot denker?
Welke overtuigingen draag jij allemaal wel niet mee op je schouders als het aankomt op solliciteren?
Geloof je er in dat een baan ook voor jou is weggelegd?
Heb je je al eens een voorstelling gemaakt van een droombaan?
Of ben je maar het internet af aan het struinen in de hoop ooit eens iets redelijks tegen te komen?
“Life is too short to be little”
~ Benjamin Disraeli
Mocht je nou merken dat je niet op sollicitatiegesprek komt of dat je als je heel eerlijk in de spiegel kijkt, eigenlijk moet toegeven dat je niet groot denkt, vaak in belemmeringen denkt, vaak andermans ideeën afschiet, gelooft dat je niet meer aan de bak komt en gelooft dat er altijd wel een kandidaat is die beter dan jou is, dan is de kans groot dat je voor een deel je eigen ongeluk aan het creëren bent.
In dit geval kun je overwegen om sollicitatiecoaching te nemen en je mindset dusdanig te veranderen dat je succes in de vorm van een baan gaat aantrekken. Wanneer je dit nog te ‘woo-woo’ lijkt, neem contact met mij op, en ik praat je graag vrijblijvend bij over de mogelijkheden die er wél zijn, maar waar jij nog nooit aan hebt gedacht.