...

Hoe Deze Sollicitatiebrief Er Voor Zorgde Dat Mijn Vriend En Ik Een Baan Kregen

door | sep 7, 2015 | Sollicitatiebrief | 0 Reacties

In dit artikel beschrijf ik mijn ervaringen, emoties en gedachtegangen van het krijgen van een baan en hoe ik op het idee kwam om mijn vrienden te helpen en welke prachtige resultaten dit voor hen opleverden. Zelf ben ik al aangenomen met deze ‘bewezen’ sollicitatiebrief die van deze en twee andere werkgevers complimenten ontving en mij een baan opleverde.

Ik besloot twee vrienden te helpen en te kijken of mijn succesvolle brief ook voor hen een sollicitatiegesprek kon opleveren. Ook wist ik dat zij zonder een opvallend en inhoudelijk sterk cv en goede sollicitatiebrief nauwelijks binnen zouden komen bij deze grote multinational. En wat bleek?

Beiden vrienden kwamen de briefselectie ronde door en één vriend kreeg zelfs een contract aangeboden!

De start van mijn droomcarrière…

Ik weet het nog zo goed, dat moment dat ik het contract in handen kreeg, klaar om ondertekend te worden. Het was mijn eerste baan. Vol trots keek ik naar de toekomst. Een eigen lease auto. Een vast inkomen per maand, boven de 1000 euro. Zekerheid voor de komende jaren. Dit is wel even wat anders dan inkomsten vanuit een studentenbaantje…

En hoe dat voelt? Dat voelt erg lekker kan ik je vertellen. Dat voelt enorm goed zelfs. Ik was dan ook erg enthousiast. Mensen vroegen me zelfs op straat wat er aan de hand was met mij, waarom ik zo gelukkig was. Ik keek ze vol bewondering aan.

Wow, straalt mijn enthousiasme zo ver door? Is het zo overduidelijk dat er iets aan moois gebeurd is?

Ik was me hier in eerste instantie helemaal niet bewust van wat een impact ik op mijn omgeving kon hebben. Ik heb een nieuwe baan zei ik tegen ze! En hun gemoedstoestand veranderde ook direct. Ze waren oprecht blij voor me en gaven me een hand. Ze feliciteerden mij. Ik zag enorme blijdschap in hun ogen…

Echter, bij sommigen van hen zag ik ook dat beetje teleurstelling en verdriet, wanneer hun gedachten afdwaalden naar hoe zij zelf nog geen baan hebben kunnen scoren. Ze weten wellicht hoe lastig het kan zijn om een baan te vinden.

Zij kennen de frustratie van het eindeloos brieven schrijven en het eindeloos afgewezen worden. Telkens maar weer al die moeite voor veelal het resultaat van een “Helaas hebben we besloten je niet uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek.” Heb jij je inbox ook vol met dit soort vervelende afwijzingen?

Een ‘turning point of my life’

Naast mensen op straat kon ook mijn vriendenkring mijn enthousiasme duidelijk merken. Vanzelfsprekend waren zij erg blij voor me. Op dat moment zat ik in een ‘turning point of my life’. Naast een nieuwe baan had ik:
> mijn studie afgerond
> mijn diploma behaald
> was ik jarig geweest, en
> onlangs was ik verhuisd.

Ik had besloten om een feest te organiseren ter ere van al deze mooie gebeurtenissen. Zo gezegd, zo gedaan. En dat feest kwam er. Mijn familie was aanwezig, veel van mijn vrienden waren er en enkele huisgenoten van mijn studententijd. De avond was erg geslaagd. Maar liefst 4 grote redenen voor een feest; wat was dat toch geweldig!

En uiteraard kwam in de gesprekken regelmatig het onderwerp voorbij hoe ik dan toch aan die baan was gekomen, wat deze inhield, en wat ik dan allemaal wel niet gedaan moest hebben om aangenomen te worden. Mensen luisterden met gespitste oren, en ik vertelde mijn geheimen. Nee, ik heb geen geheimen voor niemand en hield niks verborgen, ik vertelde ze openlijk hoe het allemaal was gegaan!

Hoe ik mijn baan scoorde

Voordat ik in ga op wat ik heb gedaan leg ik je kort de sollicitatieprocedure van dit bedrijf voor:

1: Briefselectie (motivatiebrief en cv)
2: Assessment: Capaciteitstesten, figuur-reeksen en cijferreeksen
3: Sollicitatiegesprek met manager
4: Gesprek met de arbeidspsycholoog
5: Contractaanbod

Ik vertelde mijn vrienden op het feest die geïnteresseerd waren in hoe ik aan mijn baan ben gekomen eigenlijk allemaal hetzelfde verhaal

Briefselectie (1)

Ik vertelde dat ik mijn uiterste best had gedaan om mijn motivatiebrief en CV pico bello in orde te krijgen. Dit resulteerde in een erg goede sollicitatiebrief die complimenten kreeg en bovendien erg in de smaak viel. Het meeste werk heeft zich echter thuis plaatsgevonden.

