...

Voorbeeld Sollicitatiebrief: Gratis Analyse Van Een Succesvolle Brief

door | sep 6, 2015 | Sollicitatiebrief | 10 reacties

bij(alsIn dit artikel over de voorbeeld sollicitatiebrief zal ik stap-voor-stap mijn eigen motivatiebrief in zijn geheel bespreken en analyseren. De sollicitatiebrief veel woorden en zinnen met als doel de lezer te beïnvloeden. Na het lezen van dit artikel heb je ongetwijfeld een hele hoop nieuwe ideeën zodat het schrijven van jouw eigen brief je ongetwijfeld beter zal lukken. Succes met deze voorbeeld sollicitatiebrief!

Ik ga je ook géén uitgekauwde tips geven die je op tig andere websites ook kunt vinden. Integendeel. Ik ga je unieke tips aan de hand van mijn eigen sollicitatiebrief geven die écht werken en niet op internet staan. Bij deze beloofd! Aanvullend op dit artikel kun je dit artikel lezen dat je maar liefst 21 tips geeft om de meest gemaakte fouten in een sollicitatiebrief te voorkomen.

OK, genoeg getreuzel, daar gaan we! Allereerst mijn hele brief om je alvast bekend te maken met de inhoud voordat ik hem van voor tot achteren analyseer en uitleg.

Voorbeeld sollicitatiebrief: gratis!

Om de rest van dit artikel optimaal te volgen, is het belangrijk dat je nu mijn originele brief even meeneemt.

Klik hier om de brief direct te downloaden (als bonus bij het ebook).

Nu volgt de zeer precieze uitleg waarom deze sollicitatiebrief is zoals die is en al gelijk heel krachtig van start gaat. Je zult gaan merken dat kleine beetjes gaan bijdragen tot een mooi groot geheel.

 

Analyse van de motivatiebrief

Geachte meneer/mevrouw, Via [P1], een goede relatie van mij die sinds kort werkzaam is als SAP Consultant bij [B1], is mijn interesse in een carrière bij [B1] gegroeid.

Allereerst de aanhef. Ik heb in deze voorbeeld sollicitatiebrief gekozen voor ‘Geachte’. Dit is heel zakelijk en voor deze sollicitatie beter dan ‘Beste’ of iets anders. Een veelgemaakte fout is om de brief vervolgens niet met ‘Hoogachtend’ af te sluiten. Dit is in dit geval echter de enige juiste combinatie.

Dan nu mijn eerste echte zin: al meteen een erg krachtige en waardevolle opening. Ik laat in deze zin niet alleen zien dat ik een werknemer van het bedrijf ken. Dat is een prima binnenkomer. Dit overtreft met gemak een eerder telefoontje of helemaal geen connecties. Echter, wat er ook nog extra goed aan is, is hoe ik dit op een nette manier benoem; ‘een goede relatie’.

Dit laat zien dat ik het bedrijfsjargon spreek.

En dat is iets enorm belangrijks. In de eerste zin laten zien dat je anders bent dan de rest. En dit zet al meteen de toon voor de hele brief! Deze indruk in de eerste 4 woorden van de gehele sollicitatiebrief. Een goede opening dus. Verder in deze zin gebruik ik de woorden ‘interesse in een carrière’. Dit is net taalgebruik dat laat zien dat ik niet alleen kom voor een baan. Nee, ik kom voor een carrière. You feel the difference?

Een woordje dat onbewust ook heerlijk binnenkomt is ‘gegroeid’. Dat geeft al aan dat er al interesse aanwezig was :). Ik schrijf niet, er is interesse ‘ontstaan’. You see? Bingo. Dit zijn echt woorden die het verschil maken. Geloof mij, ik heb al behoorlijk wat brieven voorbij zien komen en dit is echt origineel en anders. Met deze eerste openingszin heb ik al meteen de aandacht van de lezer helemaal naar mijn brief toegetrokken, daar ben ik absoluut overtuigd van.

Om dit wat extra kracht bij te zetten schrijf ik het volgende:

Aangezien het functieprofiel volledig in de lijn van mijn ervaring en voorkeur ligt, en de doorgroeimogelijkheden in lijn zijn met datgene dat ik ambieer (een functie als team lead in een professionele werkomgeving in ±5 jaar), stel ik mij graag kandidaat.

‘Aangezien’ geeft aan dat er iets heel waardevols gaat komen. Het is een mooi woord om een zin mee te beginnen en het maakt dit de brief overigens lekker vloeiend, waarmee ik de lezer rustig begeleid door de brief. ‘Functieprofiel is een netter woord voor vacature of functieomschrijving. De meeste sollicitanten gebruiken het woord functieprofiel echter niet. Wees slim en gebruik dit nette woord ook gewoon in jouw brief.

’Volledig in de lijn’ schetst een goede match en richt zich op de toekomst, een denkbeeldige tijdlijn. ‘ervaring en voorkeur’ geeft aan dat ik al over de juiste ervaring beschik en ‘voorkeur’ geeft aan dat ik bewust selecteer op een voor mij geschikte vacature. Laat ook merken dat je selectief bent in het schrijven naar bedrijven, zoals ik dat in deze voorbeeld sollicitatiebrief ook heb gedaan.

