...

Goede Sollicitatiebrief Laten Opstellen? Zoals Men Zaait Zo Zal Men Oogsten

door | mei 15, 2016 | Mindset | 2 reacties

“Ik wil eigenlijk wel zo’n professionele motivatiebrief en cv, maar ik heb het geld gewoon niet”.

Herkenbaar? Nou dan is dit artikel exact hetgeen dat je eens zou kunnen lezen. Dit artikel is bedoeld om jou meer inzicht te geven in je eigen brein wat betreft je beslissingen om wel of niet te investeren in professionele sollicitatiedocumenten.

Een goede sollicitatiebrief laten opstellen is namelijk wel voor iedereen weggelegd. Dit artikel is niet bedoeld om je te overtuigen, maar is gericht om eens kritisch naar jezelf te kijken en je relatie met geld en je besteding hiervan.

Goede Sollicitatiebrief Laten Opstellen = Zaaien en Oogsten

Het gaat bijzonder goed op het moment met de website: Mensen melden zich in groten getale aan voor de nieuwsbrief; de aanvragen voor sollicitatiebrieven en cv’s stromen binnen, en dat terwijl de mensen telkens erg tevreden zijn over de inhoud van de geleverde diensten en vinden keer op keer de aansluiting met datgene waarop zij hadden gehoopt.

Ik vind het mooi, alle positiviteit van de mensen die mijn diensten zouden kunnen veroorloven die daar op diverse manieren de vruchten van plukken, waarbij de kroonjuweeltjes natuurlijk de banen en contractonderhandelingen zijn.

Echter, er blijken ook steeds mensen te zijn die niet van dit succes mee kunnen profiteren. Zij lijken de boot keer op keer te missen.

Met enige regelmaat hoor ik dan ook dat mensen om bepaalde redenen geen goede sollicitatiebrief door mij kunnen laten opstellen, ondanks dat zij dat graag zouden willen.

Als ik hen allemaal zou geloven, dan zou er het volgende aan de hand zijn:

“Mijn prijzen zijn te hoog, en daarmee sluit ik de minder bedeelden uit voor mijn hulpverlening, waarmee mijn diensten alleen voor de rijkere mensen in Nederland zouden zijn.”

Ook heb ik een email mogen ontvangen waarin (door iemand die mijn diensten niet kon veroorloven) werd gesteld dat ik zelfs discrimineerde op financiële vermogen van mensen.

Dit is voor mij aanleiding geweest voor het schrijven van dit artikel dat jouw relatie met geld eens kritisch onder de loep legt, zeker wanneer het aankomt bij het maken van investeringen die zich op de lange of middellange manier terugbetalen.

De Essentie van de Beperkende Overtuigingen

In essentie komen de meeste varianten van de beperkende overtuigingen rondom wel of niet de investering uit op het volgende:

Ik heb niet de financiële middelen om een een goede sollicitatiebrief te laten opstellen.

Enkele variaties op deze kernovertuiging zijn:

 1. De diensten en producten zijn te duur.
 2. Ik kan het mij niet veroorloven.
 3. Ik zou het dolgraag willen maar ik kan het gewoonweg niet betalen.

De vragen die dan bij mij op komen:

 • Is dit realiteit of is dit een overtuiging die niet klopt?
 • Kloppen deze overtuigingen wel en zijn deze waar?

Gevolgd door:

 • Is dit het resultaat van een persoonlijke mentale constructie op welke manier dan ook?
 • Is dit een uiting van een diepgeworteld gevoel van weinig zelfvertrouwen dat erkend en bevestigd wordt met een dergelijke uitspraak?
 • Is dit een truc om te verantwoorden dat je onbewust je niet de beste ammunitie gunt om een baan te bemachtigen?
 • Is dit een vermomde zelf gecreëerde barrière voor succes?

Ik stel mijzelf altijd voor hoe het leven van de werkzoekers die deze overtuigingen met zich meedragen er uit ziet.

Hoe ziet hun ochtend en ontbijt er uit?

 • Eten zij een droge boterham zonder beleg, of is dat toch wat goed ogende verse ham, een lekker plakje goede kaas met een rijke smaak en is de geur van een lekker bakje koffie ook wel aanwezig op de achtergrond?

En wat doen zij gedurende de dag?:

 • Eten zij weleens buiten de deur?
 • En wat voor telefoon hebben deze mensen op zak: Een Nokia-3310 fossiel? Of toch een platte hypermoderne smartphone? (Of zelfs geen van beiden, en hebben zij om financiële redenen toch nog muntjes in hun broekzak om gebruik te maken van de groene telefooncellen in de binnenstad omdat zij bepaalde moderne spullen echt niet kunnen veroorloven?)

En wat doen deze mensen in het weekend?

 • Gaan ze weleens naar de bioscoop gezellig popcorn en M&M’s eten?
 • Pakken zij weleens een terrasje of zitten ze binnen als het buiten 25+ graden is?

Ik stel het mij altijd voor en dan komt er soms toch wel een kleine glimlach op mijn gezicht als ik mij dan voorstel dat zij echt met het idee leven dat ze minder bedeeld zijn en bepaalde dingen niet kunnen veroorloven.

Ik kom toch altijd weer uit op het volgende:

De financiële middelen zijn er wel, alleen mensen maken bewuste of onbewuste keuzes over waaraan zij hun geld spenderen.

