...

25+ Waardevolle cv tips – Het Enige Artikel Dat Je Nodig Hebt

door | sep 7, 2015 | Curriculum vitae | 5 reacties

t

Ben je het lezen van al die standaard cv tips ook zo moe? Goed zo, dan geef ik je hier een flink aantal fatsoenlijke tips waar je echt iets mee kan. Ik ga dan ook niet je tijd wegnemen met een uitgemolken lijstje met 5 of 10 tips die je ook wel op een andere website kunt vinden. Het merendeel van de waardevolle tips die ik hier weg geef ben ik niet eerder op internet tegengekomen! Mijn ervaring is dat deze echt een verschil kunnen maken.

 

In dit artikel behandel ik al het volgende (en meer!):

 

  • Welke denkfout mensen vaak maken met het opstellen van het cv (Doel van het cv)
  • Hoe je er voor zorgt dat de cv-lezer de belangrijkste informatie ook opneemt (cv lezen vs cv ‘screenen’)
  • Hoe je een spontane, uitnodigende eerste indruk maakt en die past bij jouw persoonlijkheid (Titel, Profielfoto)
  • Hoe jij de aangewezen persoon bent met de juiste interesses en functierelevantie kwaliteiten (Profieltekst)
  • Hoe jij de gewenste vaardigheden bezit die voor de functie vereist zijn (Opleidingen, werkervaring)
  • Hoe jouw nevenactiviteiten goed aansluiten en passen bij jouw werkhistorie en de functie waarvoor je solliciteert (Nevenactiviteiten)
  • Hoe je een interessante persoonlijkheid hebt en de juiste vaardigheden bezit (Additionele informatie)
  • Hoe jouw cv op een nette, zakelijke manier wordt ontvangen en gelezen (Randvoorwaarden)
  • Extra tips over inhoud, gebruik trefwoorden, vormgeving en layout, en meer…

 

CV cartoon

 

Verder wil ik zeggen dat de scope voor dit artikel enkel het cv is. Wil je goede tips over de sollicitatiebrief, dan wil ik je doorverwijzen naar deze artikelen:

 

 

 

Hupsakee. Let’s go.

 

 

Het doel van het cv

 

Allereerst het doel van het cv. Het doel van het cv is, in combinatie met je motivatiebrief: op gesprek komen. That’s it. Het is ondersteunend aan je sollicitatiebrief (of je sollicitatiebrief is ondersteunend voor je cv, het ligt er maar net aan hoe je het bekijkt). Het cv hoeft dan ook niet álles uit je verleden te bevatten. Alles wat jij in je cv opneemt dient functie-relevant te zijn (afhankelijk van waarvoor je solliciteert) en het is daarom ook erg aan te raden om bij iedere functie waarvoor je solliciteert je cv aan te passen.

 

Zelf werk ik vanuit een basis-cv dat ik steeds edit naar een functie-specifiek cv. Natuurlijk kun je bij dezelfde of erg vergelijkbare functies hetzelfde cv gebruiken of slechts minimale aanpassingen verrichten.

 

 

Lezen versus ‘screenen’

 

Nog voordat ik je een aantal tips ga geven over het cv zelf, is het handig om het volgende te weten. Je dient je te realiseren dat recruiters, werkgevers of mensen die je cv gaan beoordelen, jouw cv helemaal niet gaan “lezen”. Waarom niet? Als jij solliciteert voor een functie kun je er vanuit gaan dat er nog 100 soms wel 500 andere mensen solliciteren. Recruiters of werkgevers hebben simpelweg geen tijd om ieder cv van voor tot achter te lezen.

 

Door dit vooraf te realiseren tijdens het schrijven van je cv, kun je jouw cv dan ook opstellen vanuit een compleet andere invalshoek. Je maakt nu voortaan dan ook een cv dat optimaal gericht is voor iemand die jouw cv ‘screent’. Je zult dan er dan ook voor moeten zorgen dat je de aandacht pakt en verschuift naar gedeeltes die jij belangrijk vind en gelezen moeten worden! Hierover later meer.

