-De eerste indruk is belangrijk, ook bij een sollicitatiebrief. De manier waarop je je potentiële werkgever begroet, zal invloed hebben op jouw sollicitatie. Dit werkt ongeveer hetzelfde als met een sollicitatiegesprek. Je hebt verschillende manieren om de aanhef sollicitatiebrief te gebruiken: de formele, informele, persoonlijke of onpersoonlijke aanhef.
Veel mensen vinden het lastig om een passende aanhef te kiezen. Hoe spreek je iemand aan die je nauwelijks kent? Je weet misschien zijn geslacht of achternaam niet eens. In dit artikel worden tips gegeven over hoe je jouw sollicitatiebrief aanhef goed kunt formuleren.
Formeel + achternaam en/of geslacht bekend
Wanneer je niet heel erg bekend bent met het bedrijf, of wanneer het een groot bedrijf is, kun je het beste voor een formele aanhef motivatiebrief kiezen. Iemand die je niet goed kent of die ouder en groter dan jij is, spreek je eerder aan met ‘goedemiddag’ dan met ‘hoi’. Op deze manier kun je ook de groet van een sollicitatiebrief zien.
Je kunt het beste voor ‘geachte’ kiezen in deze formele situatie. Het ziet er dan zo uit:
– Geachte heer Jansen
– Geachte mevrouw Jansen
Formeel + achternaam en/of geslacht onbekend
Wanneer je helemaal niet weet aan wie je de brief schrijft, dan kun je het beste de opties open houden. Wanneer je het wel weet, dan kun je het beste ook een achternaam en geslacht benoemen. Dit is namelijk veel persoonlijker en spreekt ook meer aan.
Het ziet er dan als volgt uit:
– Geachte heer/mevrouw Jansen
– Geachte heer of mevrouw Jansen
– Geachte heer, mevrouw Jansen
– Geachte heer, geachte mevrouw (dit kan alleen als je de achternaam en het geslacht niet weet)
– Geachte heer (dit is alleen mogelijk wanneer je de achternaam niet weet)
– Geachte mevrouw (dit is alleen mogelijk wanneer je de achternaam niet weet)
Informeel
Wanneer je de werkgever kent, kun je een informele groet gebruiken. Als je hem of haar persoonlijk hebt gesproken, dan kun je zelfs zijn of haar voornaam gebruiken. Je kunt zelf het beste inschatten of je dit moet doen of niet.
Als informele groet kun je ‘beste’ gebruiken. Dit ziet er dan als volgende uit:
– Beste heer Jansen
– Beste mevrouw Jansen
– Beste Esther Jansen
– Beste Leo Jansen
Algemene tips
– Wanneer je de naam van de werkgever niet weet, dan kun je het beste even naar het bedrijf bellen om dit te vragen. Hierdoor maak je jouw aanhef motivatiebrief persoonlijker én je laat een goede indruk achter. Niet iedere sollicitant zal het lef hebben om naar het bedrijf te bellen. Wanneer de HR-medewerker vervolgens jouw brief binnen krijgt, dan zal er een belletje gaan rinkelen.
– Gebruik geen ‘mijnheer’ of ‘meneer’, want dit is meer spreektaal dan schrijftaal. Jouw aanhef sollicitatiebrief zal hier niet op vooruit gaan.
– Wanneer je het geslacht niet weet, hoef je niet per se eerst meneer en dan mevrouw te noemen. Je kunt dit gerust omdraaien in jouw sollicitatiebrief aanhef.
Conclusie
Het is best moeilijk, maar wel heel belangrijk om de aanhef sollicitatiebrief goed te doen. Als je wat meer hulp kunt gebruiken, ga dan naar tarieven-pagina met diensten. Op deze webpagina vind je alle mogelijkheden om geholpen te worden aan een passende sollicitatiebrief voor jouw situatie.