...

Een boek beoordeel je aan de kaft en aan de achterflap. Die enkele zinnen die daar weergegeven zijn, moeten dan ook de interesse opwekken. Bij een sollicitatiebrief is dit niet anders. Een goede en originele sollicitatiebrief zal steeds, in enkele zinnen, de interesse van de recruiter op moeten wekken. Maar hoe begin je een sollicitatiebrief? Er is niet iets zoals de ideale sollicitatiebrief openingszin. Het antwoord op deze vraag is dan ook afhankelijk van een aantal factoren. Openingszinnen worden in dit artikel niet behandeld, deze zijn in een eerder geschreven blog te vinden.

Verwijzen naar eerdere verwezenlijkingen

Een klassieke manier om van wal te steken, is verwijzen naar jouw eerdere verwezenlijkingen. Meteen tonen wat jouw waarde is, om vervolgens aan te geven hoe je dit alles ook in de praktijk om zal zetten. Deze opening van sollicitatiebrief kan je wel enkel en alleen gebruiken indien de functiebeschrijving ook ervaring vereist. Bovendien moet je ook over relevante verwezenlijkingen beschikken.

Voorbeeld begin sollicitatiebrief:

“Ik lees dat u op zoek bent naar een online marketeer die de touwtjes in handen durft te nemen. Als online marketeer bij het bedrijf X heb ik de volledige online marketingstrategie omgevormd. Met 50% minder budget genereerde ik al snel dubbel zo veel omzet.”

Verklaar jouw enthousiasme

Het aanhalen van verwezenlijkingen kan enkel indien ze relevant en waarheidsgetrouw zijn. Bovendien houdt het een risico in: indien iemand anders nog betere verwezenlijkingen voor kan leggen, loop je het risico de job mis te lopen. Soms is het dan ook beter om te starten met jouw motivatie voor de vacature. Ook hier is het belangrijk om die motivatie waarheidsgetrouw weer te geven. Eventueel kan je jouw enthousiasme-verklaring wel combineren met de voorgaande sollicitatiebrief openingszin.

Voorbeeld opening sollicitatiebrief:

“Als leerkracht heb ik jarenlang het maximale weten te halen uit mijn leerlingen en dit niet alleen in Nederland, maar ook in België en Duitsland. Jarenlang wist ik voldoening te halen uit het eenvoudig feit dat ik deel mocht uitmaken van hun gezond ontwikkelingsproces. Toch leef ik al langer met het gevoel dat het niet genoeg was, dat ik meer wou en kon doen. Toen ik deze vacature las, wist ik dat de tijd rijp was. Het enige wat mij nu nog rest, is u te overtuigen.”

Vermelden van een gezamenlijk netwerkcontact

Uiteraard zal de recruiter jouw online profielen onder de loep nemen. Maar als slimme sollicitant ben jij de recruiter voor. Ga na of jullie gezamenlijke netwerkcontacten hebben en vermeld ze. Het is vooral een goed idee wanneer de functie ook het uitbouwen van een netwerk verlangt. Hoe dan ook zal de vermelding van het gezamenlijk netwerkcontact jou doen opvallen. Blijf natuurlijk wel waarheidsgetrouw tijdens het schrijven van zo’n inleiding van sollicitatiebrief.

Voorbeeld begin sollicitatiebrief:

“Als IT-expert neem ik voortdurend deel aan bijscholingen. Tijdens een van deze bijscholingen raakte ik aan de praat met docent X. Hij bracht me op de hoogte van deze vacature en adviseerde me om mezelf kandidaat te stellen. Mijn unieke visie op applicatiemanagement speelde daar uiteraard een belangrijke rol in.”

Conclusie: hoe begin je een sollicitatiebrief?

Het schrijven van een originele sollicitatiebrief is steeds maatwerk. Soms zal de enthousiasme primeren, andere keren is het belangrijker om meteen te verwijzen naar jouw persoonlijke verwezenlijkingen. Weet je zelf niet hoe je die eerste pennenstreep zetten moet? Dan helpt Stralend Solliciteren jou graag verder. Bekijk hier ons actuele aanbod en we kunnen je absoluut helpen aan een motivatiebrief met een goede openingszin voor maximale impact.

Shares
Share This
× Stuur ons een whatsapp
Secured By miniOrange