...

11 tips om jezelf te motiveren om een sollicitatiebrief en cv te schrijven

door | sep 7, 2015 | Mindset | 0 Reacties

Waarschijnlijk herken je het wel. Het lukt je niet om een goede motivatiebrief te schrijven.

Steeds maar weer lig je te strepen op je kladblok of geschreven alinea’s op je computer verdwijnen met een enkele klik op de ‘Delete’-toets. Al helemaal met al die tegenslagen van werkgevers over eerdere sollicitatiebrieven zakt je de moed een beetje in de schoenen. Herkenbaar?

In dit artikel wil ik je een ruim aantal tips en handvaten geven om er voor te zorgen dat jij de motivatie vindt voor het schrijven van een goede sollicitatiebrief. 

Motivatietip 1: “Just open the file”

Geen zin om aan je sollicitatiebrief te werken omdat je nu al weet dat je niets op papier kunt gaan krijgen? Stop deze eindeloze gedachtengang, en open simpelweg je bestand op je computer (of maak er een aan) en zie wat er gebeurt.

Als het scherm open is op je computer zie je vanzelf dingen waar jij aan kunt gaan sleutelen.

Heb je een beter idee voor je openingszin? Kun je je werkervaring toch net iets krachtiger neerzetten? Ideetjes zullen gaan komen. Het werkt echt!

Give it a try. Stap er in, geheel vrij van verwachtingen, neem datgene dat je al hebt geschreven rustig in je op, en kijk waar je eventueel een verbetering kunt aanbrengen.

Motivatietip 2: Werk met subdoelen

Het schrijven van een motivatiebrief kan als een groot onhaalbaar doel lijken. Wanneer is je brief definitief af? Hoe lang gaat dit wel niet duren?

Ik raad je aan om het grote doel van “een sollicitatiebrief schrijven” op te splitsen in meerdere kleinere subdoelen. Zo kun je bijvoorbeeld proberen om:

> Op een dag een internet voorbeeld aan te passen met jouw naam en gegevens.
> Op een andere dag kun je een eerste alinea herschrijven.
> Op een volgende dag kun je het grootste deel van je motivatie proberen op papier te zetten.
> Op weer een andere dag maak je de beargumentatie van jouw studie op orde.
> De dag erna maak je jouw verantwoording en connectie van voorgaande werkervaringen met deze functie in orde.

You see? Maak subdoelen dan wordt het schrijven van je brief een stuk beter te behappen.

Motivatietip 3: Werk vanuit flow

Zorg dat je op een uitzonderlijk of onverwacht moment waarin jij in een flow zit, jij deze gemoedstoestand met beide handen aangrijpt.

Zorg er voor dat je op zo’n moment ook daadwerkelijk in staat bent om sprongen te maken en grote stukken tekst op papier te zetten.

Zorg dat je een notitieblok of laptop bij de hand hebt om in zo’n situatie datgene op te schrijven dat je wilt opschrijven. Wanneer je het opschrijft kun je het mentaal loslaten.

Dat betekent dat er weer nieuwe ruimte vrij is voor nieuwe ideeën. Op deze manier gebruik jij je tijd maximaal effectief en hoef je niet op momenten van geen flow met tegenzin te gaan zwoegen op je brief.

Meer weten over flow? Neem eens een kijkje op deze website voor een interessante TED-speech “Flow, the secret to happiness” van Mihaly Csikszentmihalyi, auteur van het boek “Flow”.

Zie hieronder het model van zijn boek, waarbij Flow ontstaat in een situatie met een hoge uitdaging en een hoge vaardigheid.

Flow Model

Een veelgebruikt gezegde: ben jij een ochtend of een avond mens? Wanner heb je echt zin om te werken aan je motivatiebrief? Weet van jezelf wanneer jij het productiefst bent. Kies een dergelijk moment uit om aan je brief te werken.