 

 

Cv tips over de opbouw

 

 

Onderdeel 1: Titel cv

 

Het is erg verstandig om je cv een titel te geven. Ik zie bij veel mensen dat dit geheel ontbreekt. Met een titel valt je cv extra op. Daarnaast kun je met wat kleine aanpassingen hieraan wat betreft kleur, lettertype, lettergrootte, al dan niet een subtitel, toch jouw cv laten opvallen op een bij jouw persoonlijkheid passende manier. Zie het voorbeeld hieronder, dit is uitstekend.

 

Voornaam Achternaam (evt aangevuld met beroepstitels, bv Dr, mr., M.Sc., etc)
Curriculum Vitae (dit als subtitel, in een iets kleiner lettertype)

 

 

Onderdeel 2: Personalia

 

Op mijn eigen cv zijn de volgende items aan personalia te vinden:

 

  1. Naam
  2. Adresgegevens
  3. Geboorte
  4. Rijbewijs (opnemen wanneer je er een hebt en de vacature hierom vraagt)
  5. Mobiel-nummer
  6. Email
  7. LinkedIn link

 

Dit is een lijstje van maar 7 items. Ik raad je erg aan om dit lijstje zo kort mogelijk te houden omdat je dit kostbare ruimte kost (hierover later meer). Tips die ik je wil geven van wat ik heb gedaan om dit kort en bondig te maken:

 

  • Voornaam, Voorletters, Achternaam samenvoegen tot ‘Naam’.
  • Adres en Woonplaats samenvoegen in ‘Adresgegevens’.
  • Geboortedatum en Geboorteplaats samenvoegen in ‘Geboorte’.

 

De volgende items zou ik nadrukkelijk niet vermelden, en ik leg je ook uit waarom:

 

  • Titel: Deze beroepstitel neem ik al op in de titel van mijn cv, waar het opvalt. Hier kost het mij een extra regel.
  • Nationaliteit: Ik raad je alleen om deze alleen op te nemen wanneer deze niet Nederlands is. Ik zie hier 9 van de 10x ‘Nederlands’ staan, en dit is in Nederland de standaard. Is je nationaliteit niet Nederlands, dan heb je een mooie reden om dit wel op te nemen in je cv. Door dit in een dergelijke situatie wel te doen, voeg je echt iets waardevols toe aan je Personalia.
  • Burgerlijke staat: vind ik niet van belang bij het solliciteren naar een functie. Als jij dat wel vindt, dan noem je dit, helemaal prima :). Ik vind het eerder van belang bij een datingsite.
  • Sofinummer: is op dit moment van het arbeidsproces nog helemaal niet van belang. Juist weglaten om de kans op misbruik te elimineren.
  • Geslacht: dit mag hopelijk duidelijk zijn na het zien van je op-en-top profielfoto (hierover later meer).
  • Per wanneer beschikbaar: Wanneer je niet per direct beschikbaar bent kun je overwegen om dit hier op te nemen. Ik zelf zou hier niet voor kiezen.

 

Personalia en verwijzingen naar Social Media:

 

Ik heb een goed bijgehouden en up-to-date LinkedIn profiel en hier verwijs ik dan ook graag naar vanuit mijn cv. Noem geen link naar LinkedIn als je een dag geleden een profiel hebt aangemaakt en net 20 vrienden hebt.

 

Ook heb ik Twitter en Facebook accounts, maar in mijn situatie zie ik geen goede zakelijke reden om deze ook nog eens op te nemen. Ik neem dan ook alleen mijn LinkedIn account hier op en scherm overige accounts zo ver mogelijk af van openbaar inzicht in privé content.

 

Samengevat, mijn tips:

 

  • Less is more. Vergeet niet, mensen scannen je cv!! Een oogblik op ‘burgerlijke staat’ is verloren tijd.
  • Noem items alleen wanneer deze interessant en relevant zijn (bijvoorbeeld adres- en contact gegevens) of daadwerkelijk iets toevoegen (links naar professionele en onderhouden Social Media kanalen).

