...

Een creatief cv is iets waar bij de media het water van in de mond loopt. Terwijl de media graag verhalen over creatieve kenmerken wenst te presenteren, heeft een groep onderzoekers in Noorwegen aangetoond dat creatieve cv’s niet werken. In dit artikel laat ik je kennismaken met het onderzoek en aan het eind geef ik je goed advies hoe je het best kunt solliciteren wanneer je overweeg om een creatief cv in te zetten.

Opzet van de studie naar het effect van een creatief cv

De onderzoekers hadden een geslachtsgebalanceerde groep van 45 professionals (waarvan de helft bestond uit externe recruiters en de andere helft bestond uit personeelsleden) en 45 studenten, die allen 12 cv’s onder ogen kregen.

De sollicitanten kenmerkten zich als niet-creatieve typen voor een niet-creatieve baan. De onderzoekers creëerden drie verschillende cv-varianten voor elke sollicitant, waarbij de inhoud identiek was. De esthetische waarde verschilde sterk:

  • Standaard cv #1 was een formeel cv op een witte achtergrond (standaard).
  • Licht creatief cv #2 was identiek aan cv #1, maar het cv was dit keer op gekleurd papier (gekleurd papier).
  • Zeer creatief cv #3 bevatte grafische hoogstandjes te vinden en vormde totaal een ontwerp dat veel weg had van een infographic (creatief).

 

De onderzoeksresultaten

De bevindingen uit dit onderzoek waren als volgt:

  • Het standaard cv kreeg 26% afwijzingen, 33% twijfel en 41% aan uitnodigingen voor een sollicitatiegesprek.
  • Het gekleurde cv kreeg 32% afwijzingen, 36% twijfel en 32% aan uitnodigingen voor een sollicitatiegesprek.
  • Het creatief cv kreeg 42% afwijzingen, 31% twijfel en 27% aan uitnodigingen voor een sollicitatiegesprek.

Zoals je kunt zien, leidde slechts 27% van de creatieve cv’s het tot een sollicitatiegesprek, terwijl 41% van de traditionele cv’s op standaard wit papier beide andere designs in de schaduw zette.

En het resume op gekleurd papier ging ook niet goed. En het meest creatieve cv leidde ook nog eens tot de meeste directe afwijzingen.

Je kunt hier het hele verhaal van het Noorse onderzoek in het Europees Journal of Work & Organizational Psychology lezen.

Kunnen we de resultaten van deze studie naar de hele wereld extrapoleren? Waarschijnlijk niet, maar ik zou deze resultaten wel degelijk in acht nemen en voortaan -dan toch maar weer- een traditioneel cv gebruiken.

Conclusie: mijn advies over een creatief cv

Uiteraard is er een punt te maken dat er meer onderzoek zou moeten komen naar welke vormen van creativiteit wel in de smaak vallen en waar de grenzen liggen wat betreft een creatief cv. Uiteraard verschilt dit per werkgever en branche, maar daarnaast zijn er ook heel persoonlijke voorkeuren bij betrokken.

Ik raad mensen die echt creatief willen zijn aan om te solliciteren met een standaard uitziend cv, waarbij ze hun creativiteit ten volste kunnen tentoonstellen in een secundair bestand. Primair dus een sterk, ‘standaard’ (maar geen saai) cv, met aanvullende bijlagen allemaal op de tweede plaats. Met de aanvullende bijlagen kun je denken aan:

  • Portfolio’s,
  • Magazine imitaties
  • Video-cv’s
  • Cv’s op pakken melk, cv als festival-tickets, etc.

Keep it simple. Less is more. Oeroude slogans die toch weer op blijken te gaan. Ik heb als cv-schrijver veel cv’s onder ogen gezien en veel cv’s opnieuw vormgegeven, en uiteindelijk heb ik de beste resultaten weten te behalen met eenvoudige maar wel aantrekkelijke cv-layouts. Deze vind je op onze voorbeelden-pagina

Liever een professioneel cv laten maken door ons? Dat kan ook.

Shares
Share This
× Stuur ons een whatsapp
Secured By miniOrange