Motivatietip 4: Zorg voor een goede focus

Je dient je goed te concentreren wanneer je een motivatiebrief aan het schrijven bent en je dient je aandacht bij de juiste zaken te hebben.Een goede focus is enorm belangrijk.

Zit je met je gedachten steeds in dit moment, waarop je nog wanhopig op zoek bent naar een nieuwe baan?

Of stel je je voor hoe je straks aan het werk bent als jij die nieuwe baan hebt? Hoe zou jij je dan voelen? Wat zie je dan allemaal? Welke problemen die je nu misschien ervaart zijn dan opgelost?

Hoe veel anders voel jij je dan?  Hoe veel beter voel jij je als je denkt aan die rooskleurige toekomst die jou te wachten staat?

maximale focus

Kortom: Focus op het moment van waarop de effecten van jouw motivatiebrief daadwerkelijk jouw nieuwe realiteit gaan worden.

Motivatietip 5: Creëer een motiverende werkomgeving

Heb je een bureau vol met boeken, papierwerk, rommel en etensresten? Of heb je een opgeruimde tafel waarin je netjes kunt werken?

Een chaotische werktafel betekent een chaotisch hoofd, zeggen ze wel eens. Of dat helemaal waar is doet er even niet toe, waar het om gaat is dat veel mensen beter presteren aan een opgeruimde, schone, rustgevende werkplek.

stress motivation

Naast een schone en opgeruimde tafel kun je ook denken aan muziek. Heb je misschien herinneringen aan muziek of geluiden waarbij je echt goed presteerde?

Zo niet, dan kun je rustgevende en relaxte muziek opzetten en kijken of dit voor jou leidt tot een betere mood om je sollicitatiebrief te schrijven.

Motivatietip 6: Leg niet te veel druk op jezelf

Luister, het is oké als een brief schrijven niet helemaal zelf lukt. Ben niet te streng naar jezelf. Het is een bepaalde vaardigheid die je moet ontwikkelen: goed op papier zetten wat je wilt zeggen.

Dat kost misschien even tijd om dit te ontwikkelen of te ontdekken, en misschien ben jij er wel helemaal geen persoon voor. Maak je vooral niet te druk.

Bedenk je het volgende: Soms is een lange tijd een aantal fouten maken al behoorlijke progressie.

Motivatietip 7: Beloon moeite in plaats van resultaat

Het kan lastig te zijn om direct toe te werken naar een goede sollicitatiebrief. Het is niet zo dat je deze op een middag van voor naar achteren in een keer vlekkeloos schrijft.

Ga, zeker in het begin van het proces, dan jezelf ook niet belonen wat betreft resultaten. Ik ben nou al 2 uur bezig geweest en ik heb nog niets fatsoenlijks opgeschreven.

Mijn tip: Beloon jezelf niet aan de hand van resultaten, maar beloon jezelf aan de hand van de moeite die je hebt gestoken in het schrijven of aan de hand van tijd die je er aan hebt besteed.

Motivatietip 8: Van uitstel komt afstel

Al weken lang ben je bezig om te werken aan je motivatiebrief. Dan heb je tijd en komt het er niet van. Je stelt het uit. Steeds maar weer. “Manjana, manjana”. Ik kan je het volgende van harte aanraden:

Plan een moment om aan je brief te gaan beginnen of om ermee verder te gaan.

Van uitstel komt afstel. Ik doe het morgen wel, ik doe het in het weekend wel. Hoe vaak heb je nou echt de dag er na ook dagen gedaan dat je op een eerder moment wilde?

Maak vandaag een eerste actie. Maak nu een eerste beginnetje. Beginnen is vaak het lastigst.

Motivatietip 9: Ben niet te streng voor jezelf

Wees er helemaal oké mee als het gewoon een aantal dagen niet lukt. Leg de lat niet te hoog voor je neer om altijd maar te moeten werken en altijd maar dingen af te krijgen.