 

Onderdeel 3: Profielfoto

 

Ik krijg veel cv’s in mijn inbox voor verbetering die geen goede zakelijke profielfoto bevatten. Dit is in deze tijd een behoorlijk gemiste kans als je het mij vraagt. Een goede profielfoto dient naar mijn idee en ervaring te voldoen aan de volgende eisen:

 

  1. Recent
  2. Portretfoto
  3. Hoge kwaliteit
  4. Open uitstraling en met natuurlijke glimlach
  5. Kleding die overeenkomt met sollicitatie

 

Een goede en sprekende profielfoto is in mijn optiek tegenwoordig een must en een simpele manier om snel de aandacht te pakken. Wanneer deze voldoet aan bovenstaande eisen is deze erg aansprekend en pak je al direct de attentie van de lezer.

 

Welk gevoel krijg jij bij het zien van de volgende foto?

 

glimlach CV

 

Mijn tipZorg voor een goede profielfoto, en plaats deze rechts naast je rijtje Personalia items. 

 

Onderdeel 4: Profiel

Een profieltekst hoort tegenwoordig ook in een cv. In een profiel maak je een korte beschrijving van jou als persoon. Je benoemt je kwaliteiten, talenten en ambities. Dit onderdeel van het cv is niet bedoeld om een samenvatting te geven van je werkervaringen. Kort samengevat bevat een goede profieltekst het volgende:

 

Talenten, kwaliteiten en persoonlijke eigenschappen

Jouw talenten en kwaliteiten die je graag wilt noemen en functie-relevant zijn kun je hier noemen. Je kunt er voor kiezen om bepaalde woorden te accentueren. Je kunt woorden dik drukken, onderstrepen en in Italisch plaatsen. Maak er geen kleurencircus van, maar houdt het zakelijk. (Over kleurgebruik later meer.)

 

Motivatie en ambitie

Wat motiveert jou? Waar krijg je het warm van en wat geeft je energie? Wat verwacht je in je nieuwe functie?

 

Functie-relevant

Idealiter pas jij je profieltekst telkens aan naar de functie waarvoor je solliciteert.

 

Lengte

Een profieltekst is ongeveer 5-7 regels lang. Je kunt hier gerust ruim in afwijken wanneer je lay-out en opmaak het toelaat.

 

Mijn tips:

1. Zorg voor een korte en krachtige pakkende profieltekst, en leg hier en daar het accent op woorden en zinnen die jij wilt benadrukken. Hiermee zorg je er voor dat iemand die jouw cv scant de juiste informatie oppikt.
2. Prop het niet té vol met vaardigheden en eigenschappen. Bijvoorbeeld: Ik ben een talentvolle, sympathieke, enthousiaste teamspeler die leergierig is en in korte tijd snel dingen eigen kan maken.
3. Wederom: Less is more. Zorg er voor dat je 3-4 goede kwaliteiten noemt waarmee je in het hoofd van de lezer blijft ‘hangen’.

 

Onderdeel 5: Werkervaring(en)

Je kunt na je profiel je werkervaringen noemen òf je opleidingen. Wat jij wilt. Solliciteer je voor een startersfunctie, dan lijkt mij opleidingen het meest relevant. Heb je een werkervaring gehad die naadloos aansluit bij de functie waarop je solliciteert, dan zou ik er zelf voor kiezen om als eerste je werkervaringen te noemen. Weet dat je vrij bent om hier mee te schuiven en spelen zoals jij het zelf wilt.

Ik behandel allereerst het onderdeel werkervaringen. Je werkervaringen dienen zorgvuldig genoemd te worden aan de hand van de volgende eisen:

 

Anti-chronologisch

Werkervaringen dienen genoemd te worden in anti-chronologische volgorde. Wat betekent dat? Simpel gezegd, je meest recente werkervaring staat bovenaan en vervolgt je lijst met werkervaringen telkens naar de daarna meest recente. Dus eerst 2013-2014, dan 2011-2013, 2009-2011 enzovoorts.

