...

Gefeliciteerd! Je mag op gesprek! Na de blijdschap slaat ook een beetje paniek toe? Geen nood! Hier een checklist van dingen waaraan je moet denken voordat je op gesprek gaat.

1 – Goede voorbereiding

Heb je je goed voorbereid? Je hebt de website doorgelezen en berichten op sociale media gecheckt? Hoe zit het met berichten over de branche? Weet je wat er speelt? Wil je echt een super indruk maken tijdens een sollicitatiegesprek, dan is het kennen van een bedrijf en de branche een absolute must. Vergeet ook de vacature niet!

Als het goed is, heb je je al goed voorbereid toen je de sollicitatiebrief aan het schrijven was. Loop het voor de zekerheid allemaal nog een keer na, zodat je tijdens het gesprek kunt laten zien dat je weet waarover je het hebt.

 

2 – Ken je eigen cv

Minstens net zo belangrijk als weten wat er omgaat in een bedrijf is het kennen van je eigen cv. Als je al behoorlijk wat werkervaring hebt opgedaan, dan kan het best lastig zijn om tijdens het sollicitatiegesprek de juiste dingen te herinneren. Dat geldt helemaal als je je cv aan de sollicitatie hebt aangepast. Welke projecten en mijlpalen heb je benoemd? Welke van je kwaliteiten heb je benadrukt? Wat heb je weggelaten? Bestudeer je eigen cv neem desnoods een eigen kopietje mee.

 

3 – Weet bij wie je moet zijn

Bij een goede voorbereiding hoort ook dat je de namen kent van de personen met wie je een gesprek gaat voeren. Bekijk de profielen even op LinkedIn. Heb je iets gemeenschappelijks? Misschien een aantal dezelfde connecties? Zoek aanknopingspunten. Bij een eerste kennismaking is het altijd goed om te kunnen verwijzen naar iets gemeenschappelijks. Dat schept toch al soort van een band. Bovendien helpt het ook als het gesprek even stilvalt. Dan heb je altijd nog even een onderwerp waarover je het kunt hebben.

 

4 – Weet waar je moet zijn

Het is verstandig om vooraf de locatie even op te zoeken. Rij even langs als je kunt, want dan weet je of er bijvoorbeeld omleidingen zijn waarmee je rekening moet houden en of er voldoende parkeergelegenheid is en dergelijke. Verder kun je op deze manier ook meteen even kijken hoelang je nodig hebt om er te komen. Lukt het niet om vooraf even langs te gaan? Kijk dan even op Google Maps.

 

5 – Wat trek je aan?

De eerste indruk die je achterlaat is de belangrijkste en die heeft zo ongeveer alles te maken met hoe je eruitziet. Je wil natuurlijk niet overdressed of underdressed op een sollicitatiegesprek verschijnen. Kijk daarom of je erachter kunt komen hoe de werknemers in dat bedrijf gekleed gaan. Kun je dat niet achterhalen, kijk dan of je op internet iets kunt vinden over de dresscode in die branche. Vind je ook daarover niets? Zorg er dan in ieder geval voor dat je er netjes en verzorgd bij loopt.

Afgezien van dat je er netjes en verzorgd moet uitzien, is het minstens net zo belangrijk dat de kleding die je draagt ook prettig zit. Een sollicitatiegesprek blijft altijd spannend. Dan wil je niet continu gaan lopen trekken aan je jasje of broek. Dat leidt af. Niet alleen jou maar ook je gesprekspartners.

Tip voor vrouwen: doe als vrouw geen dingen met je haar die je normaal niet zou doen. De kans is groot dat je meer met je haar bezig bent dan met het gesprek.

Let daarnaast ook even op het volgende:

Tip: Ben voorzichtig met luchtjes. Ga niet vooraf voor een Italian shower! Ook niet als je rookt en met een parfum of aftershave de rooklucht wil maskeren. Een sterke parfum wekt irritatie op.

Ben je zo zenuwachtig dat je vooraf toch nog even dat sigaretje moet roken? Kijk dan dat je de wind in je rug hebt zodat niet alle rooklucht in je gezicht en kleding terechtkomt. Vraag aan de receptioniste of je even naar het toilet mag zodat je even je handen en gezicht kunt wassen. En kijk of je je jas alvast aan de kapstok kunt hangen. Rooklucht kun je niet helemaal verdoezelen, maar je kunt het wel beperken. Ga je toch voor een luchtje? Zorg er dan voor dat het een decente geur is en spuit niet te veel op.

 

6 – Wat neem je mee?

Neem altijd een kopie van je cv mee naar het gesprek. Het is niet vreemd om zelf ook een kopie voor je neus te hebben. Je kunt er niet vanuit gaan dat je gesprekspartner je cv kent. Mensen zijn lang niet altijd goed voorbereid op een gesprek. Als er vragen worden gesteld over je arbeidsverleden of opleidingen, dan kun je meteen even meekijken en zaken precies zo benoemen zoals je ze in je cv hebt gezet. Vaak werkt je cv ook als een geheugensteun voor jezelf.