Ga een wandeling maken of ga met een vriend of vriendin een drankje doen. Ontspan. Werk zoeken is vaak al behoorlijk stressvol en jezelf onnodig gek maken heeft weinig nut.

Het kan al genoeg zijn als je een serieuze poging hebt genomen om aan je sollicitatiebrief te beginnen.

Ben niet te streng voor jezelf en balanceer rust met het werk rondom solliciteren.

Vergeet ook niet, werk zoeken kan ook aanvoelen als een full-time job.

Motivatietip 10: Gebruik een app voor notities

Tegenwoordig zijn er veel handige appjes die je ook kunnen helpen met het maken van een goede brief. Installeer bijvoorbeeld een programmaatje als Evernote of OneNote op je smartphone.

Wanneer je overdag een geniaal idee hebt over een bepaalde zin, een alinea of over iets anders dat je aan je sollicitatiebrief wilt toevoegen, dan kun je hier snel en eenvoudig een notitie van maken.

Later kun je een aantal van deze notities verwerken in een nieuwe versie van je brief. Het mooie aan dit soort programmaatjes is dat jij je aantekeningen ook kunt synchroniseren met je werk pc.

Hierdoor heb je op beide apparaten altijd de laatste versies van je aantekeningen. Dit kan enorm handig zijn.

Motivatietip 11: Schakel professionele hulp in

Het kost even wat tijd en ervaring om een echt goede brief te maken. Is het jouw waard om 5 of 6 uur te besteden aan het schrijven van een sollicitatiebrief?

En kun je na deze geïnvesteerde tijd met volle overtuiging zeggen dat deze ‘goed’ is? Is je antwoord ja, mooi, schrijf hem dan vooral zelf. Is je antwoord echter nee, overweeg dan hulp.

Ga niet het wiel opnieuw uitvinden. Ik ga ook niet zelf mijn dak repareren en ik ga ook niet zelf de APK check van mijn auto doen.

Als je het schrijven van een motivatiebrief lastig vindt, schakel je een specialist in voor het schrijven van jouw sollicitatiebrief.

En nou kun jij je afvragen: “Ja maar dat kost allemaal een hoop geld.” Ja, misschien is dat zo. Je kunt echter ook deze vraag stellen:

“Wat kost het jou (of wat loop je mis) als je het niet doet?”

Je blijft zelf doorzwoegen en weet na een tijdje nog niet of je resultaat goed is of niet. Of stel jezelf deze vraag:

“Wat kan een door mij gemaakte brief jou allemaal wel niet opleveren?”

En hoe weegt dat op tegen de eenmalige kosten? Misschien wel de droombaan? Een omslagpunt in je leven? Een eind aan het blijven zoeken en de slechte stemming van alle “Nee’s” die je steeds te horen krijgt.

In the end.. it’s all up to you…

Conclusie

In dit artikel heb ik je 11 tips gegeven voor meer motivatie voor het schrijven van een motivatiebrief (of CV).

In de vaak langdurige fase van solliciteren en hopen op dat beetje licht aan het eind van de tunnel kan het soms erg lastig zijn om gemotiveerd te blijven.

Ik hoop dat je na dit artikel toch weer dat kleine zetje in je rug hebt gekregen dat je zelf verder helpt.

 

Wil jij nou ook een sollicitatiebrief versturen waarmee je écht uitgenodigd wordt?

Ben je na het lezen van dit artikel er nog niet helemaal zeker van dat je alles op de juiste manier kunt overzetten naar jouw sollicitatiebrief?

Wil je echt overal alle puntjes op de i zetten en met een gerust gevoel je sollicitatiebrief versturen, zodat je zonder zorgen kunt wachten op de uitnodiging voor het sollicitatiegesprek?

Bekijk hier wat ik voor jou kan betekenen wat betreft het schrijven van een sollicitatiebrief.

Shares
Share This
× Stuur ons een whatsapp
Secured By miniOrange