...

Tegenwoordig kom je bijna niemand meer tegen die géén gat of gaatje in zijn cv heeft. De tijden dat je ergens voor lange tijd vast blijft werken tot je pensioen zijn voorbij. Toch zien werkgevers nog steeds het liefst iemand die een aaneensluitende carrière heeft. Wat kun je doen om je toch op een positieve manier in de kijker te spelen en ervoor te zorgen dat je toch het sollicitatiegesprek bereikt?

1 – Eerlijk je verhaal vertellen

Als je een gat in je cv hebt, kun je ervoor kiezen om er gewoon eerlijk over te zijn. Zolang je dat gat goed kunt verklaren, is er niets aan de hand. Er kunnen natuurlijk verschillende redenen zijn waardoor een gat in je cv is ontstaan.

 • Je je was een tijdlang in het buitenland
 • Je bent ontslagen
 • Je bent wegbezuinigd
 • Je hebt langer doorgeleerd maar kon daarna geen werk vinden door “gebrek aan ervaring”
 • Je had een eigen zaak die op de fles ging
 • Je hebt een sabbatical genomen
 • Etc.

Veel werkpauzes zijn prima uit te leggen. Heb je een sabbatical genomen om bijvoorbeeld als mantelzorger voor je ouders te zorgen, dan hoeft dat helemaal geen probleem te zijn. Sterker nog! Het kan juist een voordeel zijn omdat het bepaalde positieve eigenschappen onderstreept. In het geval van mantelzorg zouden dat verantwoordelijkheidsgevoel, daadkracht en doorzettingsvermogen kunnen zijn. Als dat dan ook nog eens kwaliteiten zijn die in de nieuwe baan goed van pas komen, dan kun je dat prima op je cv zetten.

 

Vermijd woorden met een negatieve bijklank

Het wordt vervelend wanneer een gat in je cv allemaal vragen oproept die je misschien liever niet wil beantwoorden. Als je bent ontslagen dan straalt dat altijd ook negatief af op jou, ook als het ontslag onterecht was. Alleen al bij het woord ontslag hangt de twijfel over jouw rol daarin in de lucht. En twijfel kun je altijd beter vermijden. Misschien dat een goed werkgever daar nog doorheen wil prikken, maar in tijden met een groot aanbod aan sollicitanten, krijg je die kans meestal niet. Vestig daarom niet onnodig de aandacht op gaten door woorden met een negatieve bijklank op je cv te zetten. Praat er ook niet over in een gesprek.

Tip: Verreweg de meeste ontslagen ontstaan door onoverbrugbare verschillen in opvatting. Ben je ontslagen? Dan ben je dus per definitie dringend aan een nieuwe uitdaging toe. Een nieuwe uitdaging is positief en vestigt de aandacht op de toekomst.

 

2 – Verwijder exacte data uit je cv

Een manier om gaten uit je cv weg te werken is door exacte data uit je werkervaringsoverzicht weg te halen. Heb je van maart 2016 tot augustus 2016 bij een bepaalde werkgever gewerkt? Maak er dan 2016 van. Heb je in 2016 voor meerdere werkgevers gewerkt, maar met werkpauzes ertussen? Zet dan het jaartal in de linkerkantlijn of er boven en som de werkgevers, functie en werkomschrijving onder dat jaartal op. Op deze manier valt het gat in je cv niet meer op.

 

3 – Vrijwilligerswerk is ook werk!

Ben je al langere tijd op zoek naar een nieuwe baan, dan is het verwijderen van exacte data uit je cv lang niet altijd voldoende om het gat weg te poetsen. Doe je naast je werk ook vrijwilligerswerk? Kijk dan of je dat kunt inzetten. Vrijwilligerswerk is ook werkervaring die zeer relevant kan zijn voor een functie die je ambieert. Het enige verschil tussen gewoon werk en vrijwilligerswerk is dat het laatste onbetaald is. Eigenlijk is het een beetje vreemd dat vrijwilligerswerk apart onder nevenactiviteiten wordt benoemd. Heb je een gat in je cv, maar heb je in die periode wel vrijwilligerswerk gedaan? Zet het dan gewoon tussen je werkervaring. Of je voor je ervaring betaald werd of niet is niet belangrijk. Het is de ervaring die telt. Zolang je over je ervaringen in die functie kunt vertellen, is er niets aan de hand.

 

4 – Verander de indeling van je cv

Een cv is eigenlijk niets anders dan een overzicht van je activiteiten in het verleden. De enige regel is dat een cv overzichtelijk en feitelijk moet zijn. Hoe je dat doet, mag je zelf bepalen. Je bent dus niet gebonden aan een bepaalde volgorde of indeling. Het is niet per definitie noodzakelijk om werkervaring, nevenactiviteiten en opleidingen apart te benoemen. Je kunt er dus ook voor kiezen om alle relevante activiteiten per jaar op te nemen. Een jaaroverzicht of periodiek overzicht kan ook voor de recruiter of werkgever voordelen hebben omdat het beter laat zien wat je allemaal in een jaar of periode gedaan hebt. Misschien heb je in een bepaald jaar niet gewerkt, maar juist heel veel gedaan aan je opleiding? Dan is in ieder geval duidelijk dat je niet stil hebt gezeten. Bij een traditionele indeling van je cv komt dat niet uit de verf en is het net alsof je een jaar lang helemaal niets hebt gedaan.