Oké. we gaan door. Het woord ’ambieer’ klinkt natuurlijk erg goed en netjes. Tot zo ver hier en daar wat interessante woordjes, maar nu komt iets moois. Ik benoem de functie ‘team lead’. Een Engelse term waar ik hier bewust voor kies. ‘Coach’, ‘Leider’ of een ander synoniem vallen hier echter buiten de boot. En waarom dan, hoor ik je denken?

Het woord ‘team lead’ is namelijk hun eigen jargon. Als je je verplaatst in de lezer kun jij je waarschijnlijk wel voorstellen hoe fijn het is als iemand ‘jouw taal’ spreekt. En we zijn nog niet helemaal klaar met deze regel. Ik schrijf ‘Professionele werkomgeving’. Daarmee bestempel ik dit bedrijf in deze voorbeeld sollicitatiebrief als professioneel. Altijd leuk natuurlijk, tussen de regels door strooien met positieve associaties die ik heb van het bedrijf.

Oh, en nog iets leuks. Waarom schrijf ik hier ±5 jaar en niet vijf jaar? Omdat ik solliciteer voor een functie in de IT. IT is een vakgebied met veel cijfertjes, nummertjes, data, bestandjes, etc., en juist hierom kies ik voor dit. Een klein detail. Of het verschil maakt? Ik ga ervan uit dat een IT werkgever dit graag leest.

En we gaan door. ‘stel ik mij graag kandidaat’ een heel goede en nette regel die je ongetwijfeld onderscheid van andere sollicitanten. Het woord ‘kandidaat’ laat hier ook op een nette wijze zien dat jij niet de macht hebt om uitgenodigd te worden of niet. Je stelt je middels dit woordgebruik op een hele nette manier licht onderdanig op, iets dat in een dergelijke brief natuurlijk heel gepast is. Hier maak je vrienden mee.

Mijn interesse en enthousiasme voor een baan als SAP Consultant bij [B1] komen voort uit het feit dat ik mijn kwaliteiten flexibel kan inzetten en mij veelzijdig kan ontwikkelen.

Ik noem hier nogmaals het woord ‘interesse’ en het woord ‘enthousiasme’. Samen een sterke combinatie. Veel sollicitanten gebruiken het woord enthousiast. Geloof het of niet, dit maakt een verschil als je honderden brieven voor je neus krijgt om door te spitten. ‘Komen voort’ suggereert hier een logisch gevolg en geeft de indruk dat mijn interesse in dit bedrijf op een heel natuurlijke manier is ontstaan. Dit gevoel zal ook bij de lezer ontstaan.

‘Flexibel kwaliteiten inzetten’ is een goede combinatie. Flexibel is een woord waar werkgevers nog steeds het water in de mond van krijgen. Dit suggereert vrijheid en opties voor hen.

Denk aan een bereidheid om extra te werken, kwaliteiten wel of niet inzetten indien nodig (bijvoorbeeld dominant leiderschap). Kortom, dit woord flexibel maakt bij élke lezer van deze brief wel iets los.

Zij kunnen je sturen naar hoe zij willen en dat is een mooie reden om je uit te nodigen voor het sollicitatiegesprek.‘veelzijdig’ en ‘ontwikkelen’ zijn woorden die laten zien dat je wilt groeien.

Dat is een eis binnen de IT. Een baantje komen doen en je niet ontwikkelen is niet wat er van je gevraagd en verwacht wordt. De hele toon van deze regel laat ook zelfvertrouwen zien.

Woordgebruik als ‘misschien ooit wel eens zou kunnen groeien’ daar scoren we tegenwoordig echt geen baan meer mee.

De volgende zin is ook een erg mooie:

[B1] is op zoek naar ambitieuze bèta’s die zich willen ontwikkelen en daarnaast over een uit het oog springend resumé beschikken. Ik leg u graag uit waarom ik voldoe aan al deze criteria.

Met deze zin profileer ik mijzelf als een ‘ambitieuze beta’, alhoewel het lijkt alsof ik alleen datgene noem waarnaar het bedrijf op zoek is. Maar in de vacature staat helemaal niet dat zij op zoek zijn naar ‘ambitieuze beta’s. You got it?

Op een onbewust niveau geef ik mezelf dus dit waardevolle label mee. Ook geef ik nog even aan dat ik over een uit het oog springend resumé beschik. Dat maakt de lezer alvast enthousiast over het CV dat meegestuurd is.

‘Ik leg u graag uit’ laat bereidheid vanuit mij zien om de lezer mee te nemen. Dit taalgebruik is heel aansluitend en geeft de lezer een goed gevoel. Eventuele opdringerigheid neem je hiermee weg. Met ‘waarom ik voldoe aan al deze criteria’ schets ik mijzelf op een mooie manier als een zeer goede match.

Tot zo ver de inleiding en uitleg over deze sollicitatiebrief om je bekend te maken met mijn manier van werken.

Conclusie

Ik hoop dat je dit artikel waardevol vond. Wanneer je je aanmeldt voor ons ebook, ontvang je onze beste tips voor het schrijven van een succesvolle sollicitatiebrief en cv! Klik hier voor ons actuele aanbod.

Shares
Share This
× Stuur ons een whatsapp
Secured By miniOrange