...

Motivatiebrief – 21 Waardevolle Tips

door | sep 6, 2015 | Mindset | 12 reacties

In dit artikel geef ik je 21 waardevolle tips voor je motivatiebrief, en aan het eind een bonustip, om jouw brief op te laten vallen en om de meest gemaakte fouten te voorkomen. Bij iedere tip geef ik je een of meerdere duidelijke voorbeelden en aanwijzingen zodat je de tip direct kunt toepassen tijdens het schrijven van jouw eigen motivatiebrief.

De tips van dit artikel gaan er voor zorgen dat jij op de ‘ja’-stapel belandt in plaats van op de ‘helaas-pindakaas’-stapel. Dit artikel is bedoeld als extra aanvulling op mijn eerdere artikel waarin ik een stap voor stap analyse gaf van mijn sollicitatiebrief. Good luck alvast!!

Motivatiebrief tips

Motivatiebrief Tip 1: Gebruik bedrijfsjargon in plaats van student-jargon

Als jij je diploma hebt behaald en wilt gaan werken, is jouw studietijd helaas voorbij. Echter, waar een deur dicht gaat, gaat ergens anders een deur open. Ditzelfde zal gaan gelden voor jouw taalgebruik, hetgeen ook zichtbaar moet zijn in jouw sollicitatiebrief. Je dient je brief op een professionele manier te schrijven die aansluit bij degene die deze gaat lezen. Ik zal je enkele voorbeelden noemen van ‘studenten-jargon’ versus ‘bedrijfsjargon’:

> ’Graag wil ik bij uw bedrijf komen werken’ versus ‘Ik wil mijn kwaliteiten voor uw bedrijf inzetten’.
> ’Ik ben op zoek naar mijn eerste werkervaring’ versus ‘Graag wil ik mijn professionele carrière bij uw bedrijf starten
> ‘Ik wil met deze sollicitatiebrief solliciteren bij uw bedrijf’ versus ‘Middels deze brief stel ik mij kandidaat

Tip: Loop jouw eigen brief door en kijk waar je student-jargon herkent en zet dit om naar bedrijfsjargon. De juiste ‘verkeerde’ zinnen eruit pakken en deze goed omzetten kan soms best lastig zijn.

 

Motivatiebrief Tip 2: Schrijf verbindend. Gebruik niet te veel ‘Ik ben’, ‘Ik kan’ en ‘Ik wil’

Dit is iets dat ik erg vaak zie terugkomen in een motivatiebrief die mij wordt opgestuurd om te verbeteren. Geen verbindend taalgebruik. Te veel zinnen die beginnen met ‘Ik ben’, ‘Ik kan’ en ‘Ik wil’. Dit pikt jouw werkgever zeer waarschijnlijk ook op. Ik zal je verklappen: Jouw werkgever is niet zozeer geïnteresseerd in wat jij allemaal kunt, wilt en graag wilt bereiken.

Hij/zij is meer geïnteresseerd over wat jij hen te bieden hebt en hoe jij een aanvulling kunt zijn voor het bedrijf en welke kennis en ervaring meeneemt.

Tip: Laat in jouw sollicitatiebrief merken dat jij bovenstaand ‘begrijpt’ en je brief op een verbindende manier schrijft. Hiermee scoor je ongetwijfeld grote pluspunten ten opzichte van jouw mede-sollicitanten.

 

Motivatiebrief Tip 3: Houd het doel van de sollicitatiebrief voor ogen

Het primaire doel van een motivatiebrief schrijven is uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Daar heb je vervolgens de kans om je brief te verdedigen, om op bepaalde punten extra in te gaan en om extra aanvullende uitleg te geven. Sommige sollicitanten hebben het idee dat ze met een brief al gelijk ‘een baan kunnen scoren’. Zo simpel werkt het helaas niet.

Tip: ben je extra bewust van de reden voor het schrijven van jouw sollicitatiebrief en werk alleen toe naar de volgende stap: het sollicitatiegesprek. Ga bijvoorbeeld niet te diep in op hoe jij zult gaan presteren op de werkvloer. Houdt het bij jouw motivatie.