Maar pas op! De indeling van je cv veranderen is sneller gezegd dan gedaan. Zeker wanneer je een iets groter gat op je cv hebt, is het een hele kunst om toch een document op te maken dat ervoor zorgt dat het de werkgever aanspreekt. Cv’s maken voor mensen met een groot gat is voor mij keer op keer een van de grootste uitdagingen. Maar ik bijt er mijn tanden graag in vast!

Te veel mensen maken de fout en gaan maar door met hun eigen cv dat gewoon niet werkt, zonder dat ze professionele hulp inschakelen. Zij vinden 4 à 5 sollicitatiegesprekken uit 100 sollicitaties “wel oké voor deze tijd”. Nou, mocht je je hier ook in herkennen en toch eens echt het roer om willen gooien, bekijk dan deze pagina eens en zie hoe ik jouw curriculum vitae kan gaan opmaken tot een uiterst professioneel document dat leidt tot uitnodigingen.

 

5 – Verkort cv

Heb je een gat in je cv dat al enige tijd geleden is? Kort je cv dan in, door bijvoorbeeld alleen de laatste 3 of 5 jaar uitvoerig per functie of werkgever te beschrijven. De meeste werkgevers en recruiters vinden alleen recente werkervaring belangrijk en kijken voornamelijk naar je werkervaring van de laatste paar jaar. Voor de andere jaren maak je dan een samenvatting zonder jaartallen waarin je de functies opsomt.

 

6 – Leg de nadruk in je cv op je vaardigheden, competenties en prestaties

Je kunt er ook voor kiezen om gaten in je cv weg te werken door de nadruk te leggen op vaardigheden en prestaties die gevraagd en gewenst zijn voor je nieuwe baan. Dat doe je met een zogenoemd vaardigheden cv. In een vaardigheden cv staat alleen de voor de sollicitatie relevante informatie. Hoe ziet zo’n vaardigheden cv er uit?

 • Begin altijd met je persoonlijke gegevens. Tip: Leeftijd zou niet ter zake moeten doen. Denk je dat je al diverse keren bent afgewezen op leeftijd, zet dan geen geboortedatum in je cv. Datzelfde geldt voor je nationaliteit.
 • Na je persoonlijke gegevens komt een overzicht van relevante opleidingen.
 • Een opsomming en omschrijving van je competenties en vaardigheden voor zover deze belangrijk zijn voor de functie waarop je solliciteert. Hier kun je dus ook vaardigheden kwijt die je hebt geleerd in een nevenactiviteit. Ben je bijvoorbeeld een betrouwbaar type? Dan hoort dat zeker in deze lijst thuis. Zet erbij waaruit jouw betrouwbaarheid blijkt.
 • Een overzicht van de prestaties die je hebt geleverd. Je solliciteert bijvoorbeeld op een functie als productmanager. In het verleden heb je een product ontwikkeld dat in het eerste jaar 3 miljoen omzet heeft opgeleverd. Dan hoort dat in deze lijst. Of je hebt een e-book geschreven over klantonderzoek. Ook dat hoort in dit overzicht te staan.
 • Een overzicht van je werkervaring voor zover relevant voor de functie waarop je solliciteert, maar dan zonder bedrijfsnamen of data. Hoe? Bijvoorbeeld zo: “Ik heb verschillende artikelen geschreven over productmanagement. Mijn meest succesvolle artikel ging over ….”
 • Je kunt hier een lijstje met contactpersonen opgeven, maar je kunt bijvoorbeeld ook verwijzen naar je LinkedIn profiel. Verwijs je naar LinkedIn? Let er dan wel op dat je profiel er spik en span moet uitzien!

 

7 – Nooit liegen!

Wat je ook doet om een gat in je cv weg te werken: lieg nooit! Een leugen op je cv kan je je baan kosten! En het is ook niet nodig, want net als in je sollicitatiebrief is een cv erop gericht om jouw kwaliteiten te benadrukken.

Krijg je ondanks deze tips je gat in je cv niet weggewerkt en wil je dolgraag een cv waarmee je wél echt voor de dag kunt komen? Laat mij dan het cv voor jou maken! Ik werk gaten vakkundig en eerlijk voor je weg en zorg ervoor dat ik er voldoende compensatie tegenover stel. Bekijk hier wat wij voor jou kunnen betekenen.

Shares
Share This
× Stuur ons een whatsapp
Secured By miniOrange