Is dit geld er wel voor je bioscoopkaartje, je smartphone en abonnement, je merkschoenen en beleg op tafel, maar niet voor een investering in jezelf om je maximaal te profileren op de arbeidsmarkt, dan is dit naar mijn idee een keuze.

Een keuze die, mits bewust en mindful genomen is, uitstekend is. Hier kan, zal en wil ik niet over oordelen.

Een interessante vraag echter kan zijn:

Zou je mijn dienst afnemen als je meer geld tot je beschikking had?

En dan rijzen er twee antwoordmogelijkheden: ‘ja’ of ‘nee’.

Nee: Is het antwoord ‘nee’, dan zijn we snel klaar. Duidelijk. Een wat mij betreft goede sollicitatiebrief laten opstellen door mij is iets wat je interesse simpelweg om wat voor reden niet heeft. Prima. Fair enough.

Ja: Is het antwoord echter ‘ja’ dan is het interessant om te weten dat je de dienst niet neemt vanwege de prijs. Mocht je in je voorstelling meer geld tot je beschikking hebben en nog steeds de dienst niet willen, dan vind je simpelweg de dienst niet interessant genoeg en sluit deze niet aan bij je interesses.

Fair enough. Uitspraken en varianten van ‘te duur’, die de essentie in zich dragen “ik kan het mij niet veroorloven”, kunnen dan vervangen worden door varianten van “ik wil het mij niet veroorloven”.

Mijn vervolgvraag is dan: wat is er voor jou als werkzoekende in deze fase van je leven belangrijker dan geld spenderen aan een optimale kans om een baan te veroveren?

Mijn overtuiging: De beste investering is een investering in jezelf

Deze nieuwe vraag opende mijn wereld in een totaal nieuwe manier toen ik mijn 2e NLP-opleiding ging starten.

Mensen stellen zichzelf telkens deze vraag, en waren ruimschoots geconditioneerd met de volgende vraag wanneer het ging om een investering maken:

Wat kost het mij?

Met andere woorden: op welke manier ga ik er in het huidig moment er op achteruit? Wat verlies moet ik nu dragen? Wat moet ik nu inleveren?

Dit stuurt je brein een bepaalde richting op, en levert je informatie op die absoluut waardevol is om mee te nemen in je besluitvorming.

Een investering in mijzelf die ik heb gemaakt, is deze overtuiging vervangen. Deze heeft nog wel invloed in mijn besluitvorming, maar staat nu veel meer op de achtergrond.

Ik stel mijzelf tegenwoordig eerst deze vraag.

Wat kán het mij opleveren?

Wat kan een investering mij opleveren? In dit specifieke geval: Wat kan een uitstekende motivatiebrief in combinatie met een uitstekende cv jou wel niet opleveren?

Mogelijk je droombaan? En is het niet dat, dan is het wellicht iets dat je investering op zijn minst terug kan betalen. Is het niet in geld, dan is het in kennis, ervaring of andere valuta.

De vraag is niet, wat gaat het opleveren, maar wat kán het opleveren.

Ik ben geen toekomstvoorspeller, kan je geen baangarantie geven met mijn documenten en ben niet degene met jou aan tafel zit tijdens het sollicitatiegesprek en jou kan aannemen. Die machtspositie heb ik niet.

Maar pak even een moment om je voor te stellen dat je een geweldige motivatiebrief en cv in handen hebt, dat in het verlengde staat van wat jezelf altijd op papier hebt willen opschrijven.

Iets dat jou sterk representeert en goed neerzet, iets dat bij jou past en iets dat je hiermee vanzelfsprekend goed kunt verdedigen op sollicitatiegesprek.

 • Hoeveel geluk en levensvreugde zou het je kunnen opleveren?
 • Welke problemen die je nu ervaart zouden als sneeuw voor de zon kunnen verdwijnen als je die baan eenmaal scoor?
 • Hoeveel minder stress zou je dagelijks kunnen ervaren?
 • Hoe mooi is het om je arbeidspositie met de dag te versterken omdat je werkervaring opbouwt, in plaats van dat je arbeidspositie minder interessant wordt omdat je werkervaring misloopt?
 • Wat levert het idee jou op dat je alleen al een dergelijke investering hebt gemaakt?

Conclusie: Geld is slechts een zaadje dat jij kunt planten voor succes

De 0-en en 1-en in je bankaccount zijn precies dat wat het zijn; digitale 0-en en 1-en. Mochten alle Nederlanders op hetzelfde moment besluiten om al hun geld op te nemen, dan ontstaat er een groot probleem: het digitale aanwezige geld bestaat in realiteit namelijk niet.

Slechts ongeveer 10% van het digitaal beschikbare geld bestaat in fysieke vorm als biljetten en munten. Geld an sich is niks waard; wij mensen geven dit waarde.

Geld is slechts een zaadje dat jij kunt planten voor succes. Wat een geweldige metafoor.

Geld is slechts een middel: Een bevroren middel tot succes.

De grote vraag die mij rest:

Waar wil jij je zaadjes planten?
Welke bloemen wil jij waar, en wanneer laten groeien?

Tijd om in actie te komen?

Durf je toe te geven dat je wellicht toch wel wat poen beschikbaar kunt stellen voor een van mijn sollicitatiediensten, neem dan eens een kijkje.

Shares
Share This
× Stuur ons een whatsapp
Secured By miniOrange