 

Tip 4: Gebruik positief taalgebruik

Zorg dat je jouw brief een goede lading positiviteit mee geeft en dat je de lezer echt warm maakt om jou op gesprek te hebben. Zie hier een voorbeeld van hoe het wel en niet moet:

“Ik heb bewust gekozen om een jaar volledig klaar te staan voor mijn gezin. Ik voel mij nu volledig klaar en opgeladen om weer aan de slag te gaan.” (Goed)
“Ik ben een jaar werkloos geweest omdat ik het even helemaal niet meer zag zitten, maar die periode is nu gelukkig voorbij” (Minder goed)

Tip: Zorg dat jouw brief op een positieve manier geschreven is, zonder ook maar enige vorm van negatief geladen woorden. Ook al heb je het een en ander meegemaakt, fair enough, maar noem -als je dit al wilt benoemen- op een neutrale of positieve manier in je brief.

 

Tip 5: Kies voor een actieve schrijfstijl

Een brief leest gemakkelijk wanneer deze in de actieve vorm geschreven is. Ik geef je een tweetal voorbeelden:

> ‘Ik gaf begeleiding aan de onderzoeksgroep…’ (actief)
> ‘De onderzoeksgroep waaraan ik begeleiding heb gegeven…’ (passief)
> ‘Ik deed veel werkervaring op…’ (actief)
> ‘Ik heb veel werkervaring opgedaan…’ (passief)

Wanneer het onderwerp van de zin een bepaalde handeling uitvoert, spreken we van een actieve vorm. Wanneer het onderwerp een handeling ondergaat, is de zin passief.

Tip: schrijf je sollicitatiebrief voornamelijk vanuit de actieve vorm. Dit zorgt voor extra leesgemak bij de lezer en geeft je brief een vloeiend karakter.

 

Tip 6: Overtuig de lezer

Ik lees vaak sollicitatiebrieven die geschreven zijn met een erg onzekere en twijfelachtige ‘toon’. Ik merk dan terecht op dat de sollicitant zelf niet overtuigd is van het idee dat hij/zij de nieuwe baan aan gaat kunnen. Ik kom in deze situaties bijvoorbeeld zinnen tegen als ‘ik denk dat ik over de juiste kwaliteiten beschik’ of ‘ik verwacht dat dit geen probleem zou zijn’ of ‘ik denk dat deze functie mij wel aanspreekt’.

Wanneer ik dit reflecteer op de sollicitant krijg ik vaak bevestiging van mijn vermoedens. Als ik dit in een brief kan oppikken, denk je dat diegene die op zoek is naar de juiste werknemer, niet in staat is om dit op te pikken? Wees overtuigend. Een beetje overdrijven mag en is juist goed, dit doet het meerendeel van jouw sollicitanten namelijk ook. Ga hierin niet te ver en blijf ervoor zorgen dat je datgene dat je schrijft ook waar kunt maken.

Tip: Probeer de ‘toon’ van jouw sollicitatiebrief op te pikken en ga na of deze overtuigend geschreven is of dat deze onzekerheid laat doorschemeren. Zie hier mijn voorbeeld over mijn eigen sollicitatiebrief waarmee ik en een vriend een baan scoorde.

 

Tip 7: Maak jezelf uniek

Zorg er voor dat de lezer jouw na het lezen van de brief herinnert. Dit kun je bereiken door jezelf uniek te positioneren in jouw CV. Dit is in het begin even lastig maar dit is een van de verschillen die het verschil kan maken tussen wel en niet uitgenodigd te worden voor het sollicitatiegesprek. Enorm belangrijk dus.

Tip: Geef in jouw motivatiebrief antwoord op deze vragen: Wat maakt jou uniek? Wat kun jij je werkgever bieden dat niemand anders hem/haar kan aanbieden? Welke nevenactiviteiten heb jij gedaan die er voor kunnen zorgen dat jij opvalt en in het hoofd van de lezer ‘blijft hangen’?

