...

Je solliciteert je suf. Allemaal functies die perfect passen bij jouw kennis en ervaring. Toch regent het afwijzingen. Je ziet het misschien bijna niet meer zitten met solliciteren. Geef de moed dan niet op.

Er zijn vreselijk veel redenen waarop je afgewezen kunt worden. Vaak zit de duvel in de details. Kleine dingetjes waar je eigenlijk nooit bij stil hebt gestaan. Sommige van die redenen liggen niet aan jou. Je kunt er niets aan veranderen, ook al zou je dat willen. Maar meestal kun je wel verandering aanbrengen en je kansen op een uitnodiging vergroten.

 

1. Afwijsredenen waar je niets aan kunt doen

Als je de ene na de andere afwijzing krijgt, ga je natuurlijk nadenken over de mogelijke redenen. Ook als een werkgever een reden aangeeft, ga je aan de oprechtheid daarvan twijfelen wanneer de functie in jouw mening perfect past. De meeste sollicitanten gaan meteen verklaringen zoeken in zaken waaraan ze iets kunnen veranderen. Je denkt misschien al snel dat je motivatie niet op orde was, of dat je te oud bent of de “verkeerde” nationaliteit hebt. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Niet alles ligt aan jou. Er zijn best wel wat afwijsredenen waar je helemaal niets aan kunt doen.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Er is al snel een goede kandidaat in beeld, bijvoorbeeld iemand die de werkgever al persoonlijk kent.
  • Het bedrijf of de organisatie is verplicht om een openbare vacature uit te schrijven, ondanks het feit dat ze eigenlijk al een tijdelijke kracht hebben die ze die functie willen geven. Dit is bij veel overheidsorganisaties het geval.
  • De vacature is uitgezet als marketingtool om bijvoorbeeld meer naamsbekendheid te genereren op een bepaalde markt.

In dit soort situaties zal niemand jouw brief en cv echt goed bekijken. Zonde van je werk natuurlijk, maar helaas weet je dit vooraf niet en kom je er achteraf bijna nooit achter. In ieder geval ben jij niet als persoon afgewezen. Wat je ook had ingediend, de uitkomst was altijd hetzelfde geweest.

 

Discriminatie

Iemand afwijzen omdat hij of zij te oud is of van allochtone afkomst is in Nederland verboden. Natuurlijk zijn er wel bedrijven die om deze redenen afwijzen, maar dit dan verbloemen onder een andere reden, zoals “je werkervaring sluit minder goed aan dan die van andere kandidaten”. Als je zo’n nietszeggende reden voorgeschoteld krijgt, ben je als sollicitant al snel geneigd om daar een eigen draai aan te geven. Toch zullen de meeste bedrijven een écht interessante kandidaat gewoon uitnodigen ongeacht leeftijd of afkomst. Twijfel je hieraan? Haal dan je leeftijd en/of je afkomst van je cv af en test of je dan meer uitnodigingen krijgt. Nergens staat dat je verplicht bent om je leeftijd of nationaliteit op je cv te zetten. Natuurlijk komt een werkgever er op een gegeven moment wel achter, maar dan ben je misschien wel al op gesprek en kun je uitleggen waarom het niet op je cv staat. Je hebt dan een kans om jezelf te verkopen.

In de meeste gevallen  ligt het echter niet aan een leeftijd of afkomst.

 

2. Je motivatiebrief sluit niet aan

Als je veel sollicitatiebrieven verstuurt naar vergelijkbare functies, dan heb je misschien een standaardbrief gemaakt om tijd te besparen. Dit helpt natuurlijk om tijd te besparen, want solliciteren is veel werk als je het goed wilt doen. Maar het is mogelijk dat je daarmee in je eigen vlees snijdt. Een motivatiebrief moet goed aansluiten bij de functie. Bovenal moet je brief aanspreken. En daarvoor moet je toch echt de vacaturetekst en de bedrijfswebsite bestuderen. Maak je gebruik van standaardbriefjes? Leg deze dan nog eens goed naast de vacaturetekst en check of je brief goed aansluit.

Waar moet je op letten? Zorg dat je de volgende informatie in je brief zet:

  • Waar heb je de vacature vandaan?
  • Waarom zou je juist bij dit bedrijf willen werken?
  • Waarom zou je deze functie willen uitoefenen? Waar word je enthousiast van? En waarom?
  • Welke prestaties heb je in soortgelijke functies geleverd? (Kies er een of twee uit)
  • Welke kwaliteiten bezit je nog meer waardoor deze functie op jouw lijf geschreven staat?
  • Welke toegevoegde waarde lever je?

Dat is natuurlijk vrij veel informatie, maar het loont de moeite om in ieder geval te proberen deze punten aan te houden. Je kunt de volgorde natuurlijk veranderen en informatie samenvoegen.