Het maken van een nette, goede brief. En solliciteren bij een multinational. Ik wist dat het niet gemakkelijk zou worden en bereidde mijzelf dan ook maximaal voor.

Ik ging op internet alle sollicitatietips bekijken en implementeren in mijn brief. Ik liet mensen mijn brief na laten kijken en stond open voor positieve feedback. Ik belde zelfs iemand op die in zijn werk motivatiebrieven had beoordeeld in de tijd dat hij manager was voor een bepaald bedrijf.

Ik vroeg hem voor een kritische blik. Ik sloeg er CV en sollicitatiegidsen op na. Ik bekeek mijn aantekeningen en tips van sollicitatiebeurzen. Ik deed letterlijk alles om een zo goed mogelijke brief te maken.

En dit was niet gemakkelijk en al met al een behoorlijke hoeveelheid werk. Sommige tips spreken elkaar ook tegen:

Je brief dient een opvallende brief te schrijven die uit het oog springt

versus

Je motivatiebrief moet altijd zakelijk en gepast blijven.

Uhhh..? Maar uiteindelijk heb ik het klaargespeeld.  Ik had een brief geschreven die complimenten ontving! Zonder twijfel werd ik dan ook uitgenodigd voor ronde 2: De capaciteitstesten.

Assessment (2)

Assessments, die mijn capaciteiten testen middels figuur reeksen en cijferreeksen, zijn voor mij normaalgesproken geen enkel probleem. Ik had dan ook zonder mijn verbazing maximaal hoog gescoord op dit assessment. Ik was met vlag en wimpel geslaagd en belande in het 1% beste procentiel.

Dat wil zeggen dat wanneer alle mensen die de test hadden gemaakt gerangschikt zouden worden op score, ik bij de 1% beste scores hoorde. Maximaal resultaat. Hoger kon dus gewoon niet. Ronde 2 was hiermee dan ook ‘kaasje’. Door naar de volgende ronde, het sollicitatiegesprek.

Sollicitatiegesprek met manager (3)

Met een complimenteuze sollicitatiebrief én de prachtige score van mijn capaciteitstesten in de pocket voelde ik mij letterlijk een koning tijdens het sollicitatiegesprek. Ik vertelde wat ik wilde doen, waar mijn kwaliteiten lagen, hoe mijn werkervaringen en hoe mijn opleidingen aansloten bij de functie die ik nu wilde gaan vervullen.

Alle ervaringen, nevenactiviteiten en cursussen die ik had gedaan wist ik tot een waardevolle combinatie te bundelen waar het bedrijf echt iets aan zou hebben. Ik was hiervan overtuigd en kreeg mijn gesprekspartner ook overtuigd. Op naar de laatste ronde, het gesprek met de arbeidspsycholoog.

Gesprek met de arbeidspsycholoog (4)

Deze laatste ronde wordt bij dit bedrijf al niet meer gezien als een strenge selectie om door te komen of niet. Normaalgesproken passeert iedereen deze laatste stap, tenzij je echt een heel erg vreemde vogel in de bijt bent. Het gesprek met deze arbeidspsycholoog was voor mij dan ook peanuts. Ik had immers ook een tweetal opleidingen afgerond op een soortgelijk vakgebied waarbij ik het nodige had geleerd over gesprekstechnieken, overtuigende communicatie, het spiegelen van gedrag en woorden om een sterkere connectie te maken met je gesprekspartner, en nog meer.

Ik had aardig in de smiezen wat er allemaal aan het gebeuren was: ik wist waarom bepaalde vragen werden gesteld, welk sociaal antwoord ik het best kon geven, op welke momenten het goed was om iets te benadrukken, wanneer extra uitleg nodig was of wanneer het gepast was om een korte stilte te laten vallen. Al met al een leuk spelletje. Deze ronde kwam ik dan ook zonder problemen door. En toen kreeg ik een geniale overtuiging. Dit is exact wat er vanaf toen in mijn geheugen gegrift stond:

Als ik bij een bedrijf binnen kan komen, met een BEWEZEN goede sollicitatiebrief, kan ik iemand anders ook hiermee aan een baan helpen.

Hoe ik deze overtuiging in de praktijk bracht

Ik ging met deze overtuiging aan de slag. Ik besloot twee van mijn vrienden die ook in dit bedrijf geïnteresseerd waren, te helpen met hun brief. Als zij inderdaad een contract aangeboden zouden krijgen zou er een bijzondere situatie ontstaan:

Een situatie waarin drie partijen tevreden zouden zijn

  1. Mijn vrienden, omdat zij een baan hadden. 
  2. Het bedrijf, omdat ze competente nieuwe werknemers hebben
  3. Ik zelf, vanwege een beloning van het bedrijf voor het aandragen van nieuw personeel

Win/win? Zelfs beter. Het was win/win/win.