 

Tip 8: Vermijd weerstand bij de lezer

Denk hierbij aan het volgende voorbeeld:

“Ik weet zeker dat deze vacature perfect aansluit bij al mijn voorgaande werkervaringen”.

Hoe kun je dit nu stellen? Weet je na het lezen van de vacature exact wat de functie inhoudt en hoe jij hieraan gaat voldoen, zonder ook maar een stap op de werkvloer gezet te hebben? Een dergelijke zin is te sterk en roept daarmee weerstand op bij de lezer. Wanneer de brief wordt gelezen en de lezer stuit op deze zin gaat er waarschijnlijk een belletje rinkelen en komen er gedachten op als ‘Zo zo, deze persoon weet het beter dan wij!.’ Dit verlaagt je kansen aanzienlijk om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek.

Tip: Ga niet overdrijven over dingen waar je weinig verstand van hebt of niet veel van af weet of vanaf kunt weten. Dit roept weerstand op bij de lezer en kan bovendien betweterig overkomen. Blijf bij jezelf.

 

Tip 9: Specifieke motivatie

Ik krijg regelmatig voorbeeld sollicitatiebrieven voor mijn neus die onsuccesvol zijn gebleken en kon vaak niet anders dan concluderen dat ik de motivatie ook niet sterk over vond komen. Wat er vaak aan een dergelijke brief ontbrak is dat de motivatie niet specifiek voor dit bedrijf geschreven was. Ik geef je een kort voorbeeld:

“Gezien mijn laatste werkervaring wil ik mijn carrière voortzetten in de ICT”.

Heel fijn, maar een werkgever herkent zichzelf helemaal niet in een dergelijk statement. Dit komt te standaard over en dat is een indruk die je niet wilt oproepen over jouw motivatiebrief.

Tip: Wees kritisch naar je eigen sollicitatiebrief en zorg dat je jouw brief voldoende schrijft voor specifiek het bedrijf waarvoor je solliciteert. Als je dit erg lastig vind is het wellicht verstandig om je meer te verdiepen in het bedrijf.

 

Tip 10: Verplaats je in de werkgever

Probeer je brief eens te lezen vanuit het perspectief van een werkgever. Wees kritisch op je eigen brief en doe je best om jouw motivatiebrief geheel objectief en blanco te bekijken. Is je brief duidelijk opgesteld? Zit er een duidelijke structuur in je brief? Komt jouw motivatie krachtig en overtuigend over? En stel jezelf vervolgens deze vraag:

“Zou ik mezelf aannemen op basis van wat er daadwerkelijk in deze sollicitatiebrief staat?”

Tip: Ga deze check echt zelf doen en maak indien nodig aanpassingen. Probeer je te verplaatsen in de schoenen van de werkgever.

 

Tip 11: Blijf bij jezelf en wees realistisch

Voor de meeste vanzelfsprekend maar ik benoem het toch nog even: ga in jouw motivatiebrief nooit liegen of vreemde dingen roepen. Denk hierbij aan een voorbeeld als 

‘Ik vind het geen enkel probleem om over te werken’.

Uh, wacht even, wat zeg je nou? “Heb je ook nog een eigen leven naast werk”, kan een werkgever zich af gaan vragen. Ik snap wat je probeert duidelijk te maken, alleen het komt in dit voorbeeld net niet goed uit de verf. Je kunt deze zin natuurlijk wel iets losser formuleren, naar bijvoorbeeld

‘Wanneer er een keer overgewerkt moet worden, begrijp ik dit en kunt u op mij rekenen’. Bij de meeste bedrijven zoeken ze namelijk mensen en geen werkmachines.

Tip: Blijf dichtbij jezelf. Je hoeft jezelf echt niet te wanhopig en gewillig op te stellen.