Verder is het handig om een notitieblokje en een pen mee te nemen, zodat je aantekeningen kunt maken. Als je dingen opschrijft kom je serieus en geïnteresseerd over en het helpt vaak om te focussen en dingen te onthouden waar je later mogelijk nog op terug wilt komen.

Heb je vooraf vragen opgesteld? Schrijf deze dan op en neem ze mee. Anders is de kans groot dat je ze vergeet te stellen tijdens het gesprek.

Tip: Vergeet de routebeschrijving niet en neem ook de namen van je gesprekspartners mee. Het staat zo gek als je niet precies weet naar wie je moet vragen bij de receptie. Of nog erger: als je de naam verbastert.

 

7 – Kom op tijd

Natuurlijk wil je op tijd zijn bij een sollicitatiegesprek. Maar wat is dat precies? Probeer hooguit 10 à 15 minuten van tevoren aan te komen. Ben je er eerder? Ga dan nog even een rondje lopen. Je wil je gesprekspartner niet opjagen omdat je al in de lobby zit te wachten.

 

8 – Ben altijd vriendelijk

Ben vriendelijk tegen de receptie en andere mensen in het bedrijf. Moet je wachten? Ga er dan netjes bijzitten en niet languit achterover hangen in de stoelen. Het is meestal bekend dat er sollicitatiegesprekken gehouden worden. Iedereen is natuurlijk nieuwsgierig naar de kandidaten en wil weten wie het wordt. Ga er dus vanuit dat je nauwlettend in de gaten wordt gehouden.

Tip: Ben je heel erg gespannen? Haal dan drie keer diep adem en zucht diep uit. Het helpt echt!

 

9 – Maak kennis met een smile

Dan komt het moment van de kennismaking met je gesprekspartner. Zorg dat je een glimlach op je gezicht hebt en een stevige hand geeft, maar niet té, en kijk de persoon aan terwijl je hem of haar begroet. Let ook goed op je lichaamstaal.  De eerste indruk ontstaat in de eerste paar seconden. Zorg dus voor een actieve geïnteresseerde houding. Dat geldt ook voor het gesprek zelf. Ben je iemand die met de armen over elkaar het beste luistert? Probeer dat dan niet te doen tijdens een gesprek. Hou in plaats daarvan de pen vast die je hebt meegenomen.

 

10 – Koffie of thee?

Meestal zal je gesprekspartner je vragen of je iets te drinken wilt. Vraag wat zij je kunnen aanbieden, zodat ze geen gekke dingen uit de kast hoeven halen speciaal voor jou. Maak het niet te moeilijk. Heb je geen dorst? Laat dan toch iets te drinken komen. Als je door je zenuwen een droge mond krijgt waardoor je lastiger praat, kun je in ieder geval even een slokje nemen.

 

11 – Het gesprek

Blijf op je houding letten, probeer jezelf te zijn en maak oogcontact tijdens het gesprek. Let wel op dat je iemand niet gaat aanstaren, want dat werkt onprettig. Luister goed naar je gesprekspartner. Stelt deze een vraag waarop je niet meteen het antwoord weet? Herhaal dan de vraag nog even. Op die manier heb je nog heel even de tijd om erover na te denken. Herhalen van wat iemand je vertelt zorgt ervoor dat je aangeeft dat je goed aan het luisteren bent. Maar blijf niet alles herhalen, want je bent natuurlijk geen papegaai.

Ben je zenuwachtig? Pak dan je notitieblok en maak aantekeningen van belangrijke punten. Vaak helpt het opschrijven van sleutelwoorden om dingen te onthouden. Je kunt zo ook beter focussen op het gesprek. Maar ga niet alles meeschrijven, want als je het hele gesprek alleen maar bezig bent met schrijven, wekt dat irritatie op.

Probeer vragen altijd volledig te beantwoorden. Kun je voorbeelden benoemen, doe dat ook. Verhalen wekken beelden op bij je gesprekspartner en worden meestal veel beter onthouden.

Let op: Ga niet ratelen! Je wil geen eindeloze monologen afsteken. Mensen vinden een gesprek pas prettig als ook zij hun zegje hebben kunnen doen. Probeer kort en to the point te blijven.

 

Begeleiding nodig?

Wil je je sollicitatiegesprek vooraf alvast een keer droog oefenen? Of heb je hulp nodig bij de voorbereidingen? Aarzel dan niet om een kijkje te nemen en te zien wat Stralend Solliciteren voor jou kan betekenen. 

Shares
Share This
× Stuur ons een whatsapp
Secured By miniOrange