...

Dit artikel gaat over een succes-mindset, geïnspireerd door het boek The Magic of Thinking Big – David J. Schwartz.

 

Ik heb deze manier van denken toegepast op het onderwerp solliciteren.

 

Geloof dat je succes gaat behalen, en je zult succes gaan behalen.

 

Mensen die geloven dat dit niet kan, halen over het algemeen twee dingen door elkaar.

 

 

 

“Ergens in geloven” versus “wishful thinking”

 

Ergens in geloven, is geloven dat iets tot een mogelijkheid gaat behoren met een behoorlijke waarschijnlijkheid. Als je dit hebt, is het resultaat dat je er helemaal voor zult gaan.

 

Wishful thinking daarentegen is iets anders. Je kunt jezelf geen baan verdienen door een baan te ‘positief-denken’.
Maar je kunt wel een baan krijgen door te geloven dat je er een gaat krijgen. En een krachtige overtuiging ligt hieraan ten grondslag.

 

Een dergelijke overtuiging werkt als volgt:

 

De overtuiging “Ik ben positief, ik kan het”-attitude, genereert kracht, de vaardigheid en energie die nodig is om dit voor elkaar te krijgen. Wanneer je de overtuiging “ik kan het” hebt, zal de “hoe het te doen” zich vanzelf ontwikkelen.

 

Er zijn veel werknemers die aan het werk zijn in bedrijven. En veel van hen “wensen” dat ze op een dag aan de top staan. Maar de meesten van hen hebben niet de overtuiging dat ze aan de top gaan staan. En dus bereiken ze deze top niet. Door te geloven dat ze de top niet gaan bereiken, zullen ze niet de traptreetjes gaan ontdekken die hen naar die hoogte leidt. Ze ontwikkelen zich dan ook dat gedrag van een “gemiddeld persoon”.
Maar een klein aantal werknemers heeft wel die wil om succes te behalen. Zij hebben die bekende “Ik ga het doel bereiken”-mentaliteit.

 

En zo’n enkele overtuiging zet vele volgende mechanismes in gang:

 

 • Ze gaan succesvolle mensen benaderen en hen bestuderen en modelleren
 • Ze gaan automatisch spannende situaties opzoeken
 • Ze maken besluiten die hen sturen en leiden naar dit succes.
 • Ze observeren het gedrag van hun rolmodellen.

 

Hier zijn tal van voorbeelden van, welke ik in dit artikel niet ga behandelen. Het gaat mij nu om de achterliggende principes.

 

 

 

De kracht van een sterke overtuiging

 

Een sterke overtuiging in je brein, is de aanzet voor je systeem om op zoek te gaan naar manieren om het te realiseren. En door te geloven dat je dit succes gaat behalen, gaat je lichaam dit ‘uitstralen’, waardoor mensen ook gaan geloven dat je dit succes gaat behalen, jou hierop gaan aanmoedigen en dit bevestigen, waardoor jouw overtuiging weer bevestiging krijgt en wordt aangesterkt. Op een dergelijke manier ontstaat er een positieve opwaartse spiraal die ervoor zorgt dat jouw overtuiging wordt gevoed.

 

Zo kan ik me een voorbeeld herinneren van een Amerikaanse coach, volgens mij Tony Robbins, maar dat weet ik niet meer zeker. Hij werkte op dat moment voor iemand anders en kreeg als opdracht om in een andere staat in de US een seminar te regelen. “Ja maar ik heb niet eens geld om daar te komen”, was het eerste antwoord. “Maakt niet uit”, kreeg hij te horen, “als je me echt wilt helpen en het seminar wilt regelen, ga je wel een weg vinden”.

 

En uiteindelijk lukte dat ook.

 

 • Diegenen die geloven dat zij bergen kunnen verzetten, kunnen dat ook en krijgen gelijk.
 • Diegenen die geloven dat zij geen bergen kunnen verzetten, krijgen ook gelijk.

 

Een overtuiging ontketent de kracht om iets te realiseren.

 

 • Zou een vliegtuig gebouwd kunnen worden zonder de overtuiging dat het mogelijk is dit te realiseren?
 • Zouden de diepzeeboten vroeger gebouwd kunnen worden zonder de overtuiging dat het zou kunnen?
 • Zou zelfs reizen in de ruimte mogelijk zijn, zonder de overtuiging van iemand dat het zou kunnen?

 

En als je met mensen praat die succesvolle bedrijven hadden, maar op een gegeven moment toch failliet gingen. Ze zeggen stuk voor stuk dingen als:

 

 • “Om heel eerlijk te zijn, dacht ik niet dat het zou slagen”
 • “Ik had al mijn bedenkingen voordat ik eraan begon”

 

De “Oké, laten we eens zien hoe het gaat lopen”-attitude zorgt ervoor dat het mislukt.

 

Een overtuiging meedragen dat iets niet lukt, ongeloof, is negatieve energie. Dit zorgt ervoor dat datgene wat je aantrekt, je overtuiging bevestigt. Je creëert als het ware de reden om je overtuiging te laten kloppen, zodat je kunt zeggen “ik zei het toch”. Zo creëer je je eigen realiteit.

 

Een overtuiging is als een kompas dat ons leven stuurt. Denk maar eens aan de mensen die zich bevinden in de middenmoot. Ze geloven dat ze niet zo veel waard zijn. Dat ze niet alle middelen en de juiste condities hadden. Dat ze de factor ‘geluk’ in hun nadeel hadden. Hun overtuigingen matchen exact met het leventje dat ze leiden. Anderen zien in ons datgene wat wij van onszelf denken. En een beperkte mindset lijkt tot een beperkter leven met een beperking qua mogelijkheden.

 

En kijk maar eens naar de persoon die het wel allemaal maakt en grote stappen vooruitzet. Diegene gelooft dat hij veel waard is, en veel verdient, en hierdoor ook veel krijgt. Hij gelooft dat hij grote dingen aan kan, kan om gaan met grote tegenslagen en zich overeind weet te houden of na het vallen des te sterker weer kan opstaan.
Alles wat zo’n dergelijk persoon gelooft, laat zich zien in zijn karakter. In zijn karakter, in zijn gedachtes en in zijn visie, in zijn hele perspectief op de wereld.

 

En dit zijn de personen waarvan mensen zeggen: “Hier hebben we te maken met een professional. Hij is een belangrijk persoon.”

 

En wees je er van bewust dat jij je overtuigingen laat zien, in de manier hoe je praat, loopt, en handelt. Mensen om je heen hebben het door. Mensen voelen dit. Dit is de zogeheten sub-communicatie die niet te verbergen is.

 

 

 

Magie van Succesvol Solliciteren

 

 • En welke overtuigingen draag jij allemaal wel niet mee op je schouders als het aankomt op solliciteren?
 • Geloof je erin dat een baan ook voor jou is weggelegd?
 • Heb je je al eens een voorstelling gemaakt van een droombaan?
 • Of ben je maar het internet af aan het struinen in de hoop ooit eens iets redelijks tegen te komen?

Was dit artikel nog niet duidelijk genoeg, en wil jij leren om succesvol te solliciteren? Bekijk dan de link.

 

 

 

“Life is too short to be little”
~ Benjamin Disraeli

 

Shares
Share This
× Stuur ons een whatsapp
Secured By miniOrange