...

dealsKiesVeel sollicitanten onderschatten het belang van een goede afsluitende zin in de sollicitatiebrief. Wellicht denk je dat jouw zinnen perfect zijn, maar de kans is echter groot dat jouw zinnen dat niet zijn.

Een belangrijk element van je sollicitatiebrief is dan ook de slotzin, de laatste zin van je brief. Graag leg ik in dit artikel het belang uit van een goede afsluiting van de sollicitatiebrief en kom ik met enkele geschikte voorbeelden die je zelf direct kunt gebruiken in je eigen sollicitatiebrief. Mijn favoriete voorbeeld vind je in mijn ebook.

 

Een goede afsluiting zorgt ervoor dat jij bij de lezer ‘blijft hangen’

Bij de sollicitatiebrief wordt er vaak alleen gezocht naar de juiste opening van de brief. De afsluiting van de sollicitatiebrief is echter net zo belangrijk. Waar je bij een openingszin sollicitatiebrief een beeld wilt schetsen over jou ‘dat blijft hangen’, zo wil je dit ook doen aan het eind van de brief. Je wilt een positieve indruk op je werkgever achterlaten. Door een sterke laatste zin neer te zetten krijgt de werkgever nog een keer een belangrijke en positieve indruk over jou. Zorg ervoor dat deze zin echt opvalt.

Ook al is jouw hele brief van een hele hoge kwaliteit, wanneer de laatste zin slecht is, kan dit tot gevolg hebben dat je niet wordt aangenomen. Uiteraard moet de perfecte slotzin ook wel overeenkomen met de schrijfstijl van de rest van jouw sollicitatiebrief. Besteed dan ook genoeg tijd aan deze afsluiting voor je sollicitatiebrief. Het doel van deze slotzin is dan ook om uitgenodigd te worden op sollicitatiegesprek.

Tijdens zo’n gesprek wordt er vaak gevraagd om je brief toe te lichten. Door een fantastische laatste slotzin op papier te zetten zal de ontvanger sneller geneigd zijn om jou uit te nodigen voor een gesprek. Deze laat namelijk een pakkende eerste en ook een belangrijke laatste indruk achter. De laatste zin die wordt gelezen van de sollicitatiebrief blijft uiteraard het meeste hangen en moet dan eigenlijk ook een goede conclusie zijn van jouw hele sollicitatiebrief.

 

Wat echt belangrijk is en je dient te onthouden

Het is erg belangrijk om zelfverzekerdheid uit te stralen in je afsluiting van de sollicitatiebrief. Houd dit dan ook goed in de gaten, op het moment dat je de laatste zin op papier gaat zetten. Wanneer de werkgever eenmaal de laatste zin heeft gelezen kan deze niet meer veranderd worden. Belangrijk is het om de werkgever een positief beeld over jezelf te geven.

Zorg ervoor dat de laatste zin erg pakkend is. Door dan ook een sterke slotzin te kiezen kun je pas echt indruk maken. Onder je slotzin kun je opschrijven dat je graag je brief wilt toelichten in een persoonlijk gesprek. Ook dit is belangrijk op een goede manier op te schrijven. Je wilt immers niet te pushy overkomen, maar het is wel van belang om daadkracht achter je woorden te zetten. Doordat de brief niet persoonlijk is, is het belangrijk om jezelf te laten stralen en sterk te laten overkomen.

Het is belangrijk om bepaalde zaken absoluut te vermijden in je sollicitatiebrief. Zo is het belangrijk om ook weer niet té zelfverzekerd over te komen. Hierdoor kunnen sommige potentiële werkgevers jou zien als een arrogant persoon. De kans om hierna uit te worden genodigd op sollicitatiegesprek is een heel stuk kleiner. Wel is het belangrijk dat de sollicitant voor zich zelf opkomt en ook niet te afwachtend overkomt.

Ook weet je vaak niet wie jouw brief gaat lezen. Probeer daarom ook niet een informele laatste zin neer te zetten. Houd het wat formeler. Gebruik ook geen voornamen van anderen. Bovendien is het belangrijk duidelijke en goede leestekens te gebruiken. Begin de zin met een hoofdletter en eindig de zin met een punt, uitroepteken of vraagteken. Daarna is het belangrijk om de brief nog een keer goed te controleren. Maak ook gebruik van de spellingcontrole.

 

De beste zinnen om je brief mee af te sluiten

De afsluiting van je sollicitatiebrief moet kort en vriendelijk zijn en niet te ingewikkeld of te creatief. Zorg ervoor dat de lezer de juiste indruk krijgt van jouw capaciteiten en jouw beste eigenschappen. Beëindig de brief met een duidelijke slotzin, waarin je duidelijk en krachtig aangeeft waarom de werkgever jou wel moet gaan uitnodigen voor een sollicitatiegesprek.

