Heb je binnenkort een sollicitatiegesprek? Dan wil je natuurlijk zo goed mogelijk voor de dag komen. Je weet dat elk detail telt. Elk woord wordt op een goudschaaltje gelegd. Goed, er kunnen altijd dingen misgaan omdat je zenuwachtig bent. Een gezonde portie zenuwen hoort er nou eenmaal bij.
Te laat komen, naar de verkeerde naam vragen bij de receptie, een gek antwoord geven op een onverwachte vraag of vergeten om je mobiel uit te zetten, het kan allemaal gebeuren als je zenuwachtig bent. De meeste werkgevers hebben daar best begrip voor. Maar echte sollicitatieblunders? Dingen waarmee je je kansen op die baan in één klap verprutst? Die kun je vermijden!
1 – Altijd goed voorbereiden
Stel je zit midden in een sollicitatiegesprek. Je gesprekspartner vraagt je wat jij zou kunnen bijdragen aan het team en jij zit met je mond vol tanden…. Je weet het gewoon niet. Dat kan dus echt niet! Zo’n vraag had je kunnen verwachten als je je goed had voorbereid. Sterker nog, deze vraag had je jezelf moeten stellen tijdens het schrijven van de sollicitatiebrief. Nou kan het natuurlijk zijn dat je uit zenuwen dichtklapt en daardoor even geen antwoord weet. Als dat zo is, kom er dan in de loop van het gesprek op terug! Met een goede voorbereiding gebeurt dit niet. Bereid je daarom altijd goed voor op een gesprek.
Lees je aantekeningen over het bedrijf nog eens goed door.
- Waar was het bedrijf ook alweer mee bezig?
- Waar willen ze naar toe (missie, visie, doelstellingen)?
- Wat doet de afdeling? En hoe staan ze ervoor?
Lees je eigen brief nog een keer goed door.
- Wat had jij ook alweer geschreven?
- Hoe sloot dat ook alweer aan op de vacature?
Lees je eigen cv nog een keer goed door. Zeker als je je cv aangepast hebt aan de functie-eisen van een vacature.
- Wat heb je benadrukt? Wat heb je weggelaten?
- Welke concrete voorbeelden kun je in een gesprek geven van bereikte resultaten?
- Welke vergelijkbare projecten heb je gedaan?
Een werkgever gaat voor de beste match. In een gesprek wil je gesprekspartner weten of jij dat bent. Ben je slecht voorbereid, dan kan dat overkomen of je niet echt geïnteresseerd bent. En dat moet je natuurlijk altijd vermijden.
2 – Blijf altijd positief
Ben je in de situatie dat je moet solliciteren? Dat je er eigenlijk helemaal geen zin hebt in een nieuwe baan? Bijvoorbeeld omdat je huidige baan op de schop staat? Of omdat je al enige tijd werkloos bent en je nodige afwijzingen voor je kiezen hebt gekregen? Misschien ben je ook boos op je ex-werkgever? Wat je ook doet, laat dat nooit merken. Nooit! Al moet het uit je tenen komen: blijf positief!
Een werkgever wil enthousiasme en een positieve instelling. Negatieve uitspraken over je vorige werk, of nog erger, je ex-werkgevers zijn een absolute no-go. Je gesprekspartner zal altijd aan jou als serieuze kandidaat gaan twijfelen. Niemand wil problemen in huis halen. Of iemand met een negatieve instelling. Wat er ook gebeurt, geef er een positieve draai aan of ontwijk de vraag. Hoe? Bijvoorbeeld door gewoon te zeggen dat je toe bent aan een nieuwe uitdaging! Op die manier richt je de blik van iedereen aan tafel weer op de toekomst.
3 – Blijf dicht bij jezelf
Overdrijven en zelfs leugens verkopen, lijkt helemaal van deze tijd. Doe er niet aan mee! Vroeger of later val je geheid door de mand en staat er een teleurstelling op je te wachten. Natuurlijk mag je jezelf verkopen. Maar dat doe je niet door te overdrijven of te liegen. Jezelf verkopen doe je door positief en enthousiast te zijn, vriendelijk en correct, én zakelijk. Laat blijken dat je verstand van zaken hebt. Luister goed naar je gesprekspartner en ga in op vragen. Benadruk gemeenschappelijke doelstellingen en interesses. Blijf zo dicht mogelijk bij jezelf.
Wat moet je absoluut niet doen als je jezelf wil verkopen?