 

Tip 12: Maak van je motivatiebrief geen kopie van je CV

Er is helemaal niets verkeerds aan, en het is in veel gevallen juist zelfs goed, dat je bepaalde werkervaringen, studies of cursussen in hun sollicitatiebrief benoemt, toelicht en benadrukt. Waar ik het hier over wil hebben is dat er in veel gevallen letterlijk een opsomming wordt gegeven van exact datgene dat ook in het CV te vinden is. Hier is een motivatiebrief niet voor bedoeld. Je CV wordt altijd als bijlage toegevoegd. Gebruik verwijzingen in je motivatiebrief naar je CV.

Tip: Check zelf je brief en ga na of je verwijzingen hierin van toegevoegde waarde zijn om jouw motivatie te ondersteunen. Met je motivatiebrief wil je de lezer overtuigen om uitgenodigd te worden op gesprek.

 

Tip 13: Omschrijf je werkervaringen kort en krachtig

Ik raad je aan om je werkervaringen kort en krachtig te omschrijven. Wat diende er te gebeuren (situatie), wat was jouw rol (taak), wat heb je daadwerkelijk gedaan (actie) en wat was het resultaat hiervan (resultaat). Als extra stap kun je nog een reflectie hiervan vermelden. Dit staat ook wel bekend als de STARR-methode.

Tip: Neem je voorgaande werkervaringen kort en krachtig op in je sollicitatiebrief en gebruik hiervoor de STARR-methode. Hoe je de STARR-methode toepast in je sollicitatiebrief lees je in dit artikel.

 

Tip 14: Schrijf je sollicitatiebrief met een juiste lengte

Een sollicitatiebrief hoort officieel maximaal 1 A4 lang te zijn. Dit wordt in de sollicitatiewereld als de standaard gezien. Iets hiervan afwijken is natuurlijk geen probleem. Mijn eigen sollicitatiebrief was bijna 1,5 pagina lang en toch heb ik hier ruimschoots complimenten over gekregen.

Ik was zo enthousiast en wilde zo veel (relevante informatie) kwijt, dat ik aan 1 A4 gewoon niet genoeg had. Ik was me bewust van de lengte van de brief, maar zorgde er dan ook wel voor dat ik dusdanig sterk compenseerde met goede kwalitatieve inhoud, dat dit uiteindelijk helemaal geen enkel probleem was.

Tips voor het langer maken van je brief: Bekijk je CV en functie en schrijf vanuit je hart en passie. Wat wil je nog dat jouw nieuwe werkgever over jouw en jouw beweegredenen weet? Hoe kun jij echt een aanvulling zijn op het bedrijf? Omschrijf jouw gevoelens die je ervaart wanneer je de vacature leest.

Tips voor het inkorten van je brief: Ga echt zaken schrappen uit je brief. In plaats van 3 recente werkervaringen, omschrijf je er 1 of 2. Maak je zinnen compacter of combineer zinnen. Laat bepaalde zinnen weg en zorg dat je niet in herhaling valt.

Vind je het echt erg moeilijk om zaken goed en krachtig op papier te krijgen? Heb je weinig werkervaringen of relevante stages, studies of cursussen gevolgd? Kijk eens naar mijn eigen sollicitatiebrief; iets aan de lange kant, maar viel meermalig in de smaak door de goede inhoud.

 

Tip 15: Vermijd taalfouten en spelfouten

Nog steeds worden er brieven verstuurd met tal van taal- en spelfouten en deze vallen echt niet in de smaak bij een werkgever en eindigen dan ook zonder pardon op de “Nee” stapel.

Een werkgever redeneert simpel: wanneer een sollicitant een brief opstuurt met (let’s say meer dan een) taal- en/of spellingsfouten, dan heeft de desbetreffende sollicitant simpelweg onvoldoende tijd in deze brief gestoken en neemt hij/zij de sollicitatie niet serieus genoeg.

Dit kun jij goed als vuistregel gaan gebruiken voor het schrijven van jouw brief. Ben dusdanig alert en zorgvuldig in het nakijken van je brief dat je in staat bent om het verschil tussen de volgende woordjes op te merken. Let op: jouw spellingscontrole pikt deze voorbeelden er niet zomaar uit!