 

Relevantie

Benoem alleen werkervaringen die relevant zijn. Heb je 6 jaar geleden voor 2 maanden pizza’s bezorgd en hierna nog 5 andere werkervaringen gehad. Misschien beter om dit dan niet meer te vermelden.

 

Functietitel en plaats

Benoem de functietitel en plaats waarbij je gewerkt hebt. Is de functie relevant geweest voor de functie waarop je nu solliciteert, accentueer deze dan. Voel je vrij om af te wijken van de officiële functietitel uit je contract. Waarom? Het doel is om op gesprek te komen en zolang jouw nieuwe functietitel de inhoud van je functie dekt, is hier niets mis mee.

 

Beschrijving

Noem in je beschrijving kort de taken die je hebt gedaan en de rollen die je hebt gehad. Licht bepaalde afkortingen toe die jouw nieuwe cv lezer waarschijnlijk niet kent.

 

Mijn tips:

– Noem liever een beperkt werkervaringen in detail met accenten hier en daar, dan wanneer je er 5 snel neerschrijft met kale, weinigzeggende opsommingen.
– Werk vooral ook met bullet-points. Dit scheelt je vaak regels en zorgt voor een goede en prettige leesbaarheid.

 

Onderdeel 6: Opleiding(en)

Soortgelijk aan je werkervaringen noem je jouw relevante opleidingen in anti-chronologische volgorde en vermeld je jouw opleidingsinstituut of instelling en de plaats.

 

Inhoud

Schrijf kort de inhoud op van je opleiding. Je kunt vakken noemen of extra uitleg geven over je opleiding of keuze van je opleiding wanneer je verwacht dat dit wenselijk is.

 

Specifieke informatie

Overweeg je de titel van je afstudeerthesis te noemen, van je bachelor stage of van het laatste project wat je hebt gedaan? Vraag je af of dit relevant is voor diegene die nu jouw cv gaat lezen.

 

Cijfergemiddelden etc.

Wanner je cum laude of met een erg hoog gemiddelde een opleiding hebt afgerond, kun je dit vermelden. Wanneer je een goed cijfer hebt behaald voor een scriptie of afstudeerwerkstuk, kun je dit ook specifiek noemen. Geslaagd met een 6je, zeg er dan niks over.

 

Mijn tip:

> Ik benoem altijd dat ik een opleiding heb behaald heb, ook als ik, zoals in mijn geval, alles heb behaald. Waarom doe ik dit? Wanneer een cv-screener namelijk herhaaldelijk leest ‘Behaald’, ‘Behaald’, geeft dat over het algemeen een goed gevoel bij hem/haar. Maak hier dus ook gebruik van, ook al is het voor jou logisch dat je alle opleidingen hebt behaald. Heb je een opleiding niet behaald, dan kan het in bepaalde situaties beter zijn deze helemaal niet te noemen

 

Onderdeel 7: Cursussen

Maak dit onderdeel alleen aan als je een of meerdere relevante cursussen hebt gedaan. Heb je bijvoorbeeld maar een cursus gedaan tijdens een werkervaring, benoem deze dan extra in dit gedeelte. Dat scheelt je een heleboel ruimte. Mocht je er meerdere hebben gedaan, maak hier wederom een lijstje in anti-chronologische volgorde. Benoem allereerst het jaar of jaar en maand wanneer je de cursus hebt gedaan, vervolgens de titel van je cursus, en wanneer het relevant is de plaats.

Mijn tips:

– Stel je de vraag hoe erg je het nadruk op cursussen wilt leggen. Heb je er een reeds gedaan, schrijf ze dan netjes op.
– Heb je veel te maken met specifieke afkortingen? Afkortingen kun je uitschrijven maar je kunt ook een asterisk (*) plaatsen en deze na je lijst van cursussen uitschrijven in een kleiner lettertype. Dit scheelt je een hoop ruimte.

