...

Je wil graag solliciteren naar die ene droombaan, maar je hebt een belangrijke opleiding niet afgerond. Wat nu? Hoe los je dit op zonder dat je cv meteen aan de kant geschoven wordt?

Nooit liegen

Iedere werkgever mag van je verwachten dat je de waarheid vertelt. Je mag nooit liegen op je cv. Doe je dat wel, dan kun je die droombaan wel vergeten.

Geef ook nooit de indruk dat je liegt. Bijvoorbeeld door de opleiding wel te benoemen, maar er niet bij te vertellen dat je het niet hebt afgerond. Sommige bedrijven willen altijd een kopie van behaalde diploma’s en zelfs certificaten van trainingen die je gevolgd hebt. Kun je dit niet leveren dan ontstaat er serieuze twijfel over jou als kandidaat. Een werkgever weet dan niet waarover je nog meer niet helemaal eerlijk bent geweest.

 

Opleiding weglaten

Wat wel mag is die opleiding weglaten. Je bent niet verplicht om alles op je cv te zetten. Is de opleiding niet zo relevant? Bijvoorbeeld omdat je daarna nóg een opleiding op hetzelfde niveau hebt gevolgd en afgerond? Dan kun je die opleiding ook gewoon weglaten.

Let wel dat er dan mogelijk een gat ontstaat waarover je vragen krijgt tijdens een sollicitatiegesprek. Dat gat moet je goed kunnen verklaren. Probeer dat altijd op een positieve manier te doen. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat je een langere oriëntatiefase nodig had om een goede keus voor een opleiding te maken. Of dat je in die periode heel erg druk was met je werk. Wat je ook als reden opvoert, hou het zo dicht mogelijk bij jezelf en hang geen verzonnen verhalen op. Leg de nadruk op andere activiteiten in de periode.

 

Je hebt altijd een reden

Vaak is het beste om de opleiding wél te benoemen en er dan bij te zetten dat je de opleiding gevolgd hebt. Als je een opleiding niet afrondt, dan is daar altijd een reden voor. Zet die reden er dan bij. Bijvoorbeeld:

2004 – 2006        Nima A (gevolgd). Wegens zwangerschap niet afgerond. Wilde het later weer oppakken, maar bleek niet meer relevant voor de toenmalige functie. Wil dit graag opnieuw oppakken en afronden, maar helaas heb ik hier vooralsnog geen budget voor.

Werkgevers bieden meestal de mogelijkheid tot bijscholing en hebben daar ook budget voor gereserveerd. De wil tot het volgen van een opleiding die de nodige competenties versterkt, wordt meestal als positief en toekomstgericht ervaren. Je laat daarmee zien dat je bereid én flexibel bent om een extra tandje bij te zetten als dat nodig en/of gewenst is.

 

Om medische redenen niet afgerond

Sommige redenen kun je beter niet in je cv zetten. Kon je bijvoorbeeld je opleiding niet afronden om medische redenen, zet dat er dan niet bij. Werkgevers zijn erg huiverig om werknemers met medische klachten aan te nemen omdat ze het risico niet willen dat werknemers vaker om medische redenen uitvallen. Waarschijnlijk wordt je tijdens een sollicitatiegesprek wel naar de reden gevraagd, maar dan heb je in ieder geval de kans om het goed uit te leggen en de gemoederen gerust te stellen.

 

Nadruk leggen op de dingen die je wel kunt

Wil je de reden van het niet afronden van je opleiding liever niet in je cv zetten? Leg dan de nadruk op de dingen die je wél hebt afgerond. Mogelijk heb je daarna nog andere opleidingen gedaan op hetzelfde niveau die minstens zo relevant zijn voor de functie? Werk die dan wat meer uit door wat meer aandacht te besteden aan bijvoorbeeld de studierichting of het onderwerp van je scriptie of stage. Bij de opleiding die je niet hebt afgerond zet je alleen tussen haakjes “gevolgd”. Doordat er meer tekst staat bij de vervolgopleidingen en trainingen, valt het oog hier meteen op.

Misschien heb je ook voldoende relevante werkervaring opgedaan? Leg daar dan de nadruk op. Werkervaring is meestal belangrijker dan de opleidingen die je gevolgd hebt.

Tip: kies je ervoor om de nadruk te verleggen? Kijk dan opnieuw of je de niet afgeronde opleiding nog moet opvoeren op je cv. Vaak zul je zien dat dat niet meer nodig is.

 

Vaardigheden cv

Een vaardigheden cv is een goede manier om de nadruk te leggen op dingen die je wél kunt. In een vaardigheden cv leg je de nadruk op vaardigheden, prestaties en competenties die gewenst zijn voor je nieuwe baan. Je benoemt alleen de voor de sollicitatie relevante informatie. Hoe ziet zo’n vaardigheden cv er uit?

  • Begin altijd met je persoonlijke gegevens.
  • Geef daarna een opsomming en omschrijving van je competenties en vaardigheden voor zover deze belangrijk zijn voor de functie waarop je solliciteert.
  • Daarna volgt een overzicht van de prestaties die je hebt geleverd. Dit kunnen werkgerelateerde prestaties zijn, maar ook prestaties die je in je privétijd hebt geleverd. Denk bijvoorbeeld aan die reünie die je hebt georganiseerd. Let wel, organisatietalent moet wel relevant zijn, anders heeft het geen zin.
  • Vervolgens geef je een overzicht van je werkervaring voor zover relevant voor de functie waarop je solliciteert. Je hoeft hier geen data of bedrijfsnamen te noemen.
  • Daarna geef je een overzicht van relevante opleidingen die hebt gevolgd (en liefst ook afgerond). Is de opleiding die je niet hebt afgerond wel relevant? Zet deze dan wel in het overzicht maar zet er tussen haakjes achter “gevolgd”.
  • Ten slotte neem je referenties op. Je kunt hier een lijstje met contactpersonen opnemen met contactgegevens of bijvoorbeeld verwijzen naar je LinkedIn profiel. Maar je kunt ook enkele citaten opnemen van mensen die eerder een referentie over je gegeven hebben. Dit moeten wel eerlijke referenties zijn. De werkgever kan namelijk altijd vragen of hij/zij contact mag opnemen met deze mensen.

 

Kom je er niet uit?

Lees eens een van mijn best gelezen artikelen met meer dan 20 tips voor je cv. Vind je het alsnog lastig om een goede oplossing te vinden voor die opleiding die je niet hebt afgerond? Ik help je graag! Neem eens een kijkje op mijn tarieven-pagina en zie wat ik voor jou kan betekenen.

Shares
Share This
× Stuur ons een whatsapp
Secured By miniOrange