“Als u mij contacteert ben ik gaarne bereid om het een en ander nader toe te lichten in een oriënterend gesprek.”
Doordat je aangeeft dat je een oriënterend gesprek wilt hebben houd je alles open. Wellicht wil je nog meer weten over die baan.  Je toekomstige werkgever kan het kennismakingsgesprek toelichten zodat je nadere informatie kunt krijgen over werktijden, salaris en andere arbeidsvoorwaarden. Daarna kun jij ook de beslissing nemen ervoor te blijven gaan.
“Wilt u graag meer informatie ontvangen over mij en mijn beweegredenen om mij in te willen gaan zetten voor uw bedrijf? Neemt u dan contact met mij op, dan kom ik graag nader kennismaken.”
“Voor meer informatie over mijn ervaring en werkzaamheden verwijs ik u graag naar mijn cv. Vanzelfsprekend ben ik bereid het een en ander in een gesprek nader toe te lichten.”
“Ik kom graag bij u langs voor een gesprek waarin ik mijn motivatie en mijn enthousiasme voor deze baan nader kan toelichten.”
Alleen wanneer je echt enthousiast bent over een baan kan het verstandig zijn om deze zin te gebruiken. Ben je dat niet echt dan is het af te raden deze zin te gebruiken, omdat dit bij een eventueel sollicitatiegesprek snel opgemerkt zal worden. Als je weet dat je ook echt ervaring hebt dan kan je bijvoorbeeld ook motivatie en ervaring gebruiken als afsluitende groet.
“Ik zal met alle plezier mijn sollicitatiebrief mondeling toelichten.”
Dit is een erg vrolijke zin waarbij je oprecht aangeeft interesse te hebben in deze baan. En hiermee breng je ook over dat je hun reactie met plezier tegemoet ziet.
“Graag kom ik in een sollicitatiegesprek een toelichting geven op mijn sollicitatie.”
Veel bedrijven vinden het fijn als een werknemer veel interesse heeft in een baan en graag aan de slag wilt gaan. Door aan te geven dat je persoonlijk langs wilt komen geef je aan op korte termijn al aan de slag te willen gaan.
“Heeft u naar aanleiding van deze brief nog vragen, dan mag u mij gerust even bellen.”
“Ik zie uw reactie graag tegemoet.”
Door deze zin te gebruiken stel je je neutraal op en laat je het een beetje open. Een variatie hier op is met belangstelling tegemoet in plaats van graag. Dat is ook een goede optie. Wanneer je op meer vacatures hebt geageerd dan kun je het natuurlijk wat rustiger aanpakken. Als je later een reactie hebt ontvangen met bijvoorbeeld meer informatie, een toelichting, of een afwijzing weet je beter waar je aan toe bent.
“Met oog op mijn werkervaring denk ik dat ik de juiste persoon voor uw functie ben. Ik word dan ook graag uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek .”
Op deze manier leg je op een rustige manier uit waarom jij geschikt bent.
“Graag zou ik mijn motivatiebrief mondeling toelichten in een sollicitatiegesprek .'”
Deze laatste zin is kort en krachtig. Je geeft duidelijk aan wat jij wilt en ook gebruik je niet te veel woorden. Hierdoor weet de lezer van je brief meteen wat je wilt!
“Graag zou ik uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek , zodat ik mijn motivatiebrief face-to-face kan toelichten.”
Ook in deze zin laat je duidelijk blijken dat je die baan echt wilt hebben.
“Graag geef ik in een sollicitatiegesprek mondeling toelichting op mijn motivatiebrief.”

Een overzicht van de beste slotzinnen en voorbeelden afsluiting

Mijn 15 beste, en tevens favoriete slotzinnen vind je overzichtelijk in het ebook. Je vindt hier ook uitgeschreven voorbeelden van complete brieven en cv’s.

De sollicitatiebrieven die het meeste gezocht worden de afgelopen periode zijn:  hr medewerker, , huishoudelijke hulp, juridisch medewerker, pedagogisch medewerker, logistiek medewerker, financieel medewerker, commercieel medewerker, proces engineer, juridisch secretaresse

 

Conclusie

Er zijn veel verschillende slotzinnen die je kunt gebruiken voor jouw sollicitatiebrief. Naast jouw perfecte afsluitende zin is het ook belangrijk om altijd eerlijk te zijn en voldoende informatie over jezelf te geven. Vertel waar je bijvoorbeeld allemaal hebt gewerkt en vermeld ook altijd de gegevens van oude werkgevers. Deze worden namelijk vaak gecontroleerd, wat soms ook wordt nagekeken is jouw social media. Zorg er voor dat er niks staat wat onnodig kan worden gevraagd om op het gesprek toe te lichten, dit kan je kans op een baan verkleinen.

Ook is het belangrijk om een duidelijke motivatiebrief te hebben. Naast een goede slotzin wordt er ook gekeken naar deze motivatiebrief. Vaak kan het handig zijn om ook in de motivatiebrief een sterke en pakkende laatste zin te schrijven. Gebruik dezelfde zin als voor de sollicitatiebrief, of kies ervoor om een andere pakkende laatste zin te schrijven. Net als de beknopte slotzin van je brief is het raadzaam de rest van je sollicitatiebrief ook kort en krachtig te houden.

 

Stralend Solliciteren inschakelen

Kan jij zelf geen motivatiebrief schrijven? Of wil jij graag een sollicitatiebrief laten schrijven zodat jij op persoonlijk gesprek kan worden uitgenodigd? En lukt het je ondanks deze tips niet om zelf tot een goede brief te komen?

Kies ervoor om de expertise van Stralend Solliciteren in te schakelen om voor jou een goede sollicitatiebrief of motivatiebrief op te stellen.

Wil je liever zelf aan de slag? Dan hebben wij SollicitatieBooster voor jou. Dit starterspakket vormt een schat aan waardevolle informatie met tal van voorbeeldbrieven, openingszinnen, templates voor brief en cv en meer … dit alles voor een zéér betaalbare prijs! Bekijk inhoud van SollicitatieBOOSTER.

 

Shares
Share This
× Stuur ons een whatsapp
Secured By miniOrange