Solliciteer je je suf maar word je bijna nooit uitgenodigd? Misschien heb je maar twee uitnodigingen op de 100 sollicitaties gehad? Dan doe je iets niet goed. Zonde van alle tijd en moeite die je in je sollicitatieactiviteiten steekt. De kunst zit hem juist in het effectief solliciteren. Met minder sollicitaties juist meer bereiken. Hoe? Met een sollicitatiestrategie.
1. Effectief solliciteren
Wanneer je sollicitaties relatief weinig succes opleveren, dan wil je natuurlijk weten waaraan dat ligt. Ik maak je graag bekend met het Pareto principe.
Het Pareto principe
Even een uitstapje naar het Pareto principe. Het Pareto principe komt er op neer dat 80% van je succes voortkomt uit maar 20% van je activiteiten. Wil je effectief solliciteren, dan kun je je dus het beste richten op die 20% van je sollicitatieactiviteiten die daadwerkelijk iets opleveren. Om dat te kunnen bereiken, zul je moeten weten welke 20% dat zijn. Daarvoor kijk je naar je sollicitatieactiviteiten in het verleden.
Steeds weer datzelfde rondje sollicitaties
Mensen zijn gewoontedieren. De meeste sollicitanten maken een keer een cv dat ze blijven aanvullen en hebben een soort standaardbriefje dat ze bij elke sollicitatie een beetje aanpassen. Zeker als je al een tijdje bezig bent met solliciteren zal de neiging groot zijn om overal zo ongeveer hetzelfde naar toe te sturen. Dat bespaart tijd. Als je dan voor de vacatures steeds weer hetzelfde rondje bronnen bekijkt, bespaar je nog meer tijd. Toch? Nou nee, want de kans dat het zo niet lukt is aanzienlijk. Wie schiet met hagel in de hoop iets te raken, is niet echt handig bezig.
Neem al je sollicitaties nog eens goed onder de loep. Pak eerst die sollicitaties waar je een uitnodiging op hebt ontvangen. Zie je overeenkomsten? Heb je bijvoorbeeld via een bepaald bureau gesolliciteerd? Of misschien via je netwerk? Of waren dit open sollicitaties? Waren het vergelijkbare functies op eenzelfde niveau? Waren je motivatie en cv vergelijkbaar? Schrijf alle overeenkomsten die je ziet op.
En dan? Dan ga je met deze gegevens aan de slag! Probeer een tijd lang alleen op een vergelijkbare manier te solliciteren. Bijvoorbeeld 2 maanden via hetzelfde netwerk, op gelijksoortige functies, met eenzelfde tone of voice en cv, et cetera. De andere activiteiten zet je tijdelijk even op een wat lager pitje, zodat je er minder tijd aan kwijt bent. Bekijk na een tijdje wat het resultaat is. Heb je meer uitnodigingen ontvangen? Mooi!
2. Stel doelen en experimenteer
Lukt het nog steeds niet om meer uitnodigingen te krijgen? Varieer dan eens op onderdelen en kijk wat er gebeurt. Successen uit het verleden leveren natuurlijk geen garanties voor de toekomst. Daarom is het verstandig om een deel van je tijd te besteden aan enkele experimenten zodat je je eigen succesformule kunt ontwikkelen. Hoe? Allereerst door jezelf doelen te stellen.
Bijvoorbeeld door met jezelf af te spreken dat je elke dag 2 uur besteedt aan sollicitatieactiviteiten. Let op: Jezelf tot doel stellen om een x-aantal sollicitaties per dag of per week de deur uit te doen, zal weinig opleveren en relatief veel tijd kosten. Los daarvan verhoogt een dergelijk doel de werkdruk. Door tijdgebrek zul je dan sneller geneigd zijn om de briefjes in elkaar te flansen om je doelstelling te halen. Het zal duidelijk zijn dat je daarmee je doel voorbij schiet want het gaat om kwaliteit en niet om kwantiteit. Less is more. Richt je daarom liever op die goede vacatures die je echt niet mag missen in plaats van alle vacatures die ook maar enigszins passen.