‘ether’ in plaats van ‘echter
‘likt’ in plaats van ‘lijkt
‘vel’ in plaats van ‘veel
‘schijven’ in plaats van ‘schrijven
‘deinst’ in plaats van ‘dienst

Dit zijn woordjes die de spellingscontrole er helaas niet gemakkelijk uit pikt omdat dit correct gespelde woorden zijn, alleen passen deze niet binnen de context van jouw brief.

Mijn tips: Zet je spellingscontrole in Word aan, maar controleer ook zelf zorgvuldig en nauwkeurig jouw hele sollicitatiebrief op alle woorden. Controleer daarnaast ook op werkwoordsvormen: dient je werkwoord te eindigen met een ‘d’ een ’t’ of ‘dt’? Ik moet toegeven, Word pikt deze er tegenwoordig aardig goed uit.

 

Tip 16: De mate van creativiteit

Aspecten als een te overdreven lettertype, bijzonder woordgebruik, een zeer opvallende layout en kleurgebruik, gebruik van foto’s, bijgevoegde objecten, een handgeschreven brief… Allemaal heel leuk en aardig maar vraag jezelf af of dit gepast is binnen jouw sector. Maak het niet te bont en houdt het zakelijk. Dit is over het algemeen de standaard.

Tip: Ga niet té ver om op te vallen en blijf binnen de kaders van wat er van jou verwacht wordt binnen jouw sector. Zorg voor een juiste mate van creativiteit.

 

Tip 17: Vermijd het gebruik van clichés

Een cliché is een veelgebruikte uitdrukking of woordcombinatie, die door de loop der tijd betekenisloos is geworden. Je scoort geen pluspunten met dergelijke uitdrukkingen. Ik geef je enkele voorbeelden van clichés:

Openingszin: ‘Naar aanleiding van de advertentie in…’

Deze kan echt niet meer en dient vervangen te worden. Open de brief met iets nieuws of verrassends.

Het woord ‘leuk’. Wat betekent dit nou en wat doet dit in een sollicitatiebrief?

Het woord ‘uitdagend’. Dit komt ik ook te vaak tegen in zeer goedbedoelde motivatiebrieven. Het is echter in deze tijd een te veel voorkomend woord dat het zijn waarde heeft verloren

Ik ben een echte teamplayer’. Mooi, dan kun je bij ons rugby-team komen, zal de lezer dan wel denken. In elk bedrijf werk je met collega’s en dus in zogeheten ‘teams’. Dit is een cliché en voegt bijzonder weinig toe.

Ik ben een aanpakker’. Heel mooi. Tenzij je solliciteert voor een baan in de bouw zou ik deze niet gebruiken.

Tip: Gebruik je gezond verstand en schrijf een sollicitatiebrief met originele zelfgemaakte zinnen.
Tips van Intermediair voor het voorkomen van clichés vind je hier.

 

Tip 18: Gebruik moderne woorden

De volgende woorden zijn ronduit ouderwets en horen niet meer in een sollicitatiebrief thuis anno 2015. Vervang de volgende woorden alstublieft naar modern Nederlands:

‘Gaarne’ naar ‘graag’
‘Te allen tijde’ naar ‘altijd’ of ‘steeds’
‘Bij dezen’ naar ‘hierbij’
‘Mijns inziens’ naar ‘volgens mij’

Tip: Ga niet je best doen om zo veel mogelijk aparte woorden te gaan introduceren in jouw brief. Houd het leesbaar en gebruik woorden van deze tijd.

 

Tip 19: Zorg voor een goede laatste, afsluitende zin

Ook in jouw motivatiebrief is de volgende uitspraak van toepassing: “Last but not least”

Je laatste zin in een sollicitatiebrief is enorm belangrijk. Misschien wel even belangrijk als je eerste paragraaf. Na al jouw voorzetjes in de sollicitatiebrief schiet jij nu met je laatste zin de bal in het doel. Jij geeft de lezer een zogeheten ‘Call to action’. Deze dient ook goed en duidelijk te zijn. Laat tot en met de laatste zin zien dat je daadwerkelijk gemotiveerd bent om op gesprek te komen.