 

Onderdeel 8: (Neven)activiteiten

Activiteiten of Nevenactiviteiten. Beiden zijn prima. Kijk zelf wat jij het prettigst vindt en wat het meest relevant is. In dit onderdeel vermeld je noemenswaardige zaken die je hebt gedaan waarmee je punten scoort in de ogen van jouw cv-lezer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vrijwilligerswerk, het geven van een workshop, een ervaring als student-assistent of noem een seminar of training die je hebt gevolgd. Hierin ben je vrij flexibel.

 

Mijn tip:

– Dit is een mooie kans om je te onderscheiden. Noem een mooie ervaring en laat deze opvallen. Dit zorgt er voor dat de lezer jouw herinnert. ‘Oh dat was die persoon die in Polen met de wereldkampioen Wim Hof a.k.a. “The Iceman” heeft getraind’, om maar eens mijn eigen voorbeeld te noemen.

 

Onderdeel 9: Additionele informatie

Hierin komt alle informatie over jouw die je niet in je Personalia hebt genoemd. De nadruk ligt hier op vaardigheden en persoonlijke kwaliteiten in plaats van de in Personalia genoemde ‘gegevens’. Ik heb hier het volgende benoemd:

 

Talen

De talen die ik bezit en de mate waarin ik deze bezit. Je kunt er voor kiezen om spreken, lezen, schrijven allemaal afzonderlijk te benoemen. In mijn CV heb ik dit niet gedaan (Less is more). Daarnaast is bij mij toch Engels en Nederlands relevant en die zijn beiden op orde.

 

Competenties

Benoem hier een kort een lijstje met eigenschappen die je bezit en waarmee je geassocieerd wilt worden wanneer je op sollicitatiegesprek komt.

 

voorbeeld-wordle-510x270

 

Interesses

Benoem dit kopje alsjeblieft niet ‘Hobbies’. Dat woord gebruiken we op de basisschool. Benoem hier kort je interesses. Ook hier kun je opvallen en punten scoren. Ben jij degene die voetbalt, tennist en houdt van lezen, of ben jij hier de persoon die houdt van zelfverdediging, reizen en NLP? You feel the difference? Benoem ook vooral de reizen die je hebt gemaakt. Dit laat ondernemerschap, lef en vooral levenservaring zien.

 

Vaardigheden

Welke vaardigheden bezit jij? Waar ben je goed in of blink je zelfs echt in uit? Wat is voor jou makkelijk en vanzelfsprekend dat voor anderen allesbehalve vanzelfsprekend is? Neem je vaardigheden hier op.

 

Computervaardigheden

Noem hier geen Word, Excel, Powerpoint. Vat dit samen onder MS Office. Ook E-mail en internet worden standaard verondersteld. Overige computerkennis kun je benoemen, wederom als het relevant is voor de functie waarop je solliciteert.

 

Referenties

Met een enkele regel hieronder:

Referenties op aanvraag beschikbaar.

Hiermee kun je namelijk bijhouden welke werkgevers daadwerkelijk referenties willen hebben. Wanneer je twijfelt over een referentie kun je achteraf ook te weten komen of je wel of niet bent afgewezen op een referentie. Dit benoem ik hier extra omdat ik namelijk vaak mensen heb geholpen die niet helemaal enthousiast waren over een eerdere werkervaring. Voel je vooral niet verplicht om hier het telefoonnummer te noemen van een vorige baas die niet positief te spreken was over jou.

Tot zo ver de opbouw.

 

Cv Tips over Inhoud

 

Relevantie

Het is al deels aan bod gekomen, maar benoem vooral echt datgene dat relevant is voor jouw functie waarvoor je solliciteert. Ik wil dat hier nog een extra keer herhalen.

 

“Ik” en geen “wij”

Spreek over jouzelf, vanuit de Ik-persoon. Vertel over datgene dat jij hebt gedaan, wat jij hebt bereikt en wat jij belangrijk vindt. Het is tenslotte jouw cv en jij bent degene die solliciteert.