Let op: probeer je brief altijd te beperken tot één A4. Werkgevers willen geen boekwerk lezen, want daar hebben ze geen tijd voor. Lukt het nét niet? Maak dan het lettertype iets kleiner, maar zorg wel dat de brief leesbaar blijft.

 

3. Je gebruikt teveel vakjargon

In sommige bedrijfstakken is het gangbaar om vrij veel vakjargon te gebruiken. Het is niet altijd handig om dat ook in je sollicitatiebrief en cv aan te houden. Zeker niet als je naar een functie in een andere branche solliciteert. Werkgevers zijn lang niet altijd thuis in vaktermen. Ben je bijvoorbeeld IT’er dan vindt de selectie vaak niet plaats door de IT’ers binnen een bedrijf, maar door een afdeling HRM of door de directie zelf. Wanneer je dan vaktermen in je brief en/of cv hebt staan, kunnen ze daar weinig tot niets uit afleiden.

Aan de andere kant laat je door gebruik van jargon soms ook je expertise blijken. Gebruik je de vaktermen niet, dan kan een werkgever gaan twijfelen aan je kennis en ervaring.

Probeer daarom vakjargon altijd uit te leggen. Dat kun je op twee manieren doen:

  • Je geeft een korte omschrijving of vertaling en zet de vakterm er tussen haakjes achter.
  • Je geeft een voorbeeld van een prestatie en zet daar de vakterm bij.

Op deze manier krijgt de werkgever toch een beeld en loop je ook niet de kans dat een vakbroeder je cv terzijde legt omdat je geen vakterminologie gebruikt.

Let op: dit geldt ook voor andere zaken zoals opleidingen. Afkortingen – ook als deze gangbaar zijn – zijn niet voor iedereen gesneden koek. Zelfs als de opleiding wel bekend is, hoeft dat niet te zeggen dat ze dan ook weten dat jij precies die studierichting hebt gedaan die perfect aansluit. Loop je sollicitatiebrief en/of cv dan ook altijd goed na op begrijpelijkheid.

Tip: Stuur je motivatiebrief en/of cv eens naar een bekende die niet uit dezelfde branche komt en kijk of deze bekende de belangrijke punten eruit weet te vissen. Op deze manier kun je checken hoe je overkomt op papier.

 

4. Je komt niet uit de verf in je cv

Een van de meest voorkomende problemen waardoor je wordt afgewezen is dat je niet uit de verf komt in je cv. Papier is geduldig, maar ook beperkt. De meeste mensen maken één keer een cv en blijven dat dan aanvullen met informatie naarmate de jaren verstrijken en de werkervaring groeit. Een cv is altijd een beknopte samenvatting van je carrière, maar het is niet simpelweg een opsomming van wat je allemaal gedaan hebt. Een cv moet ook aansluiten bij de functie waarop je solliciteert. Legt een functie bijvoorbeeld de nadruk op externe aspecten, zoals bijvoorbeeld kunnen netwerken en lobbyen, maar staat jouw cv bol van activiteiten die veel meer intern gericht waren? Dan maak je geen schijn van kans voor deze functie als je je cv niet aanpast.

Stel je bent communicatieadviseur. Dan krijg je met een uiteenlopend takenpakket te maken dat je lang niet helemaal in een cv kwijt kunt. Je kunt natuurlijk gewoon in je cv zetten dat je communicatieadviseur bent en verantwoordelijk was voor de interne communicatie. Maar lang niet iedere werkgever heeft hier meteen beeld bij. Wanneer je bijvoorbeeld op een functie solliciteert waarin het aansturen van  of samenwerken met multidisciplinaire teams een belangrijke taak is, dan kun je wel denken dat het logisch is dat je in je werkervaring ook hierin ervaring hebt opgedaan. Je hebt in zo’n functie immers bijna altijd te maken met vakinhoudelijk specialisten, juristen, tekstschrijvers, ontwerpers, etc. Maar een werkgever hoeft helemaal niet tot diezelfde conclusie te komen. Wordt het gevraagd in de functie? Zet het er dan expliciet bij!

Datzelfde geldt voor kwaliteiten die je in huis hebt. Vraagt een werkgever om iemand die flexibel kan inspelen op de laatste ontwikkelingen op de markt? Geef dan bij die functies waarin dat speelde een voorbeeld dat je aanpassingsvermogen en wendbaarheid weergeeft.

Laat bij elke functie weer opnieuw zien wat je waard bent!

 

Nog steeds geen uitnodiging?

Doe je dit allemaal al? En lukt het nog steeds niet om een uitnodiging voor een gesprek in de wacht te slepen? Laat ons dan naar je brief en cv kijken! Als professional loop ik kritisch door je brief en cv en pas deze zo aan dat ze precies in het straatje van de werkgever passen. Zo help ik jou om die gewenste uitnodiging in de wacht te slepen.

Shares
Share This
× Stuur ons een whatsapp
Secured By miniOrange