- Leg niet de nadruk op je zwakke kanten. Niemand is perfect. Maar door een gebrek -bijvoorbeeld aan ervaring – te benoemen, hangt dat gebrek ineens middenin de lucht. Het wordt een ding. Benadruk liever wat je wél kunt. Dit is een sollicitatieblunder die vaak wordt gemaakt omdat mensen te zenuwachtig zijn.
- Bijna iedereen is zenuwachtig tijdens een sollicitatiegesprek. Je hoeft het niet nog eens extra te benoemen. Doe je dat wel, dan maak je een onzekere indruk. Werkgevers zien veel liever iemand met zelfvertrouwen. Wanneer je meer zelfvertrouwen wilt voor het sollicitatiegesprek, kun je deze pagina eens bekijken met ons huidig aanbod.
- Laat twijfels voor wat ze zijn. Die beren op de weg kun je later nog altijd afschieten als dat nodig is.
- Geef nooit de indruk dat je een eisenlijstje hebt. Het is natuurlijk ok om te polsen of een bedrijf thuiswerken toestaat. Of of het mogelijk is om 4 in plaats van 5 dagen te werken. Maar doe dat met beleid. Het laatste dat je wil is een nieuwe werkgever het gevoel geven dat je eigenlijk geen tijd hebt om te werken. Je kunt dit soort vragen voorkomen door je goed voor te bereiden. Vraag het vooraf aan de recruiter of probeer er via (ex)werknemers achter te komen.
- Nooit flirten! De kans is groot dat je gesprekspartner zich ongemakkelijk gaat voelen of zich niet serieus genomen voelt. Dat is een garantie dat je de baan kunt vergeten. Ga altijd voor de klik. Maar blijf professioneel. Flirten is echt een brug te ver!
4 – De “valkuil”-vraag
In bijna alle sollicitatiegesprekken wordt je gevraagd naar je grootste valkuil. En dat is een hele gemene want je kunt er bijna geen goed antwoord op geven. Zeg je bijvoorbeeld dat je de neiging hebt om te lang door te werken, dan loop je kans dat je minder werk op je bordje krijgt en je straks loopt te vervelen. Of je gesprekspartners gaan denken dat je een burn-out kandidaat bent. Zeg je dat je te open bent, dan kan de indruk ontstaan dat je niet politiek gevoelig genoeg bent. Zelfs een antwoord als “mijn perfectionisme” werkt niet meer. Dat zegt namelijk bijna iedereen. Wat je ook zegt, het zal in ieder geval weer een aantal lastige vragen oproepen waar je ook een goed antwoord op moet kunnen geven. En dat antwoord moet passen bij het bedrijf. Ook hier geldt weer: een goede voorbereiding is het halve werk.
5 – Neem de tijd
Een sollicitatiegesprek is vrij vluchtig. In de relatief korte tijd die je hebt, wil je het beste van jezelf laten zien. Én je wil dat dat blijft hangen. Ook na het gesprek. Het ergste wat je dan kunt doen is gaan ratelen om zoveel mogelijk over jezelf kwijt te kunnen. Als je alles achter elkaar door opsomt, is de kans groot dat je gesprekspartners onbelangrijke details onthouden en een verkeerde indruk krijgen. Belangrijke zaken raken ondergesneeuwd. Dat is het laatste dat je wil!
Het lijkt misschien gek, maar een sollicitatiegesprek gaat niet over jou. Het gaat over een match tussen jou en je toekomstige werkgever. Als je afgaat als een wekker en je gesprekspartners niet de kans geeft om hun steentje bij te dragen, laat je geen positieve indruk achter. Ieder mens wil gehoord, begrepen en serieus genomen worden. Dat geldt ook voor werkgevers.
Neem daarom altijd de tijd! Luister goed, denk na en beantwoord vragen kort en bondig. Concentreer je op hoofdpunten. Als je gesprekspartner dat wenst, kun je altijd nog wat meer in detail gaan.
Blunders in de toekomst voorkomen?
Het grootste deel van de blunders wordt gemaakt vanuit een onrustige, zenuwachtige en gespannen fysieke toestand die zorgt voor mentale belemmeringen die er uiteindelijk voor zorgen dat je niet het gedrag vertoont dat je graag zou willen vertonen.
Om je op dit gebied extra bij te staan kun je eens kijken naar onze mogelijkheden om jou te ondersteunen in je sollicitatiedocumenten alsook sollicitatiegesprekken.