Ik stuurde mijn vrienden een email waarin ik ze uitlegde hoe het in zijn gang ging en stelde voor om door mij hun brieven en CV’s te laten nakijken. Zij stemden beiden in.

De motivatiebrieven en CV’s waren al aardig op orde, maar naar mijn idee nog niet helemaal perfect om door de selectie heen te komen. Beiden gaf ik een grondige check en fikse update.

Ik wist tenslotte welke onderdelen erin zouden moeten staan, waar naar gekeken werd en welke stukken van de brief complimenten opleverden.

Ik zorgde er voor dat beiden CVs en sollicitatiebrieven van a tot z helemaal vloeiend geschreven waren en net als een gedicht heerlijk konden worden doorgelezen en je ondertussen helemaal in een trance meevoerden…

En wat gebeurde er? Het gewenste resultaat kwam er!

Deze sollicitatiebrieven en CVs vormden een ingang voor de sollicitatieprocedure voor beide vrienden. De sollicitatiebescheiden vielen erg in de smaak en zij werden beiden uitgenodigd voor het maken van de capaciteitstesten!

Eén vriend kreeg een contract aangeboden!

Mijn beide vrienden hadden ronde 1 succesvol volbracht. Iets waar ik tot op de dag vandaag trots op ben. Ronde 1 was geslaagd; het passeren van de sollicitatiebrief en CV selectie.

Ronde 2 stond voor beiden heren voor de deur: Capaciteitstesten. Beiden mochten komen, toevallig nog op dezelfde dag. Eentje viel hier helaas af. Achteraf iets te weinig geoefend. Da’s natuurlijk jammer. Einde oefening voor hem. Jammer. Helaas pindakaas.

De andere haalde de tests ruimschoots, voerde een goed sollicitatiegesprek, kwam door de check van de arbeidspsycholoog en kreeg uiteindelijk een contract aangeboden. Helemaal top, super gedaan! Wat een sollicitaties! Wat een ervaringen! 

Perspectief: Hoe hadden mijn vrienden het sollicitatieproces ervaren?

Het volgende is natuurlijk ook wel interessant om eens te bedenken. Ik stap even in de schoenen van beide vrienden. Wat was hun ervaring van het hele sollicitatieproces?

Om te beginnen, hadden zij iemand die hen kon aanbevelen voor het bedrijf.

Dat is in sollicitatieland een mooie pré. Goed kunnen netwerken en beschikken over een groot, relevant netwerk met mensen die je kunnen aandragen bij een werkgever is erg waardevol.

Onlangs gaf Intermediair enkele tips om een baan te vinden zonder te solliciteren en lieten onderzoeksresultaten van Intelligence groep zien dat netwerken nog steeds erg belangrijk is om een baan te scoren.

Echter, netwerken is niet alles. De ingang is zeker een stuk gemakkelijker, maar dan nog dient er een sollicitatieproces succesvol doorstaan te worden.

Ook zij dienen hun sollicitatiebescheiden op orde te hebben, de eventuele capaciteitstests of assessments te doorstaan en de werkgever te overtuigen tijdens het sollicitatiegesprek. Niet iedereen die iemand bij een bedrijf bent komt gemakkelijk de procedure door.

Conclusie

Ik heb laten zien wat het belang is van goede sollicitatiebescheiden en welke fases er zoal gepasseerd dienen te worden om een contract aangeboden te krijgen. Zowel het alleen hebben van goede sollicitatiebescheiden óf het alleen hebben van een ingang bij een bedrijf, zijn vaak niet voldoende om een baan daadwerkelijk te krijgen. Zeker in deze tijd zijn beiden vaak benodigd. Ik hoop dat ik je hiervan bewust van heb kunnen maken en je een stap dichter bij je sollicitatiegesprek (en daarmee baan) heb kunnen brengen.

Wil jij ook een sollicitatiebrief versturen waarmee je écht uitgenodigd wordt?

Ben je na het lezen van dit artikel er nog niet helemaal zeker van dat je alles op de juiste manier kunt overzetten naar jouw sollicitatiebrief? Wil je echt overal alle puntjes op de i zetten en met een gerust gevoel je sollicitatiebrief versturen, zodat je zonder zorgen kunt wachten op de uitnodiging voor het sollicitatiegesprek? Zie hier wat Stralend Solliciteren voor jou kan betekenen wat betreft het schrijven van een succesvolle sollicitatiebrief.

Shares
Share This
× Stuur ons een whatsapp
Secured By miniOrange