 

Rode draad

Kent de lezer de afkortingen die jij gebruikt? Ziet de lezer het verband en rode draad tussen cursussen en opleidingen net als jij? Zo niet, zorg voor een duidelijke rode draad in jouw gehele cv zodat de ene werkervaring logischerwijs is ontstaan uit de vooropleiding en een werkervaring tijdens je studie logischerwijs aansluit op je startersfunctie, etc.

 

Woordgebruik, zinsconstructies

Lees hiervoor dit artikel over het het voorkomen van vaak gemaakte fouten in de motivatiebrief.

 

Trefwoorden

Schrijf je cv in trefwoorden waarop recruiters kunnen ‘hitten’. Als jij 10x leiding geven noemt en geen enkele keer management, dan kan het zijn dat jij de boot mist wanneer jij je cv online ergens plaatst. Wees je hiervan bewust. Gebruik in jouw vocabulaire verschillende synoniemen. Dit maakt overigens jouw tekst ook goed leesbaar.

 

Cv Tips over vormgeving en lay-out

Kleurgebruik kopjes

Kleur de titels van de onderdelen die ik heb benoemd. Je kunt er ook voor kiezen om een regelbreed gekleurd tekstvlak te maken en dit een kleur te geven. Ook kun je  er voor kiezen om de kopjes dikgedrukt te typen. Speel hier naar vrijheid mee.

Ik zelf heb gekozen voor een ‘navy blue’-gekleurd tekstvlak met tekst hierin.

 

Omvang; less is more

Het cv moet op max 2 pagina’s passen. Die ben je op internet vast eerder tegengekomen. Dit is nou eenmaal de standaard binnen de sollicitatiewereld. (Een uitzondering hierop zijn de IT specifieke cv’s die in detail de voltooide projecten en softwarekennis beschrijven).

 

Maar… je wilt zelf ook geen te lang cv insturen. Waarom niet? Omdat dan je focus ontbreekt Wanneer je alles maar wilt benoemen en niks kunt schrappen, verlies je je doel voor ogen: op gesprek komen.

 

Cv Tips over randvoorwaarden digitaal solliciteren

Voor de juiste randvoorwaarden voor digitaal solliciteren, wil ik je graag doorverwijzen naar dit artikel met tips over de opbouw en 8 essentiële onderdelen van de motivatiebrief.

 

Conclusie

Ik heb het volgende uitvoerig behandeld: Het doel van het cv, het besef dat mensen een cv ‘screenen’, de kracht van een efficient ‘Personalia’ gedeelte, het schrijven van een goede profieltekst en het belang van een profielfoto, maar ook echt inhoudelijk heb ik je laten zien hoe je gedeeltes als ‘Opleiding’, ‘Werkervaring’ en ‘Nevenactiviteiten’ goed kunt inrichten. Tenslotte nog enkele zaken over Lay-out en de randvoorwaarden.

Ik hoop dat je er iets aan gehad hebt en dat je een stap dichter bij je eerstvolgende sollicitatiegesprek bent gekomen. Heb je een specifieke vraag? Ook die kun je hieronder kwijt. Ik zal hem persoonlijk beantwoorden.

Denk je dat je vrienden er ook iets aan zullen hebben? Deel dit artikel dan aub via social media.

 

Wil jij solliciteren en écht uitgenodigd worden?

 

Ben je na het lezen van dit artikel er nog niet helemaal zeker van dat je alles op de juiste manier kunt overzetten naar jouw cv? Of heb je geen tijd om zelf je cv helemaal aan te passen en heb je al een donkergrijs vermoeden dat het zelfs na het toepassen van al deze tips “toch wel niet” naar behoren zal zijn? Kijk dan op deze pagina hoe ik je kan ondersteunen met het maken van jouw cv.

Shares
Share This
× Stuur ons een whatsapp
Secured By miniOrange