Mogelijke doelen
De doelen die je stelt zijn persoonlijk en voor iedereen anders. Enkele voorbeelden van andere doelen die je jezelf kunt stellen zijn:
- Bestudeer jouw droombedrijven. Waar zou je nou echt willen werken? Maak een lijst! Wat doen die bedrijven precies en op welke manier zou jij daarin passen? Welke rol zou je willen spelen?
- Zoek naar de beste bronnen voor die vacatures die bij jou passen. Maak daarvan een lijst en loop deze lijst elke week een keer af.
- Bestudeer die vacatures die jou aanspreken. Kijk wat werkgevers willen en vertaal dat naar jezelf. Maak aan de hand daarvan jouw perfecte cv. Let wel dat het vergelijkbare vacatures zijn. Gaat het om verschillende soorten functies, dan zul je meer cv’s moeten maken.
- Experimenteer met motivaties (let goed op wat er in de vacaturetekst staat), cv’s, bronnen. Levert iets succes op, pak dan door op dat spoor! Was iets maar eenmalig succesvol? Stel je strategie dan bij.
3. Maak een to do lijst
De doelen die je stelt kun je het beste in een dagelijkse of wekelijkse to do list zetten. Het beste is om alles wat je op een dag of in een week wilt doen op een long list te zetten en daarin dan prioriteiten te gaan aangeven. Dat wil zeggen een onderscheid maken tussen die dingen die je écht die dag moet doen en de dingen die nog best even kunnen wachten. Concrete sollicitatieactiviteiten hebben de hoogste prioriteit. Probeer een realistische lijst te maken, zodat je niet al de moed in de schoenen zinkt als je de lijst alleen maar ziet.
4. Afwijzing ontvangen? Vraag altijd om een afwijsreden!
Het bijhouden van afwijsredenen is essentieel om je sollicitatiestrategie bij te kunnen stellen. Je wil er natuurlijk zo snel mogelijk achter komt wat werkt en wat niet. Vraag daarom altijd na waarom je bent afgewezen. Elke afwijsreden kan je helpen bij het bijstellen van je sollicitatiestrategie. Heb je het gevoel dat je een beetje afgepoeierd wordt met een smoes? Bel de werkgever dan nog even op om wat dieper door te vragen. Vraag ook of een werkgever tips voor je heeft voor een volgende sollicitatie.
5. Weet wat je wil en probeer daarop te focussen
Het lijkt misschien een dooddoener, maar weten wat je wil en daarop focussen, werkt echt. Laat je niet afleiden om je doel te bereiken. Is je doel te groot? Hak het dan in stukjes van allemaal kleinere doelen die wel haalbaar zijn. Maar focus op waar je naar toe wil. Volg je plan.
Wil je bijvoorbeeld heel graag in een bepaalde functie bij werkgever x werken, ga dan onderzoeken wat daarvoor nodig is. Maak daarvan een lijst. Vink af wat je al in huis hebt. Nu hou je een lijst over van alles wat er nog moet gebeuren. Wat kun je op de korte termijn bereiken? Zet dat op je dagelijkse to do lijst bovenaan. Elke dag iets. Wat kost even wat langer? Zet dat op je to do lijst voor de wat langere termijn. Kun je de langere termijn zaken in deeltaken verdelen? Mooi! Dan kunnen die deeltaken weer op je dagelijkse prio lijst bovenaan.
Weet je nog niet precies wat je wil? Focus dan erop om daar achter te komen. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een lijst van wat je allemaal niet wil. Zo’n lijst kan je weer helpen om goede vragen te stellen tijdens een sollicitatiegesprek. Het is dus nooit weggegooid.
Hulp bij jouw sollicitatiestrategie
Zit je al dagen naar een leeg stuk papier te staren en wil je graag hulp bij het opstellen van jouw persoonlijke sollicitatiestrategie? Laat ons jou dan helpen. Bekijk hier alle mogelijkheden en ontdek hoe Stralend Solliciteren voor jou klaar staat!