> Zwak: ’Ik zie uw reactie graag tegemoet.’
> Sterk: ‘Met veel belangstelling zie ik een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek tegemoet, waarin ik mijn geschiktheid en interesse voor de functie nader kan toelichten’.

Tip: Sluit jouw sollicitatiebrief krachtig en goed af, zodat jij weet waar jij aan toe bent en de werkgever ook tot en met de laatste zin de indruk heeft dat jij echt op zoek bent naar deze functie.

 

Tip 20: Kies voor een correcte combinatie van persoonlijke aanhef en ondertekening

Vaak zie ik dat mensen de sollicitatiebrief openen met ‘Geachte’, en de sollicitatiebrief afsluiten met ‘Vriendelijke groet’. Dit is in het Nederlands geen juiste combinatie. Wanneer je een sollicitatiebrief begint met ‘Geachte’ dien je de sollicitatiebrief ook te ondertekenen met ‘Hoogachtend’. Dat is een simpele regel, een correcte combinatie.

Wanneer je ‘Hoogachtend’  te deftig of te netjes vindt klinken voor het bedrijf waarvoor je solliciteert, dan kun je er voor kiezen om de volgende combinatie te gebruiken voor je sollicitatiebrief; aanhef: ‘Beste’, ondertekening: ‘Met vriendelijke groet’. Hier is niets mis mee.

Tip: Kies een combinatie die prettig voelt voor jou en gebruik deze in je sollicitatiebrief. Extra pluspunten scoor je door de sollicitatiebrief aan een specifiek persoon te richten.

 

Tip 21: Zorg als laatste voor een passende lay-out

Gebruik je hele pagina goed en volledig. Gebruik voldoende alinea’s en witregels om het goed leesbaar te houden.

Mijn tip: Kies allereerst voor een professioneel lettertype. Times New Roman, Arial, en Verdana zijn voorbeelden van geschikte lettertypes. Je kunt vervolgens met lettergrootten 10, 11 en 12 variëren om de brief mooi passend te maken voor een A4.

 

Bonus-tip: Zorg voor de juiste randvoorwaarden in geval van digitaal solliciteren

En al is je sollicitatiebrief perfect, dan nog kan het mis gaan door niet te voldoen aan een aantal knullige randvoorwaarden. Ik heb ze even voor je op een rijtje gezet:

Bestandsnaam: Sollicitatiebrief-[bedrijf] is een goede beschrijving en kun je prima gebruiken. Eventueel aangevuld met een vacaturenummer.
Bestandstype: dien je sollicitatiebrief in als pdf-bestand in plaats van .doc. Dit ziet er net iets professioneler uit en laat wat extra moeite zien.
E-mailadres: ajaxkampioen2015@hotmail.com gaat niet werken. Om het simpel te houden: Maak een email aan bestaande uit je voor en achternaam, met een Gmail extensie. Dit staat professioneel.

Tip: zorg ervoor dat ook de randvoorwaarden van je sollicitatiebrief op orde zijn.

Bekijk hier mijn uitgebreide artikel over digitaal (online) solliciteren.

Nog meer bonustips?

Voor nog meer bonus-tips: Naast vele tips over mindset, online profilering (o.a. LinkedIn), omgaan met afwijzingen, staan hier tips in voor je motivatiebrief en cv. Download mijn e-book hier.

Conclusie

Oké, dit waren ze dan, mijn tips voor het schrijven van een goede sollicitatiebrief. Ik hoop dat je nu in staat bent om de meest gemaakte fouten te voorkomen. Mocht je iets aan dit artikel gehad hebben, helemaal super! Ik zou het fijn vinden las je dit artikel zou willen delen via social media, en daarmee meer mensen blij maakt.

Je kunt ook een reactie plaatsen, ik beantwoord elke reactie persoonlijk en vind het geweldig om reacties te krijgen 🙂

Shares
Share This
× Stuur ons een whatsapp
Secured By miniOrange